menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Spis dig gravid – 7 kostråd til bedre fertilitet

Alt det du spiser og drikker, mens du er gravid, deler du med dit ufødte barn. Men hvis du oplever problemer med at opnå graviditet, kan det også delvist skyldes dårlige kostvaner. Det er fordi du som sådan ikke kan spise dig gravid, men kosten og dine spisevaner har alligevel stor indflydelse på din fertilitet. Vi giver dig derfor 7 sunde kostråd til, der kan forbedre din fertilitet. Læs med her og find ud af, hvordan du med en sund kost kan være med til at sikre, at din krop har de bedste forudsætninger for at opnå graviditet. 

7 kostråd til dig, der gerne vil være gravid

Kost kan spille en stor rolle, når I gerne vil være forældre og du kan faktisk gøre en hel del selv for at hjælpe ønskebarnet på vej. Det er dog vigtigt at understrege, at uønsket barnløshed kan skyldes mange andre ting end blot dårlige kostvaner. Dårlig fertilitet kan bl.a. skyldes hormonel ubalance, æg- og sædkvalitet samt sædkvantitet, for høj BMI, hjertekarproblemer og lign. At man sørger for at holde en god grundform er derfor også en rigtig god start, og i den forbindelse spiller kosten naturligvis en vigtig rolle. 

7 kostråd til bedre fertilitet

1. Drik vand (1,5-2 liter om dagen)

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at det er en god idé at holde væskebalancen stabil. Den bedste drik for at holde din krop hydreret er nu engang vand. Vand indeholder masser af vigtige mineraler som bl.a. kalcium, jod og magnesium. Spring sodavand med sukker over – det kan potentielt have en negativ indflydelse på fertiliteten.

2. Spis kostfibre dagligt

De sunde kostfibre findes i grove kornprodukter, grove grøntsager og frugt. Kostfibre kan virke regulerende på høje østrogenniveauer. Det anbefales, at du spiser et sted mellem 25-35 gram kostfibre dagligt. Derudover kan det også være en fordel at spise efter årstiderne – næringsindholdet i frugt og grønt kan variere gevaldigt, alt afhængigt af om det er opdrættet i et drivhus i Holland, eller har fået lov til at vokse sig modent under den danske forårs- og sommersol.  

3. Spis sundt fedt

Fedt fra blandt andet planteolier, nødder, kerner, avocado, oliven og fede fisk hører til blandt det sunde fedt, som kroppen i den grad har brug for, når du gerne vil opnå graviditet. Kroppen har brug for fedt til at optage fedtopløselige vitaminer som A, D, E og K-vitamin, som er gode for fertiliteten. Sundt fedt kan også afhjælpe uregelmæssig cyklus og ægløsningsproblemer, så der er potentielt kun gode ting at sige om det gode, nærende fedt.

4. Spis fisk

Fisk bidrager med en lang række vigtige næringsstoffer, som er gavnlige for dig, der gerne vil være gravid. særligt fordi fisk er rig på de lange kæder af omega-3. Bl.a. Fisk som laks, makrel, sardiner og andre koldtvandsfisk er rige på omega-3 fedtsyrer, der forbedrer din frugtbarhed. Fisk er generelt bare en rigtig god kilde til vigtige næringsstoffer som jod, selen og D-vitamin. Det anbefales dog, at du undgår rovfisk som bl.a. tun, da den potentielt kan indeholde kviksølv (det gælder ikke tun på dåse, da det ofte kommer fra helt små tunfisk).

5.  Spis økologisk

Vælg økologiske fødevarer da de har mindre indhold af nitrat og giftstoffer end konventionelle varer. Dermed kan du undgå stoffer som er skadelige for fertiliteten. Samtidig er der et højere indhold af vitaminer og mineraler. 

6. Husk at spise folinsyre

Sundhedsstyrelsen anbefaler et dagligt tilskud af folsyre (folin) på 400 mikrogram om dagen lige fra du planlægger din graviditet til de første 12 uger af graviditeten. Det mindsker risikoen for at få et barn med neuralrørsdefekt, dvs. rygmarvsbrok. Find kosttilskud her.

Babyplan folsyre kosttilskud til gravide

Babyplan Folsyre: Hver tablet indeholder 400 mcg folinsyre, som er den anbefalede daglige dosis.

7. Drop sukkeret og de raffinerede kulhydrater!

Det kan ikke siges nok. Sukker og stivelse de hurtigt optagelige kulhydrater, så som f.eks. slik, chokolade, hvidt brød og pasta, kan potentielt have en negativ indvirkning på din fertilitet. Generelt anbefales det derfor, at du bør spise en sund og varieret kost, hvis du ønsker at optimere din fertilitet. 

Undersøgelser af danskernes kostvaner viser, at mange spiser alt for ensidigt og i høj grad er drevet af vaner – de fleste af os elsker vaner, men variation i kosten er for mange nøglen til at få tilstrækkeligt med vitaminer, mineraler og sporstoffer – elementer, der er essentielle og stærkt nødvendige for at opnå en forbedret fertilitet. Helt basalt handler det derfor også om at sikre, at du og din krop får de næringsstoffer, der er behov for. Alternativt kan det være nødvendigt at supplere med kosttilskud, så som en god multivitamin- og mineralpille, D-vitamin, omega-3-fedtsyrer og probiotika, der sikrer den rette mælkesyrebakteriebalance i tarmene. 

Foruden ovenstående er det også vigtigt at få manden med ombord, da hans fertilitet jo af gode grunde også har indflydelse på, hvorvidt I opnår graviditet eller ej. For manden er det derfor vigtigt at sikre sig, at han får nok selen, Q10, zink og C-vitamin. På den måde giver han sine sædceller de bedste forudsætninger for overlevelse.

Sædkvalitet kan optimeres med Punalpin PLUS

Sædkvalitet kan optimeres med Punalpin PLUS

» Du kan læse meget mere om, hvordan man forbedrer mandens fertilitet lige her.

På samme måde gælder det for kvinder også om at få tilstrækkeligt med Q10, E-vitamin, zink og selen.

» Læs meget mere om kosttilskud, der har indvirkning på kvindens fertilitet her.

Kort fortalt

Undgå sukker, spis få hurtigt optagelige kulhydrater, sørg i stedet for at spise mange langsomt optagelige kulhydrater, der giver energi længere tid og holder blodsukkeret mere stabilt. Tænk over at spise magert kød, men uden at være fedtforskrækket – det er blot vigtigt, at fedtet kommer fra de rette fedtkilder. Spis mere fisk og få de vitaminer og mineraler, din krop har brug for. Sidst men ikke mindst – sørg for at være fysisk aktiv.

Husk – det handler i bund og grund om at give et lille barn den bedste start på livet, og netop derfor spiller fysisk aktivitet også en vigtig rolle. Fysisk aktivitet er nemlig med til at sikre en sund krop på den lange bane.

Kilde:
Sundhed.dk
Sundhedsplejersken.dk
Altomkost.dk

Relaterede artikler

Har du folinsyremangel i graviditeten kan din baby få rygmarvsbrok. Læs her hvor meget folinsyre du skal have og hvordan du forebygger før graviditeten.

Læs mere

Mange kvinder døjer med tørre slimhinder og lider i stilhed, men der er hjælp at hente. Læs denne artikel og bliv klogere på hvordan du kan få det bedre.

Læs mere

Din livsstil påvirker din chance for graviditet, og du kan gøre meget for at forbedre fertiliteten. Læs om urter, der er kendt for at styrke fertiliteten her.

Læs mere

I vil gerne have et barn, men hvad skal du egentlig tænke på? Vi samlet 5 råd til dig, der gerne vil være gravid – PLUS forklaringen på hvorfor!

Læs mere

Tilbage til alle artikler