menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Hvor lang tid går der, før jeg bliver gravid?

Præventionen er pakket væk og ventetiden på at graviditetstesten bliver positiv er begyndt, men hvor lang tid går der almindeligvis før man bliver gravid?

Det er et spørgsmål som kan være meget svært at svare på, for det afhænger af rigtig mange faktorer før en graviditet bliver en realitet. Selv små ting kan påvirke hvor lang tid der går, før graviditetstesten bliver positiv.

Først og fremmest vil jeg forklare hvordan kvindens cyklus og fertilitet generelt fungerer, og dermed også hvilke ting der skal være på plads før en kvinde kan blive gravid.

Både mandens og kvindens fertilitet er vigtig

Det er ikke kun kvindens fertilitet som spiller en stor rolle, mandens fertilitet er også vigtigt eftersom han leverer halvdelen af det materiale, som skal blive til jeres kommende baby.

Kvinden kan være nok så fertil, men hvis manden har nedsat sædkvalitet, er sandsynligheden for at kvinden bliver gravid lille, og det samme gælder også omvendt. Mandens sædkvalitet kan være nok så godt, men der opstår kun en graviditet, hvis kvindens fertilitet er ok. Har hun fx blokerede æggeledere, så kommer der ingen graviditet uden hjælp.

Det vigtigt at både mandens og kvindens fertilitet er god, og derfor bliver begge parter også udredt, såfremt man får behov for fertilitetsbehandling.

Hvor meget betyder kvindens cyklus for hendes fertilitet?

En velfungerende cyklus hos kvinden er en afgørende faktor, for at det kan lykkes at blive gravid ad naturlig vej. Har du ikke menstruation er der en stor sandsynlighed for, at du heller ikke har ægløsning, og har du ikke ægløsning, så kan I ikke opnå en hjemmelavet graviditet.

Cyklus skema

Det er blandt andet kvindens hormoner, der styrer cyklus og dermed også fertiliteten. Derfor er det afgørende, at kvinden har en almindelig hormonproduktion, så kroppen modner æggene, får et æg til at løsne sig og laver en månedlig menstruation, så livmoderens slimhinde hele tiden holdes frisk og klar til at tage imod et befrugtet æg.

Hos nogle kvinder er hormonproduktionen ude af balance, det kan fx skyldes tilstanden PCO (Poly cystiske ovarier), som gør, at der dannes ekstra mange follikler i kvindens æggestokke, men uden at folliklerne modnes færdige, så der kan komme en ægløsning med et sundt æg, der kan befrugtes.

En kvinde med PCO vil ofte have meget uregelmæssige menstruationer og sjældent ægløsning mellem menstruationerne. Derfor er kvindens hormonniveauer en af de første ting, der bliver undersøgt hvis kvinden ikke bliver gravid eller døjer med meget uregelmæssige menstruation.

At finde ud af om der er balance i de hormoner som er afgørende for at hun kan blive gravid, kræver en eller flere blodprøver. Det er derfor også en ganske enkel undersøgelse at få lavet.

Kvindens alder spiller en stor rolle i forhold til fertiliteten

I princippet kan en kvinde blive gravid uanset alder – så længe hun stadig har ægløsning. Og med lægevidenskabens hjælp kan kvinder blive gravide, selv efter overgangsalderen er startet.

Verdens ældste mor skulle efter sigende være en indisk kvinde, som fødte sit første barn ved kejsersnit, da hun var 72 år gammel, og der er mange andre historier om kvinder, der er blevet gravide og har født børn mens de var oppe i 60’erne.

De kvinder, der bliver gravide efter overgangsalderen har alle fået hjælp til at opnå graviditet, bl.a. ved ægdonation, at få en ægcelle fra en anden kvinde.

Allerede inden en kvinde bliver født, har hun alle anlæg til æg inden i sine æggestokke, det kaldes for en æg-reserve. Det er de æg kvinden har til rådighed under hele den periode i hendes liv hvor hun er fertil – fra hun får sin første menstruation og indtil hun går i overgangsalderen.

I fosterstadiet er der omkring 2-5 millioner æg-anlæg. Det lyder som mange æg, men æg-reserven bliver hurtigt mindre. Allerede ved fødslen er omkring halvdelen af æggene gået til grunde. Når pubertet kommer, og det begynder at blive muligt at opnå graviditet, er der lidt under en halv million æg tilbage. Ved hver ægløsning modner kroppen 4-6 æg. Kun et af dem modnes færdigt og løsnes, mens de andre 3-5 æg går til grunde.

I løbet af de fertile år af en kvindes liv, vil hun have ægløsning 4-500 gange. Resten af de 2-5 mio. æg der var fra begyndelsen går til grunde.

Efter overgangsalderen er der ikke flere æg tilbage og du vil derfor ikke længere kunne blive gravid, medmindre du får æg fra en anden kvinde, som befrugtes og efterfølgende lægges op i din livmoder.

Men hvor lang tid tager det så at blive gravid?

Nu hvor du kender til de grundlæggende ting, der er med til at afgøre en kvindens fertilitet, kan vi gå videre til hvor lang tid det statistisk tager at blive gravid.

Nogle af de ting der altså skal være i orden for at en kvinde kan blive gravid er f.eks.:

  • Kvindens hormonbalance skal være normal
  • Manden skal have en god sædkvalitet
  • Kvinden skal have ægløsning
  • Ægget der løsnes ved ægløsning skal være af en god kvalitet.
  • Kvinden skal have samleje inden ægløsningen sker og før ægget går til grunde.

Chancerne for at blive gravid er:
Chancerne for at blive gravid er i høj grad afhængig af kvindens alder. Hvis du har ubeskyttet sex 2 gange om ugen, hvad er så sandsynligheden for at du bliver gravid inden for en cyklus?

  • 20 år: 34 %
  • 25 år: 24%
  • 30 år: 17 %
  • 35 år: 12 %
  • 40 år: 6 %
  • 45 år: 0,5 %

To dage før til to dage efter ægløsning er de mest fertile dage. Hvis du er i tvivl om, hvornår du har ægløsning, kan du evt. få hjælp af ægløsningstests.

Der er naturligvis andre faktorer på spil end blot din alder, men når man taler om kvinders fertilitet er alder en af de vigtigste faktorer. Det er derfor en væsentlig tanke at have i baghovedet, når man overvejer hvor længe man vil vente, før man forsøger at blive gravid.

80% af alle par, der forsøger at opnå graviditet, lykkes indenfor de første 12 måneder efter de begynder at prøve. Så der er derfor god chance for at blive gravid, hvis man ønsker det. Også selvom op til 12 måneders ventetid på de to fine streger kan føles som meget lang tid.

Kilder:
Sexlinien.dk
Rigshospitalet.dk
Sundhed.dk

Relaterede artikler

Kinesisk medicin er kendt gennem årtusinder, men kan traditionelle kinesiske urter hjælpe barnløse? Få viden om urtemedicin og fertilitet her.

Læs mere

Der opstår mange spørgsmål, når du prøver at blive gravid. Vi giver dig svar på 3 meget almindelige spørgsmål om graviditet lige her

Læs mere

Når det kniber med at blive gravid, kan det være lidt af et detektivarbejde at finde ud af, hvad årsagen er. Her bør hormonelle forstyrrelser dog være blandt de hovedmistænkte. 5-10 % af fertile danske kvinder har nemlig en hormonel forstyrrelse ved navn PCOS. Læs mere her

Læs mere

Ved du hvornår du har ægløsning, eller hvilke symptomer du skal holde øje med? Hvis ikke får du her 4 typiske tegn på ægløsning som du kan holde øje med.

Læs mere

Tilbage til alle artikler