menu
HomeArtikler om fertilitetTegn på ægløsning – Kend disse symptomer på ægløsning

Tegn på ægløsning – Kend disse symptomer på ægløsning

Ved du hvornår du har ægløsning?

Hvis svaret er nej, så skal du vide at du ikke er den eneste.

Hver måned får millioner af kvinder verden over deres menstruation og kun en brøkdel af disse kvinder har en ide om hvornår ægløsningen reelt sker.

Ofte er det først når en kvinde tager beslutningen om at blive gravid, at de begynder at tænke mere over hvornår i deres cyklus at de har ægløsning.

For det er det tidspunkt hvor det går op for dem at medmindre de har samleje i dagene op til ægløsningstidspunktet vil de ikke kunne blive gravide.

Men hvordan finder man så ud af hvornår man har ægløsning, når den nu sker inde i kroppen, kun tager få minutter og er usynlig udefra?

Det er det jeg nu vil fortælle dig i denne artikel.

Det er sådan at din krop op til ægløsning giver dig mange ledetråde om at nu kan du snart blive gravid. Det kræver blot at du er opmærksom på symptomerne, så du ved hvad du skal holde udkig efter.

5 tegn på at din ægløsning nærmer sig

Det kan være forskelligt hvordan din krop reagerer når den er ved at nærme sig ægløsning, men her er de 5 mest almindelige tegn på at ægløsning snart sker.

Dit udflåd i skeden ændrer sig

Op til ægløsning vil du opleve at du får mere udflåd fra skeden og at udseendet samt konsistensen på dit udflåd ændrer sig.

Det ligner nu rå æggehvide som er meget fleksibelt og kan strækkes adskillige centimeter.

Pga. den øgede mængde udflåd vil du sikkert også opleve at du føler dig mere våd mellem benene – ikke kun under samleje – men også generelt.

Udflåddets funktion er først og fremmest at hjælpe sædcellerne så de nemmere kan komme frem til ægget.

En ægløsningstest bliver positiv

Ca. 24-37 timer før ægløsning sker vil et hormon – kaldet det Luteiniserende hormon (LH) – stige kraftigt og tager du en ægløsningstest vil den på det tidspunkt blive positiv.

Positiv babyplan ægløsningstest strimmel

Positiv babyplan ægløsningstest strimmel

Da LH kan stige og falde meget hurtigt er det vigtigt at man løbende har taget ægløsningstest i løbet af ens cyklus fra menstruationen slutter til man får sin første positive ægløsningstest.

Ægløsningstest kan fås udformet som:

En fertilitetsmonitor viser høj fertilitet

Eveline smart fertilitetssystemHvis du bruger en fertilitetsmonitor vil du ofte skulle tage en test hver morgen fra starten af din cyklus og indtil den har registreret du har ægløsning.

Du ved da at ægløsning nærmere sig når fertilitets monitoren enten ved symboler eller ord fortæller dig at du har en maksimal fertilitet.

Livmoderhals og livmodermund ændrer sig

Det meste af din cyklus vil livmodermunden kunne føles lavt i skeden, den vil være hård og lukket, men når du nærmer dig ægløsning vil der ske en ændring.

Livmodermunden vil nu ændre position i skeden, så den sidder højt og hvis du forsigtig mærker med en finger vil du opleve at livmodermunden er blevet blødere og har åbnet sig lidt.

Dit spyt ændrer sig

Når det kvindelige kønshormon østrogen stiger op mod ægløsning, har man fundet ud af at kvindens spyt ændrer sig pga. Øget saltindhold. Ved hjælp af et mini-mikroskop kan man se et mønster i spyttet der ligner udseendet på en bregne (planten).

Mange kvinder kan af en eller anden årsag ikke bruge denne metode og den er ikke blevet særlig populær i Danmark da det kan være svært at se hvornår mønsteret i spyttet er den rigtige.

Andre symptomer på ægløsning

Alle kvinder er forskellige og deres kroppe reagerer også forskelligt når de har ægløsning.

Nedenstående symptomer fortæller mange kvinder at de oplever når de nærmer sig ægløsningstidspunktet eller på selve dagen de har ægløsning.

Det kan altså være tegn på ægløsning at du:

  • Føler sig mere sexet
  • Får mere lyst til sex
  • Mærker ændringer i brysterne
  • Får kvalme
  • Får ekstra sensitive sanser – lugt, smag og syn
  • Bløder en smule
  • Får øget energi
  • Føler dig oppustet

Ægløsningssmerter

Ca. 20% af alle kvinder oplever at de på ægløsningstidspunktet får kortvarigt ondt i den ene side af underlivet. Dette fænomen har fået betegnelsen “mittelsmerz” – som betyder “ondt i midten” og refererer til at smerten ofte kommer ca. midt i kvindens cyklus

3 tegn på at du har haft ægløsning

Når ægløsningen er sket vil du – ved at aflæse din krops signaler – vide at du formentlig har haft ægløsning.

Din kropstemperatur stiger

Du kan bruge et termometer til at finde din ægløsning

Efter ægløsning vil folliklen som løsnede ægget blive forvandlet til det såkaldte gule legeme og begynde at producerer hormonet progesteron.

Dette hormon vil få din kropstemperatur til at stige 0,2 – 0,5 grader.

Det er ikke meget og de fleste mærker ikke noget til det i hverdagen, men har du taget din temperatur hver dag igennem hele din cyklus vil du se en betydelig ændring på din temperaturkurve.

Progesteron er steget

Hvis man tager en blodprøve 7 dage efter kvinden har haft ægløsning, vil progesteron ligge på 25 eller derover. Et tegn på at en ægløsning med stor sandsynlighed er sket.

Ægløsningstest er negativ

Der er ingen grund til at fortsætte med at tage ægløsningstest efter du har fået den første positive ægløsningstest i din cyklus.

Men hvis du tog en ekstra ville du med stor sandsynlighed få en negativ test fordi hormonet LH atter er faldet.

Afsluttende bemærkning om tegn på ægløsning

Ægget er levedygtigt max. 24 timer efter ægløsning

Ægget som bliver løsnet fra kvindens æggestok er levedygtigt i ca. 12-24 timer.

Hvis ægget ikke inden for det korte tidsrum har mulighed for at komme i nærkontakt med en sædcelle, vil ægget gå til grunde og blive udstødt af kvindens livmoder næste gang hun får menstruation.

Sædceller er heldigvis mere levedygtige end ægget og de stærkeste sædceller kan overleve inde i kvindens krop i op til 5 døgn.

Kvinden kan kun blive gravid i dagene omkring ægløsning, størstedelen af hendes cyklus er der kun meget små – eller slet ingen – chancer.

Naturen har altså skruet det så godt sammen at kvinden bare behøver have samleje én gang indenfor 5 dage før ægløsningstidspunktet for at have chancen for at blive gravid.

Men hvorfor ikke optimere chancerne for at du bliver gravid, ved at have samleje flere gange og så tæt på ægløsningstidspunktet som muligt i stedet for?

For at have samleje på de rigtige dage i din cyklus er det derfor vigtigt at du ved hvornår din ægløsning sker, hvilke symptomer samt tegn fra din krop du skal være opmærksom på.

Du kan også forsøge at bruge en ægløsningsberegner for at finde de få dage i din cyklus hvor du kan blive gravid. En ægløsningsberegner er dog mest pålidelig hvis man har en regelmæssig cyklus som ligger indenfor normalen.

Jeg håber denne artikel har givet dig redskaberne til at finde ud af hvornår du selv har ægløsning og hvilke tegn på ægløsning du skal være ekstra opmærksom på i din cyklus, så du kan optimere chancerne for at blive gravid.

Kilder:
Sundhed.dk
Sexlinien.dk

Mest læste artikler

Hvilke gravdiitetstegn kommer tidligt i graviditeten, og hvilke gravdiitetstegn kommer først og er de mest almindelige. Vi giver dig svarene på dine spørgsmål.

Læs mere

Der er mange forskellige holdninger når det gælder brugen af graviditetstest, og hvor tidligt man bør tage en efter ægløsningen er sket.

Læs mere

Du står med en positiv graviditetstest i hånden, og nu går det op for dig, at du ikke aner hvad der skal ske. Vi svarer på de spørgsmål, der ofte melder sig hos nygravide – så du kan komme godt fra start.

Læs mere

Er det muligt at graviditetstesten er positiv, når der er gået op til en uge siden ægløsningen? Selvom det er meget sjældent, kan det faktisk forekomme.

Læs mere