menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Hvornår kan man blive gravid?

Mange kvinder går med et ønske om på et tidspunkt at stifte familie, videreføre generne og at gå fra at være to til tre. De ønsker at blive gravide og så kommer spørgsmålet; hvornår har jeg størst chance for at blive gravid?

I skolen får unge piger en gennemgående information omkring, hvor vigtigt det er at beskytte sig med den rigtige prævention for at undgå at blive gravid, hvilket er meget vigtigt.

Når man så vælger at smide præventionen, går det op for mange kvinder, at det måske slet ikke er så nemt at blive gravide, som de regnede med.

Mange ting og hormoner skal nemlig være i balance og samarbejde før chance for graviditet er til stede.

Læs mere herunder og bliv klogere på det store spørgsmål; hvornår kan man blive gravid.

Hvornår kan man blive gravid?

Man kan blive gravid i dagene op til kvindens ægløsning. Der er kun ganske få dage i løbet af en kvindes menstruationscyklus, hvor hun har muligheden for at blive gravid. Denne periode kaldes for den fertile eller frugtbare periode. Fertilitetsperioden ligger i dagene op til kvindens ægløsning.

Hvis kvinden ikke har samleje i de fertile dage, vil hun misse chancen i den cyklus og må vente ca. 28 dage, før hun atter kan få chancen for at blive gravid. Så kan man blive gravid udenfor ægløsning? Nej, det kan du ikke, da det ligger udenfor den fertile periode – så længe “udenfor ægløsning” defineres som dagene efter, du har haft din ægløsning.

Bliv nu ikke urolig, hvis du ikke har 28 dage i din cyklus. For at have et udgangspunkt har man som en tommelfingerregel bestemt sig for hvor mange dage en kvindes cyklus varer. Denne periode kan sagtens være både kortere eller længere for dig.

Hvor stor er chancen for at blive gravid?

I hver cyklus har en kvinde generelt 20-25% chance for at blive gravid. Hvornår det sker, afhænger af flere forskellige ting som vægt, alder, hormoner. En væsentlig faktor er også om kvinden i det hele taget er sund og rask uden evt. underlivsproblemer som måske ikke er blevet opdaget før kvinden og hendes partner søger hjælp for at opnå en graviditet.

Derudover bør man være opmærksom på, om manden evt. har en nedsat sædkvalitet eller andre problemer som kan påvirke hans evne til at gøre kvinden gravid.

Hvordan bliver man gravid?

For at blive gravid skal kvinden altså have samleje med sin partner i dagene inden ægløsning. Kvindens æg, som skal befrugtes, kan kun overleve max 24 timer, men heldigvis er sædcellerne mere levedygtige.

Det giver kvinden en større chance for at blive gravid i hver cyklus, da kvinden kan have samleje op til 5 dage før hun faktisk har ægløsning og alligevel få chancen for at blive gravid.

Sædcellerne vandrer nemlig op gennem skeden, videre op i livmoderhalsen, op i livmoderen og ud i æggelederne hvor de så venter på, at kvindens æg bliver frigivet og dermed er klar til befrugtning. Man kan altså ikke kun blive gravid på den præcise ægløsningsdag.

Hvornår bliver man gravid?

Når én sædcelle har fundet vej ind i ægget sker befrugtningen og kvinden er reelt gravid. Der går dog ofte et par uger før kvinden bliver klar over graviditeten og det fantastiske mirakel som finder sted i hendes krop.

Hvad kan man selv gøre for at blive gravid?

Der er mange ting, som kvinden kan gøre for at øge chancen for at blive gravid. Først og fremmest skal hun sørge for, at hun og hendes krop har det godt. Hun skal forsøge at nå, eller holde sin idealvægt, samt tænke over hvad hun spiser, drikker og foretager sig – generelt bruge sin sunde fornuft.

Hvis hun spørger sig selv, om det hun laver lige nu kan skade en kommende graviditet eller et ufødt foster, så skal hun måske overveje om hun bør fortsætte eller måske fortsætte i en anden grad end tidligere.

Hvis man ikke allerede gør det, er det en god ide at sætte et kryds i kalenderen den første dag når menstruationen dukker op og forsøge at have samleje hver 2. dag fra menstruationen slutter til menstruationen atter starter. Så er der størst chance for at blive gravid. På den måde kan kvinden næsten ikke undgå at ramme ægløsningstidspunktet og/eller at der er friske sædceller til stede i æggelederne, når ægget frigives ved ægløsning. Ægløsningstest kan også øge chancen for at ramme det rigtige tidspunkt.

Tip: Husk at tage 400 mikrogram folsyre allerede inden du bliver gravid, og start allerhelst når I tager beslutningen om at blive gravide og stopper med at bruge prævention.

Hvorfor skal man tage folsyre, når man prøver at blive gravid?

Folsyre hjælper det ufødte barn ved at minimere risikoen for medfødte misdannelser i bl.a. hjerne og rygrad. Da udviklingen af disse ting sker meget tidligt i graviditeten – oftest inden kvinden næsten ved, at hun er gravid – så er det vigtigt, at kvindens krop allerede har optaget folsyren i kroppen.

Hvor lang tid tager det at blive gravid?

Svaret på spørgsmålet; hvornår kan man blive gravid, er individuelt fra kvinde til kvinde.

For nogle kvinder er det at blive gravid ikke noget problem, og det er ikke usædvanligt at disse kvinder bliver gravide allerede lige efter de er stoppet med at bruge prævention ved samleje.

Men sådan er det ikke for alle kvinder. For mange kvinder, der har taget beslutningen om at blive gravid, kan de kun gå for langsomt med blive gravide. Men tålmodigheden kan hurtigt sættes på en prøve.

Det er nemlig helt normalt, at der går op til et helt år før kvinden bliver gravid – til gengæld vil hele 85% af alle kvinder også opleve at være blevet gravide inden for det første år.

Indenfor 12 måneder mere vil yderligere 5% af alle kvinder opleve at blive gravide mens de sidste 10% kan være nødt til at søge hjælp fra lægevidenskaben for at få mulighed for at blive gravide.

Kilder:
Regionsjaelland.dk
Sundhed.dk
Sexlinien.dk

Relaterede artikler

Ud over alder og dårlig sædkvalitet er der tre andre helt almindelige grunde til, at det kan være svært at blive gravid – læs hvilke i min artikel lige her

Læs mere

Få svarene på dine spørgsmål om udebleven menstruation i denne artikel, hvor en læge fortæller om de mulige årsager - og hvad du skal gøre ved udebleven mens.

Læs mere

Mange ting i din hverdag og din livsstil kan påvirke muligheden for at du kan blive gravid. I denne artikel kan du læse hvilke ting du skal være opmærksom på.

Læs mere

Hvis du har forsøgt at blive gravid i et stykke tid, uden at der er sket noget, kan det være svært at være helt afslappet. Vi samlet 5 øvelser til mindfullness, der kan få enhver til at slappe af. Tanken er blandt andet at, når vi er nærværende omkring vores tanker og adfærd, bliver vi mere rolige, mindre stressede.

Læs mere

Tilbage til alle artikler