Senest opdateret, 10 september 2018

Tegn på ægløsning - Kend disse symptomer på ægløsning

Læs hvilke tegn og symptomer du har ved ægløsning

Ved du hvornår du har ægløsning? Hvis svaret er nej, så skal du vide at du ikke er den eneste.

Hver måned får millioner af kvinder verden over deres menstruation og kun en brøkdel af disse kvinder har en ide om hvornår ægløsningen reelt sker.

Ofte er det først når en kvinde tager beslutningen om at blive gravid, at de begynder at tænke mere over hvornår i deres cyklus at de har ægløsning.

For det er det tidspunkt hvor det går op for dem at medmindre de har samleje i dagene op til ægløsningstidspunktet vil de ikke kunne blive gravide.

Men hvordan finder man så ud af hvornår man har ægløsning, når den nu sker inde i kroppen, kun tager få minutter og er usynlig udefra?

Det er det jeg nu vil fortælle dig i denne artikel.

Det er sådan at din krop op til ægløsning giver dig mange ledetråde om at nu kan du snart blive gravid. Det kræver blot at du er opmærksom på symptomerne, så du ved hvad du skal holde udkig efter.

Køb Babyplan Ægløsningstest nemt og billigt

5 tegn på at din ægløsning nærmer sig

Det kan være forskelligt hvordan din krop reagerer når den er ved at nærme sig ægløsning, men her er de 5 mest almindelige tegn på at ægløsning snart sker.clock

 

Dit udflåd i skeden ændrer sig

Op til ægløsning vil du opleve at du får mere udflåd fra skeden og at udseendet samt konsistensen på dit udflåd ændrer sig.

Det ligner nu rå æggehvide som er meget fleksibelt og kan strækkes adskillige centimeter.

Pga. den øgede mængde udflåd vil du sikkert også opleve at du føler dig mere våd mellem benene - ikke kun under samleje - men også generelt.

Udflåddets funktion er først og fremmest at hjælpe sædcellerne så de nemmere kan komme frem til ægget.

 

En ægløsningstest bliver positiv

Ca. 24-37 timer før ægløsning sker vil et hormon - kaldet det Luteiniserende hormon (LH) - stige kraftigt og tager du en ægløsningstest vil den på det tidspunkt blive positiv.

Da LH kan stige og falde meget hurtigt er det vigtigt at man løbende har taget ægløsningstest i løbet af ens cyklus fra menstruationen slutter til man får sin første positive ægløsningstest.

Ægløsningstest udformet som strip, stav eller digital

Ægløsningstest kan fås udformet som:

 

En fertilitetsmonitor viser høj fertilitet

Hvis du bruger en fertilitets monitor vil du ofte skulle tage en test hver morgen fra starten af din cyklus og indtil den har registreret du har ægløsning.

Du ved da at ægløsning nærmere sig når fertilitets monitoren enten ved symboler eller ord fortæller dig at du har en maksimal fertilitet.

 

Livmoderhals og livmodermund ændrer sig

Det meste af din cyklus vil livmodermunden kunne føles lavt i skeden, den vil være hård og lukket, men når du nærmer dig ægløsning vil der ske en ændring.

Livmodermunden vil nu ændre position i skeden, så den sidder højt og hvis du forsigtig mærker med en finger vil du opleve at livmodermunden er blevet blødere og har åbnet sig lidt.

 

Dit spyt ændrer sig

Når det kvindelige kønshormon østrogen stiger op mod ægløsning, har man fundet ud af at kvindens spyt ændrer sig pga. Øget saltindhold. Ved hjælp af et mini-mikroskop kan man se et mønster i spyttet der ligner udseendet på en bregne (planten).

Mange kvinder kan af en eller anden årsag ikke bruge denne metode og den er ikke blevet særlig populær i Danmark da det kan være svært at se hvornår mønsteret i spyttet er den rigtige.

Køb dine ægløsningstest her og få levering i morgen

Andre symptomer på ægløsning

Alle kvinder er forskellige og deres kroppe reagerer også forskelligt når de har ægløsning.

Nedenstående symptomer fortæller mange kvinder at de oplever når de nærmer sig ægløsningstidspunktet eller på selve dagen de har ægløsning.

Det kan altså være tegn på ægløsning at du:

 • Føler sig mere sexet
 • Får mere lyst til sex
 • Mærker ændringer i brysterne
 • Får kvalme
 • Får ekstra sensitive sanser - lugt, smag og syn
 • Bløder en smule
 • Får øget energi
 • Føler dig oppustet

 

Ægløsningssmerter

Ca. 20% af alle kvinder oplever at de på ægløsningstidspunktet får kortvarigt ondt i den ene side af underlivet. Dette fænomen har fået betegnelsen “mittelsmerz” - som betyder “ondt i midten” og refererer til at smerten ofte kommer ca. midt i kvindens cyklus

 

3 tegn på at du har haft ægløsning

Når ægløsningen er sket vil du - ved at aflæse din krops signaler - vide at du formentlig har haft ægløsning.

 

Din kropstemperatur stiger

Efter ægløsning vil folliklen som løsnede ægget blive forvandlet til det såkaldte gule legeme og begynde at producerer hormonet progesteron.

Køb Babyplan Digital Termometer her

Dette hormon vil få din kropstemperatur til at stige 0,2 - 0,5 grader.

Det er ikke meget og de fleste mærker ikke noget til det i hverdagen, men har du taget din temperatur hver dag igennem hele din cyklus vil du se en betydelig ændring på din temperaturkurve.

 

Progesteron er steget

Hvis man tager en blodprøve 7 dage efter kvinden har haft ægløsning, vil progesteron ligge på 25 eller derover. Et tegn på at en ægløsning med stor sandsynlighed er sket.

 

Ægløsningstest er negativ

Der er ingen grund til at fortsætte med at tage ægløsningstest efter du har fået den første positive ægløsningstest i din cyklus.

Men hvis du tog en ekstra ville du med stor sandsynlighed få en negativ test fordi hormonet LH atter er faldet.

Babyplan Ægløsningstest - negativ

 

Afsluttende bemærkning om tegn på ægløsning

Ægget er levedygtigt max. 24 timer efter ægløsning

Ægget som bliver løsnet fra kvindens æggestok er levedygtigt i ca. 12-24 timer.

Hvis ægget ikke inden for det korte tidsrum har mulighed for at komme i nærkontakt med en sædcelle, vil ægget gå til grunde og blive udstødt af kvindens livmoder næste gang hun får menstruation.

Sædceller er heldigvis mere levedygtige end ægget og de stærkeste sædceller kan overleve inde i kvindens krop i op til 5 døgn.

Kvinden kan kun blive gravid i dagene omkring ægløsning, størstedelen af hendes cyklus er der kun meget små - eller slet ingen - chancer.

Naturen har altså skruet det så godt sammen at kvinden bare behøver have samleje én gang indenfor 5 dage før ægløsningstidspunktet for at have chancen for at blive gravid.

Men hvorfor ikke optimere chancerne for at du bliver gravid, ved at have samleje flere gange og så tæt på ægløsningstidspunktet som muligt i stedet for?

For at have samleje på de rigtige dage i din cyklus er det derfor vigtigt at du ved hvornår din ægløsning sker, hvilke symptomer samt tegn fra din krop du skal være opmærksom på.

Du kan også forsøge at bruge en ægløsningsberegner for at finde de få dage i din cyklus hvor du kan blive gravid. En ægløsningsberegner er dog mest pålidelig hvis man har en regelmæssig cyklus som ligger indenfor normalen.

Jeg håber denne artikel har givet dig redskaberne til at finde ud af hvornår du selv har ægløsning og hvilke tegn på ægløsning du skal være ekstra opmærksom på i din cyklus, så du kan optimere chancerne for at blive gravid.

Forøg chancen for graviditet med ægløsningstest - køb her

Skrevet af Birgit Larsen

profilbillede-birgit

Jeg har i mange år, personligt som professionelt, beskæftiget mig med emnerne fertilitet, graviditet og fødsel.

Først og fremmest fordi jeg selv er mor til 6 børn, heraf et hold tvillinger, men jeg er også den tidligere indehaver af websitet Min-Mave.dk som jeg arbejdede med i 11 år.

 

© Can Stock Photo Inc. / megija

 

Kilder: 
Sundhed.dk
Sexlinien.dk


Spar penge på januar måneds tilbud

Relaterade artiklar

Kan stress påvirke dine chancer for at blive gravid?

Hvis du har forsøgt at blive gravid i et stykke tid, uden at der er sket noget, kan det være svært at være helt afslappet. Vi samlet 5 øvelser til mindfullness, der kan få enhver til at slappe af. Tanken er blandt andet at, når vi er nærværende omkring vores tanker og adfærd, bliver vi mere rolige, mindre stressede. Læs mere

Hvordan kan man forbedre sædkvaliteten, hvis sæden er dårlig?

Danske mænd har dårligere sædkvalitet end mænd i andre lande.Vi giver svar på hvad man som mand selv kan gøre for at påvirke for at sædkvaliteten positivt. Læs mere

Tørre slimhinder og glidecreme - en god kombination

Mange kvinder døjer med tørre slimhinder og lider i stilhed, men der er hjælp at hente. Læs denne artikel og bliv klogere på hvordan du kan få det bedre. Læs mere

Hvad sker der i kvindens krop omkring ægløsning?

Her kan du læse hvad der sker i kvindens krop omkring ægløsning og hvilke tegn, der kan være på ægløsning. Læs mere

Bliv gravid hurtigere - tænk over din livsstil

Mange ting i din hverdag og din livsstil kan påvirke muligheden for at du kan blive gravid. I denne artikel kan du læse hvilke ting du skal være opmærksom på. Læs mere

Jeg er gravid, hvad nu?

Du står med en positiv graviditetstest i hånden, og nu går det op for dig, at du ikke aner hvad der skal ske. Vi svarer på de spørgsmål, der ofte melder sig hos nygravide – så du kan komme godt fra start. Læs mere

Hvad er folinsyre?

Hvorfor er folinsyre gavnligt ifm. graviditet? Hvad er dit daglige behov for folinsyre? Og hvilken mad indeholder folinsyre? Få svar på dette og meget mere i denne artikel om folinsyre. Læs mere

Hvornår kan man blive gravid?

Hvornår kan man blive gravid? Læs med her og bliv klogere på, hvornår du nemmest kan blive gravid og hvad du selv kan gøre for at blive gravid. Læs mere

Kan jeg have menstruation under graviditet?

Mange kvinder oplever blødning under graviditet, og det er naturligt at blive bekymret. Læs mere om, hvad blødningen kan skyldes. Læs mere

Spis dig gravid - 7 kostråd til bedre fertilitet

At blive gravid må være den største motivationsfaktor til at ændre dårlige kostvaner. Vi giver dig her 7 sunde kostråd, der kan forbedre din fertilitet og øge din chance for at opnå graviditet. Læs mere

Endometriose og fertilitet

Mange tusinde danske kvinder lider af endometriose med symptomer som nedsat fertilitet og underlivssmerter. Læs mere om sygdommen endometriose her. Læs mere

Hvornår har man ægløsning?

Tumler du med spørgsmålet; hvornår har jeg ægløsning og hvornår kan jeg blive gravid? Læs mere om din ægløsning og hvornår du er mest fertil. Læs mere

Dårlig sædkvalitet hos danske mænd

Dårlig sædkvalitet kan være afgørende for om I bliver gravide eller ej - Læs her hvordan I kan blive testet og hvad I kan gøre hvis sædkvaliteten er lav! Læs mere

3 helt almindelige spørgsmål om graviditet

Der opstår mange spørgsmål, når du prøver at blive gravid. Vi giver dig svar på 3 meget almindelige spørgsmål om graviditet lige her Læs mere

5 ting I kan overveje, hvis I prøver at blive gravide

I vil gerne have et barn, men hvad skal du egentlig tænke på? Vi samlet 5 råd til dig, der gerne vil være gravid – PLUS forklaringen på hvorfor! Læs mere

3 fakta du bør kende, når du forsøger at blive gravid

Ud over alder og dårlig sædkvalitet er der tre andre helt almindelige grunde til, at det kan være svært at blive gravid – læs hvilke i min artikel lige her Læs mere

Kan du mærke, når du har ægløsning?

Hvis du prøver på at blive gravid er en fordel at kende tidspunktet for din ægløsning. Få her 3 metoder der kan hjælpe med at påvise, hvornår du har ægløsning. Læs mere

Hvor lang tid går der, før jeg bliver gravid?

Hvor lang tid det tager dig at blive gravid afhænger af mange faktorer, og derfor kan spørgsmålet være svær at besvare. I artiklen kan du læse hvordan din krop fungerer og se statistikker over hvor lang tid det gennemsnitligt tager for en kvinde at blive gravid. Læs mere

Hvornår kan man tage en graviditetstest?

Der er mange forskellige holdninger når det gælder brugen af graviditetstest, og hvor tidligt man bør tage en efter ægløsningen er sket. Læs mere

Graviditetstegn - Kend de første tegn på graviditet og tag en test

Hvilke gravdiitetstegn kommer tidligt i graviditeten, og hvilke gravdiitetstegn kommer først og er de mest almindelige. Vi giver dig svarene på dine spørgsmål. Læs mere

Hvilke symptomer kan man få når man er gravid?

Gravide er ikke ens, men gravide oplever ofte nogle af de samme symptomer i graviditeten. Vi fortæller dig blandt andet hvornår de første symptomer kan dukke op Læs mere

Har du brug for hjælp?

info@billige-teste.dk

Man-Fre 9.00 - 12.00 | 12.30 - 15.00

70 200 128


Dine fordele

 • Vi udsender ordrer 6 dage om ugen!
 • Kvalitetsteste til gode priser
 • Hurtigt og diskret levering
 • Personlig kundeservice
 • Mulighed for fertilitetsrådgivning
 • 21 dages fuld returret – 90 dage for ægløsningstest og testsæt 
 • Testene er CE mærket og godkendt af FDA

 

Læs mere her


Ved køb for 60,00 kr.