menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Graviditetstests – Hvordan virker de, hvornår skal de tages?

De fleste kvinder har set en graviditetstest. De har måske været i en situation hvor de har følt det var en god ide at tage en for at finde ud af om de var gravide eller ej.

Selv om en graviditetstest virker som et simpelt værktøj som man kan bruge til at finde ud af om man er gravid, så kan der opstå mange spørgsmål

Derfor har jeg skrevet denne artikel, hvor jeg vil besvarer følgende spørgsmål

Derudover giver jeg dig yderligere information omkring graviditetstests og hvordan de bruges mest effektivt.

Hvad er en graviditetstest?

En graviditetstest kan være udformet på mange måder. Oftest er de udformet som en strimmel eller en stav. Igennems tiden har der været mange variationer af graviditetstest på markedet gennem årene. Alt lige fra graviditetstests udformet som en kassette eller en plastik kop med en indbygget graviditetstest.

Hvordan en graviditetstest skal bruges afhænger til dels af testens udformning men det er altid vigtigt at du læser producentens brugervejledning ,så du sikre dig at du bruger graviditetstesten korrekt.

Hvordan virker en graviditetstest?

En graviditetstest virker ved at vise forekomsten af hormonet HCG i urin. Når graviditetstesten kommer i kontakt med urin, suger den urinen ind i testen og analyserer derefter om urinen indeholder HCG hormonet som gravide producerer. Her efter vil graviditetstesten enten vise en eller to streger – hhv. negativ eller positiv resultat.

Når en kvinde bliver gravid vil det befrugtede æg – på det tidspunkt kaldet for en blastocyst – sætte sig fast i livmoderens slimhinden omkring 6-9 dage efter befrugtningen har fundet sted.

En primitiv moderkage vil nu blive dannet og det er denne moderkage som producerer hormonet human chorion gonadotropin og så kaldet HCG.

En graviditetstest undersøger altså om urinen indeholder HCG og alt efter hvilken følsomhed graviditetstesten har, vil den give et udslag for om kvinden er gravid eller ej.

Videoguide – Hvordan tager man en graviditetstest? 

Se videoguide for gennemgang af, hvordan man tager en graviditetstest.

 

Hvornår skal man tage en graviditetstest?

De fleste kvinder tager en graviditetstest når de er i tvivl om de er gravide. Dette gælder i øvrigt uanset om graviditeten er ønsket eller ej.

Men en graviditetstest kan også tages når kvinder f.eks. skal starte på medicin som kan skade et foster eller gennemgå en behandling eller undersøgelser hvor man ikke bør være gravid. En graviditetstest tages da for at vare helt sikker på at vedkomne ikke er gravid inden behandlingen eller undersøgelsen foretages.

Skal jeg bruge morgenurin når jeg tester?

En graviditetstest kan tages på alle tidspunkter i kvindens cyklus, og på alle tidspunkter af døgnet. Om graviditetstesten bliver positiv afhænger helt og holdent af om mængden af hcg i kvindens urin er højere end den mindsteværdi som graviditetstesten kan aflæse.

Nogle graviditetsteste måler fra 15 miU/ml mens andre først bliver positive når mængden af hcg overstiger 50 miU/ml.

I en normal graviditet vil hcg normalt ligge på ca. 50 miU/ml når der er gået 14 dage efter kvinden har haft ægløsning.

For at du får den mest præcise måling skal du altid teste med morgenurin, da den ofte indeholder det højeste niveau af hcg i løbet af et døgn. Dette skyldes at urinen har ligget i blæren i mange timer og at hcg derfor er mest koncentreret på dette tidspunkt.

Hvordan ser en positiv graviditetstest ud?

Hvordan resultatet ser ud når graviditetstesten er positiv afhænger af den type graviditetstest man har valgt at bruge.

Positiv strimmeltest

På nogle graviditetstests viser der sig streger hvis kvinden er gravid, andre typer graviditetstest kan vise symboler eller måske et ord hvis testen er positiv.

For at vide hvordan du skal aflæse den graviditetstest du bruger, vil jeg igen henvise dig til  brugervejledningen som fulgte med da du købte graviditetstesten. Det er vigtigt at du ved præcis hvordan du skal aflæse resultatet.

Hvad betyder det når når testen viser en svag streg i testfeltet

En graviditetstest der viser en svag streg når du skal aflæse den, betyder oftest at graviditetstesten er positiv og at du er gravid. Følgende betingelser skal dog være opfyldt

  • Der skal også være en streg i kontrolfeltet
  • Den svage streg i testfeltet skal indeholde farve
Positiv graviditetstest med svag teststreg

Positiv graviditetstest

Positiv graviditetstest med svag teststreg - farver inverteret

Det kan være lettere at aflæse resultatet når farverne er inverteret.

Hvad er er falsk negativ

Hvis man snakker om en falsk negativ graviditetstest, så tænker man på en kvinde som er gravid men hvor hcg endnu ikke er højt nok til at testen kan blive positiv.

Første graviditetstest er negativ og den næste der tages bliver derefter positiv.

Grunden til at den første graviditetstest var negativ selv om kvinden var gravid, kan have flere årsager, men oftest skyldes det at hcg endnu ikke var så høj at graviditetstesten kunne måle det.

Efter blot nogle få dage kan niveauet af graviditetshormonet være steget så kraftigt at den næste graviditetstest nu bliver positiv.

Afsluttende bemærkning

Graviditetstests er tilgængelige for alle og prisen kan ligge på alt fra nogle få kroner for en test – graviditetstest strimmel – til omkring 100 kr. for en enkelt graviditetstest her er der ofte tale om en digital graviditetstest. De sidste er ofte kendte mærker som Clearblue graviditetstest.

Om Clearblue graviditetstest er bedre end de andre mærker er det kun dig der kan afgøre. Clearblue lægger bl.a. stor vægt på deres design og deres produkters komfort. Hvis det betyder meget for dig når du skal tage en graviditetstest, så er det klart den du skal overveje at købe.

Du kan købe graviditetstest på apoteket, men du kan også oftest købe dem i de fleste supermarkeder for ikke at snakke om internettet hvor du kan købe online og hvor udvalget ofte også er meget større.

Jeg håber du fik svar på dine spørgsmål om graviditetstest, hvordan de virker samt hvornår det er bedst at tage en test.

Kilder: 
Sexlinien.dk
Jordemoderforeningen.dk
Sundhedsplejersken.dk

Relaterede artikler

Bliv klogere på PCO/PCOS og hvordan det påvirker din fertilitet og mulighed for at blive gravid. Årsager, symptomer og mulige behandlinger - læs mere om PCO og PCOS her.

Læs mere

Mange kvinder døjer med tørre slimhinder og lider i stilhed, men der er hjælp at hente. Læs denne artikel og bliv klogere på hvordan du kan få det bedre.

Læs mere

Hvor lang tid det tager dig at blive gravid afhænger af mange faktorer, og derfor kan spørgsmålet være svær at besvare. I artiklen kan du læse hvordan din krop fungerer og se statistikker over hvor lang tid det gennemsnitligt tager for en kvinde at blive gravid.

Læs mere

Her kan du læse hvad der sker i kvindens krop omkring ægløsning og hvilke tegn, der kan være på ægløsning.

Læs mere

Tilbage til alle artikler