menu
Artikler om fertilitet | Er gravid

Ultralydsscanning af gravide

Gravide vil i løbet af deres graviditet blive tilbudt at komme til ultralydsscanning. Det bliver tilbudt til gravide omkring uge 11-14 af graviditeten og igen i uge 18-20. Første ultralydsscanning bliver også kaldt for første trimesterscanning eller nakkefoldsscanning, og anden scanning bliver også kaldt for 2. trimesterscanning eller misdannelsesscanning. 

Hvad er ultralydsscanning?

Når du får lavet en ultralydsscanning i din graviditet, bliver der sendt lydbølger ind i maven gennem lydhovedet på apparatet, lægen benytter. Lydbølgerne danner et ekko, som kommer tilbage til lydhovedet, hvor maskinen omdanner til dem et billede ved at bedømme, hvor langt og hvordan ekkoet bevæger sig. Lydbølgerne har så høj en frekvens, så de ikke kan opfanges af dine og vores ører. Vævet i kroppen reflekterer lyden forskelligt, og derfor kan man se detaljerne på skærmen, når billedet kommer frem.

Hvad viser ultralydsscanningen?

Det afhænger af, hvor langt henne i din graviditet du er. Som tidligere nævnt bliver du tilbudt to ultralydsscanninger i løbet af din graviditet. Overordnet set bliver der kigget på fostrets stilling, størrelse, misdannelser, bevægelser og hjerteaktivitet. Generelt bliver der kigget på alle bevægelser og lemmer for at se, om alt er, som det skal være. Moderens tilstand bliver også vurderet i ultralydsscanningen. Moderkagen skal være en passende størrelse og have det rette udseende, og den skal sidde i tilpas afstand fra livmodermunden. Derudover vurderer man, om der er en normal mængde fostervand i livmoderen.

Hos Billige-teste.dk kan du få en hjertelydsmonitor, så du kan lytte til dit barns hjertebanken hjemme, når du har lyst.

Kan ultralydsscanning være skadeligt?

Der er ingen, der er helt sikre på, hvordan ultralyd påvirker fostret. For flere år siden blev der populært delt artikler om, at ultralydsscanningen kunne påvirke fostrets hjerne. Det blev dog ikke specificeret, hvor meget eller hvordan det kunne påvirke hjernen. Forskere har hidtil ikke kunnet påvise, at hjernen bliver påvirket. Overordnet set skal du derfor ikke bekymre dig om, om de tilbudte scanninger på hospitalet kan skade dit foster. Det er der ikke noget, der tyder på.

Der har været studier, som indikerer, at ultralyd kan have en effekt på chancen for, at barnet bliver venstrehåndet. Det blev konkluderet, at ultralydsscanningen kan have påvirket centralnervesystemet hos fostret, hvilket øgede chancen for at blive venstrehåndet.

Hvordan skal jeg forberede mig til ultralydsscanning?

Du skal ikke være bange for, at der kommer smerter i løbet af undersøgelsen. Lægen vil altid tage dig stille og roligt igennem og fortælle dig hvert skridt i undersøgelsen. Din første ultralydsscanning i uge 11-14 vil oftest blive foretaget uden på maven, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at scanne gennem skeden. Ved din anden ultralydsscanning i uge 18-20 bliver det gjort på maven også.

I tilfældene hvor undersøgelsen skal foretages gennem skeden, ligger du på ryggen med benene løftet i benstøtterne. Lægen påfører gel på lydhovedet samt et kondom, før det bliver ført ind i skeden. Nogle kvinder vil opleve det som lidt ubehageligt, men det gør ikke ondt.

Ved undersøgelse uden på maven ligger du også på ryggen, hvor lægen smører gel på din mave, som vil give en bedre lyd- og billedkvalitet. Det kan føles, som når nogle påfører solcreme eller andet på din krop, da det kan være koldt i starten. Lægen sætter lydhovedet på din mave, og I følger med på skærmen sammen.

Er vurderingen fra ultralydsscanningen 100% sikker?

Der er mange faktorer, der spiller ind, når du får taget en ultralydsscanning. Selv de dygtigste læger kan have svært ved at finde små afvigelser, der kan eksistere hos et foster. Nogle grunde til at der kan være afvigelser fra vurderingen kan være fostrets placering og stilling i livmoderen, lægens erfaring, den gravides bugvæg og ultralydsapparatets tekniske kvalitet. Ultralydsscanningen vil oftest vise de mere alvorlige defekter og misdannelser, hvis der er nogle. Ikke alle defekter og misdannelser kan ses ved ultralydsscanningen. Nogle viser sig først senere i graviditeten, og nogle kan først ses efter, barnet er født.

Den mest kendte ultralydsscanning er nok nakkefoldsscanningen. Her kigger man på, hvor stor risiko for kromosomfejl, der er hos fostret. Downs syndrom er den mest udbredte kromosomfejl og kan måles, når fostret er 10-14 uger gammel. Her måler lægen nakkefolden og rygraden. Hvis afstanden er større end normalt, vil risikoen for en kromosomafvigelse være forhøjet – og modsat hvis afstanden er mindre end gennemsnittet.

Viser ultralydsscanningen en forhøjet risiko for downs eller andre misdannelser, vil man få tilbudt en fostervandsprøve. Denne kan med større sikkerhed afgøre, om der er tale om en kromosomfejl.

Kilder:

https://www.sundhed.dk

https://netdoktor.dk

https://www.aleris-hamlet.dk

Relaterede artikler

Hvor sikker er graviditetstests, hvad betyder en svag streg, kan man teste falsk positiv og hvad gør man, når man står med en positiv test? Læs med her!

Læs mere

Med diagnosen PCOS er der en øget risiko for graviditetskomplikationer, og i denne artikel kommer vi 7 af de almindelige risici nærmere.

Læs mere

Hvilke gravdiitetstegn kommer tidligt i graviditeten, og hvilke gravdiitetstegn kommer først og er de mest almindelige. Vi giver dig svarene på dine spørgsmål.

Læs mere

Hvad skal du være opmærksom på i din træning, når du er gravid? Vi gennemgår gode tips til at komme i gang med træning under graviditet. Læs med her.

Læs mere

Tilbage til alle artikler