menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Bliv gravid hurtigere – tænk over din livsstil

Mange graviditeter bliver beskrevet af kvinder med sætninger som

  • Det var en ups´er
  • Pludselig var graviditetstesten positiv
  • Jeg vidste slet ikke jeg var gravid
  • Det var ikke meningen at det skulle være lige nu
  • Vi fik en efternøler

Kvinderne som har udtalt disse ord mener at deres graviditet skete uden at være specielt planlagt og at den kom som en overraskelse. Da nyheden om graviditeten var blevet bearbejdet af den enkelte kvinde, blev barnet født som et ønskebarn.

Ingen af disse kvinder nåede at forberede graviditeten, men den mulighed har du.

Jeg håber at min artikel vil kunne hjælpe dig med at forberede og planlægge din graviditet bedst muligt, så både du og din kommende baby får de bedste betingelser under graviditeten og fødslen.

Stop med p-pillerne i tide

Der er meget snak frem og tilbage omkring hvorvidt prævention tilsat hormoner som f.eks. p-piller kan påvirke, hvor lang tid der går før man bliver gravid efter man er stoppet med at tage dem.

Og jeg kan desværre ikke give dig svaret på det, for nogle kvinder oplever at de bliver gravide allerede første cyklus efter de er stoppet med p-pillerne mens andre må vente helt op til et år, før kroppen atter har regelmæssig ægløsning og mulighed for at blive gravid.

Det er kun tiden der kan afgøre hvordan din krop reagerer, så måske skal du overveje om det er en evt. frustration du ønsker at stå med, når du venter på at graviditetstesten bliver positiv.

Hvis du ønsker at din krop ”har fundet sig selv” inden du reelt forsøger at blive gravid, kan du vælge at stoppe med p-pillerne 6-12 mdr. inden ”projekt baby” reelt er en realitet.

I perioden fra du smider præventionen og til tiden hvor du ønsker at blive gravid, er det så vigtigt at du sørger for at beskytte dig på en anden måde hvis du ikke ønsker at blive gravid. Det kan f.eks. være at manden bruger kondom under samleje.

Jeg vil gerne understrege.

Hvis en graviditet slet IKKE er velkommen, så skal du under ingen omstændigheder stoppe med p-pillerne, før du faktisk ønsker at blive gravid.

Det er udelukkende kvinder som har det fint med at en graviditet måske alligevel sker, mens kroppen finder sin naturlige cyklus, som bør overveje denne her metode.

Start på folsyre så hurtigt som muligt

Folsyre er en nødvendighed, men det tror jeg du har hørt nok gange. Der er ingen grund til ikke at starte allerede i dag – også selv om der måske er flere år til at du ønsker at blive gravid. Det er bedre at være på den sikre side.

Og en kvindes krop har brug for det – gravid eller ej. Så hvis du ikke allerede tager en multivitamin tablet hver dag som indeholder 400 mikrogram folsyre, så køb nogen næste gang du er ude at handle eller find et kosttilskud hos Billige Teste, som er målrettet dig, der skal være gravid.

Tænk over dine vaner og din livsstil

Nogle ting passer bare slet ikke sammen med en kommende graviditet, og dem kan du lige så godt begynde at tænke på inden du forsøger at blive gravid.

Jeg tænker på følgende ting som Alkohol, Stoffer samt rygning og Tobak.

Under en graviditet er ingen af disse ting godt for din baby i maven, og nogle vaner kan være sværere at bryde end andre, så læg en plan i god tid.

Vægten betyder måske mere end du tror

Din vægt – uanset om vi snakker om under- eller overvægt – kan påvirke din krop, din cyklus, en graviditet samt i visse grad også den kommende fødsel.

Så forsøg så vidt som muligt at nå din idealvægt og hold den så godt du overhovedet kan.

Kender du din krop og din cyklus?

At lære hvordan din krop fungerer i løbet af de forskellige faser af din cyklus samt hvordan den reagerer og hvilke symptomer den udsender er en rigtig god ting.

Cyklus skema

Læs mere om ægløsning og om at blive gravid her:

Det du spiser og drikker når baby – i en eller anden grad

Der er en talemåde som hedder ”Det du spiser og drikker er du”, men når du først har en kommende baby i maven, ja gælder den talemåde for et lille menneske mere. Vi kan uden problemer omformulere talemåden til ”Det du spiser og drikker er både du og din kommende baby”

Så brug din sunde fornuft og tænk over hvad du propper i munden. Hvis du følger de retningslinjer som Sundhedsstyrelsen anbefaler er du helt sikkert på rette vej:

  • Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
  • Spis frugt og mange grøntsager
  • Spis mere fisk
  • Vælg fuldkorn
  • Vælg magert kød og kødpålæg
  • Vælg magre mejeriprodukter
  • Spis mindre mættet fedt
  • Spis mad med mindre salt
  • Spis mindre sukker
  • Drik vand

Fordel madvarene i de daglige måltider på følgende måde

20%: kød, fjerkræ, æg, fisk, ost og sovs
40%: brød, kartofler, ris eller pasta
40%: Grøntsager – gerne mange forskellige slags

Du får lige et link til Sundhedsstyrelsens PDF – Sunde vaner – før, under og efter graviditet – som du kan downloade. Der kan du læse mere samt få gode råd og anbefalinger som du kan bruge, når du er blevet gravid, og hvis du ønsker at amme din baby.

Hvor mange børnesygdomme har du haft?

Mange tænker ikke over at nogle af de dengang almindelige børnesygdomme kan påvirke den kommende baby, specielt kan røde hunde være lidt af en problematik.

Så spar dig selv for flere udfordringer end du behøver, og det at skulle have taget blodprøver flere gange end ellers i den første del af graviditeten.

Vær sikker på om du allerede har haft røde hunde da du var barn, og nøjes ikke med at spørge dine forældre om de kan huske det.

Få lægen til at tjekke ved hjælp af en blodprøve om du har antistofferne.

Hvis du ikke har haft røde hunde, anbefales det at få en vaccination inden du bliver gravid, men det betyder også at efter du er blevet vaccineret må du ikke blive gravid før der er gået 3 måneder.

Det kan være lidt af en frustrerende ventetid, når man nu har taget den store beslutning og ønsker at blive gravid så hurtigt som muligt.

Tag en snak med dine forældre

Sygdomme kan være arvelige, og inden du rent faktisk bliver gravid, kan det være rigtig godt at vide hvilke sygdomme, samt i hvilken grad som familien – både på mors og fars side – har oplevet.

Videnskaben bliver dygtigere og dygtigere, og lægerne kan udover f.eks. at undersøge den gravides blod og undersøge væsken fra fostervandet som baby svømmer rundt i også foretage undersøgelser allerede inden kvinden bliver gravid – hvis der altså er grund til det.

Mange arvelige sygdomme kan nu ses i blodprøver hvor man undersøger kromosomerne.

Og hvis det viser sig at der i din familie er sygdomme som man skal være ekstra opmærksom på, så kan genetisk rådgivning måske komme på tale.

I nogle tilfælde kan man helt fjerne risikoen for at sygdommen opstår, f.eks. hvis sygdommen er knyttet til et bestemt køn på barnet, men oftest er en riskovurdering for om barnet kan udvikle sygdommen den mest almindelige mulighed.

Det kan lyde som en lille trøst, men tænk på at I som forældre kan forberede jer på forhånd, og lægerne har evt. mulighed for at tilføje yderligere undersøgelser i graviditeten.

Ud fra de fordele synes jeg personligt at ”det at vide er bedre end at forblive i uvidenhed”, men hvis du tror du har det på en anden måde, er det en god ide at ”mærke efter” og finde ud af hvordan du selv helst vil have det.

Nu ved du hvert fald at muligheden er der.

Tager du dagligt medicin eller kosttilskud?

Hvis du er en af de mange kvinder som tager en eller anden form for medicin i hverdagen, er der yderligere overvejelser du skal tænke over.

Må du fortsætte med at tage det medicin, du får udskrevet lige nu, når du:

  • Forsøger at blive gravid
  • Når du er gravid
  • Når du ammer

De spørgsmål kan din læge hjælpe med at besvare, og sammen kan I overveje om

  • Du skal fortsætte med at tage den nuværende medicin
  • Du skal skifte til et andet mærke – noget tilsvarende medicin
  • Du skal tage mindre af den nuværende medicin – og evt. helt stoppe.

Det er IKKE en beslutning du må træffe på egen hånd, noget medicin er bare nødvendigt for nogle kvinder at tage dagligt, også selv om det kan betyde en højere risiko hvis de bliver gravide. Men hvor høj risikoen er vil kun lægerne kunne afgøre ud fra deres kliniske undersøgelser og erfaring.

Hvis det viser sig at du er tvunget til at fortsætte med den nuværende medicin under en graviditet vil du – og din baby – formentlig blive holdt mere øje med og du vil evt. blive tilbudt flere undersøgelser som kan sikre sig at I begge har det godt.

Hvis du skal skifte til et andet mærke eller lægen bedømmer at det er bedst at du helt stopper med den nuværende medicin, er det en god ting at du har god tid til at planlægge graviditeten.

For som du måske ved kan der opstå bivirkninger når man tager medicin, og det gælder både hvis man skifter eller hvis man skal tage mindre end man ellers er vant til.

Nogle gange kan der opstå bivirkninger som gør at man er nødt til at tage ændringerne i et mere roligt tempo, eller i nogle tilfælde endda prøve flere mærker af medicin før man finder det der passer til lige netop denne her kvinde.

Men start med at tage en snak med din læge omkring din medicin og din situation. Der er jo ingen grund til at ”tage sorgerne på forskud” men samtidig skal man jo også være lidt realistisk.

Glem ikke din mand – tjek hans sædkvalitet

Næsten hele artiklen fokuserer på dig, som kvinde, men glem ikke din mand. Han leverer faktisk halvdelen af alt materiale som skal til for at skabe din kommende baby.

Hans livsstil er mindst lige så vigtig som dig, og måske kan I finde flere punkter hvor I kan støtte hinanden i hverdagen, og evt få brudt nogle af svære mere negative vaner.

Læs artikel omkring:
» Mandens sædkvalitet og hvad han kan gøre for at forbedre sæden

Har du nogen du kan snakke med under “projekt baby”?

Mange kvinder som forsøger at blive gravide har mulighed for at snakke med deres mor eller deres veninder omkring de spørgsmål som dukker op undervejs inden graviditetstesten bliver positiv.

At søge informationer på anden vis som i bøger, på internettet eller på anden vis kan for nogen kvinder være den rette løsning for dem.

Har du ingen at snakke med i hverdagen omkring dine tanker og følelser, eller bliver du i tvivl om hvad der bedst at gøre i forhold til at sikre en sund og god graviditet, så kan professionel hjælp være en løsning.

Desværre er det ofte sådan at bestiller man en tid hos lægen er der minimalt tid til at få besvaret de mere personlige spørgsmål man gør med. Nogle læger tager sig dog god tid, og har du en af dem, er du en af de mere heldigere stillet kvinder.

Som noget nyt tilbyder vi muligheden for at du kan købe en ydelse hvor du kan snakke tingene igennem omkring den ønskede graviditet med en fertilitetsekspert, enten uddannet sygeplejerske eller jordemoder.

Personen vil være en medarbejder fra fertilitetsklinikken Stork IVF Klinik, som allerede kender til mange af de tanker og problemstillinger, som kvinder der ønsker at stifte familie, står med.

Derudover udfylder du en mini-journal med personlige oplysninger omkring dig og din fertilitet, så rådgiveren kan hjælpe dig bedst muligt under samtalen fordi han/hun allerede kender til de vigtigste punkter i netop din situation.

Ydelsen består af en samtale som hver varer 25 minutter, og du aftaler selv sammen med StorkKlinik hvornår den skal finde sted. Samtalen kan enten være via telefonen eller Skype, alt efter hvad du foretrækker.

Da vi ved at mange kvinder har spørgsmål allerede inden de smider præventionen og aktivt forsøger at blive gravide har vi lavet 2 ydelser

» Den ene fertilitetssamtale er for dig som planlægger en graviditet
» Den anden fertilitetssamtale er for dig som er i gang med at forsøge at blive gravid

Måske er de her ydelser en mulig løsning for dig? En faglig samtale som er tilpasset dig og din specifikke situation.

Som supplement til din læge, veninderne og alt den information du får andre steder fra.

Man kan ikke planlægge sig ud af alting

Som du kan se er der mange ting og områder man skal være opmærksom på før man faktisk forsøger at blive gravid. Men sandheden er samtidig at man aldrig kan planlægge en af de vigtigste beslutninger man kommer til at tage i sit liv – og faktisk opleve at alt går som planlagt.

For nogle gange er der ting man ikke har tænkt over, ting man ikke kunne vide eller ”naturen beslutter sig måske for at spænde ben” for ens ønsker eller forsinke processen.

Men ved at planlægge så meget som muligt er man nået en lang vej for at sikre sig en sund graviditet når den faktisk sker, og så gode muligheder for sit barn i fremtiden

Brug din sunde fornuft hver dag – så går alt sammen sikkert uanset hvad.

Kilder:

Sexlinien.dk – P-piller

Sundhedsplejersken.dk – Folsyre

Sundhedsstyrelsen – Livstil

Relaterede artikler

Ønsker du at blive gravid er det vigtigt, at du kender din egen krop, de signaler den giver fra sig i løbet af cyklus, samt hvornår du har ægløsning. I denne artikel vil vi give dig alle de informationer, du behøver, for at du kan finde din ægløsning, lære dig hvordan du beregner hvornår du har ægløsning, og fortælle dig hvordan du kan sætte skub i din graviditetsplanlægning.

Læs mere

Få gode råd og vejledning til, hvordan du selv kan forbedre din fertilitet. Der findes en lang række kosttips og generelle råd, der kan booste mandens fertilitet. Find dem her

Læs mere

Mange ting i din hverdag og din livsstil kan påvirke muligheden for at du kan blive gravid. I denne artikel kan du læse hvilke ting du skal være opmærksom på.

Læs mere

De fleste kvinder har set en graviditetstest. De har måske været i en situation hvor de har følt det var en god ide at tage en for at finde ud af om de var gravide eller ej. Selv om en graviditetstest virker som et simpelt værktøj som man kan bruge til at finde ud af om man […]

Læs mere

Tilbage til alle artikler