menu
Artikler om fertilitet | Nyheder om fertilitet

Barnløshed – den nye folkesygdom

Fertilitetsbehandling er mere brugt nu end nogensinde før, og hvert år bliver ca. 10% af alle babyer født efter dets forældre har modtaget en eller anden form for fertilitetsbehandling.

Dette tal er stigende og viser en klar tendens om problemer i forhold til danske mænd og kvinders generelle fertilitet, og at barnløshed har nået højder som kvalificerer den som en ny folkesygdom i det danske samfund.

Fertilitetsrådgivning bliver derfor også mere og mere efterspurgt.

Hvad er ufrivillig barnløshed?

Man regner med at et par som ønsker at blive forældre normalt opnår en graviditet i løbet af de første 12 måneder.

Nogle kvinder bliver ret hurtigt gravide efter de er stoppet med at bruge prævention mens hvor det for andre tager lidt længere tid.

Hvis parret ikke er blevet gravide inden for et år begynder man at overveje om der er nogle omstændigheder som gør at graviditeten udebliver.

Man kalder det for infertilitet eller ufrivillig barnløshed. Har parret fælles børn i forvejen omtaler man det som sekundær ufrivillig barnløshed, da parret tidligere har vist at de kan få børn sammen.

Udredning for at finde årsagen

Når kvinden ikke bliver gravid på trods af samleje med god timing omkring ægløsning, vælger parret ofte at kontakte lægen for at finde ud af hvorfor en graviditet ikke er sket.

Har parret forsøgt mere end 12 måneder uden held starter man en udredning for at finde ud af hvorfor kvinden ikke bliver gravid.

Både manden og kvinden går igennem deres egen udredning som bl.a. omfatter blodprøver.

En udredning kan være en lang proces og være opslidende for parforholdet og påvirke parrets sexliv. Mange tanker og bekymringer kan vise sig undervejs men det værste er ventetiden.

Det meste af tiden under udredning venter man på den næste undersøgelse man skal til eller svaret på den sidste prøve.

Det er vigtigt med en grundig udredning for at afgøre den bedste behandling og få de bedste chancer for at parret ender med at få et barn efter behandlingen.

Årsager til barnløshed for mænd

Hvis manden har svært ved at gøre kvinden gravid er årsagen til dette en nedsat sædkvalitet, og der kan være 3 årsager til at sædkvaliteten ikke er god. Det er:

  • At kønshormonerne som styrer sæddannelsen ikke fungerer som de skal
  • At der ikke sker nogen sæddannelse i mandens testikler
  • At mandens testikler ikke er faldet ned som de skal

Manden har ofte ingen symptomer på at han har en nedsat sædkvalitet så kun en sædtest vil afsløre tilstanden.

Det manden kan forsøge for at forbedre sædkvaliteten er kosttilskud og ellers prioritere en sund livsstil generelt.

Årsager til barnløshed hos kvinder

Hvis kvinder ikke kan blive gravide kan det skyldes mere end en årsag, og det er derfor vigtigt med en grundig udredning af kvinden for at finde ud af hvad der kan ligge til grund for den at graviditeten udebliver.

Nogle af årsagerne til at kvinden har svært – eller ikke kan – blive gravid kan være følgende.

  • Kvindens æg har ikke så høj en kvalitet som de bør have og det kan bl.a. Skyldes kvindens alder.
  • Kvinden har ikke ægløsning. Det kan skyldes hormonelle problemer som f.eks. Tidlig overgangsalder eller for højt niveau af hormonet prolaktin.
  • Kvindens æggeledere er lukkede eller delvist blokerede, hvilket f.eks. kan skyldes en tidligere infektion i underlivet.
  • Kvinden har PCO som betyder at hun har et højere niveau af mandlige kønshormoner.
  • Kvinden har endometriose som betyder at dele af livmoderslimhinden også befinder sig udenfor livmoderen. Endometriose er både en smertefuld og en kronisk sygdom.

Er barnløshed arveligt

Infertilitet eller barnløshed kan være arveligt i en vis udstrækning, men der er så meget der spiller ind når vi snakker om barnløshed at forskerne ikke har fundet ud af hele mysteriet omkring dette emne endnu.

Man har ofte den arvelige del oppe at vende i debatten rundt om i verden, da mange overvejer om børn som er født af forældre der har været igennem fertilitetsbehandling er disponeret for de samme problemer med fertiliteten som forældrene er.

Er infertilitet en sygdom?

Ifølge WHO (World Health Organisation) bliver barnløshed – eller infertilitet – betragtet som en sygdom.

Årsagen er at barnløsheden kan skyldes en medfødt problematik som forhindrer en mand eller en kvinde i at få de børn de ønsker sig.

Hvad kan man selv gøre?

Hvis barnløshed skyldes medfødte problematikker er der desværre ikke så meget at gøre man selv kan gøre for at ændre dette.

Generelt anbefales det at man følge sundhedsstyrelsens retningslinjer for kost, motion og forsøger at have så god og sund en livsstil som muligt.

Vores helbred er altafgørende for at vi kan få så godt og langt et liv som muligt – dette gælder både generelt og for de mange personer som har barnløshed tæt inde på livet.

Kilder:

Hvidovre hospital – Årsager til ufrivillig barnløshed

Sygevoksne.dk – Ufrivillig barnløshed

Rigshospitalet

Relaterede artikler

I følge TT 2013-02-18 så tyder et ny norsk studie på at folinsyre ikke kun minimerer risikoen for at barnet fødes med neuralrørsdefekter som f.eks. rygmargbrok, men også at folinsyre dramatisk minimerer risikoen for autisme.

Læs mere

På Dr.dk kan man 16/10 læse om en undersøgelse gennemført på 1.221 mænd i alderen 18 til 28 mht. deres drikkevaner i forhold til deres sædkvalitet. Resultatet viste, at alkohol alvorligt kan skade sædkvaliteten.

Læs mere

Danmark oplever i disse tider et stadigt voksende problem med fertiliteten. Ifølge Sundhedsstyrelsen skønnes det, at 12-15 % af befolkningen i løbet af et liv har problemer med at blive gravide på naturlig vis inden for ét år.

Læs mere

I Danmark udskyder flere og flere graviditeten til fordel for uddannelse, karriere og friheden til at rejse og nyde deres ungdom. Dette har medført, at alderen for førstegangsfødende er øget markant de sidste 60 år, hvilket har ledt til en drastisk forøgelse af fertilitetsproblemer samt et fortsat fald i den danske fødselsrate.

Læs mere

Tilbage til alle artikler