menu
Artikler om fertilitet | Er gravid

Graviditet – Alt hvad du skal vide om at være gravid

En graviditet er en helt særlig rejse, som du har med dit ufødte barn. Ingen ved hvad I kommer til at opleve på turen – men vi kender den endelige destination: Mødet mellem mor og barn ved fødslen. 

Jeg vil, med denne artikel, forsøge at give dig et indblik i hvordan hverdagen for en gravid kan forløbe og fortælle dig om hvordan graviditetsugerne for en mor og hendes barn kan se ud. 

Gravid – hvad nu?

Uanset om du har planlagt din graviditet eller ej, vækker det uden tvivl en masse følelser og tanker i dig, den dag du pludselig står med en positiv graviditetstest i hånden.

Den dag du opdager, at du nu står med ansvaret for et andet menneske – din søn eller datter. Det er på dette tidspunkt, at der ofte sker store forandringer i dit liv. Ikke bare med kroppen, hvor maven vokser og tilpasser sig graviditeten, men også med dit sind, din livsstil og dine hverdagsrutiner.


At blive gravid er første fase, at føde er den næste, men den tredje fase, hvor du skal tage dig af et lille barn, så det kan vokse op og udvikle sig til at blive en selvstændig person, er en helt anden og livslang opgave.  

Heldigvis er kvinder udstyret med medfødte instinkter som før os i stand til at passe på et spædbarn – selvom der ikke følger en manual med.

Graviditeten begynder – Gravid i uge 1 og 2

Følg din graviditet uge for uge

Af praktiske årsager regner man graviditeten fra sidste menstruations første dage. Det betyder, at de første ca. 14 dage af ”graviditeten” går med menstruation efterfulgt af ægløsning. Først i uge 3 bliver ægget befugtet. Nu begynder graviditeten reelt.

Hvis du planlægger at blive gravid, bør du starte på de anbefalede kosttilskud allerede, når I begynder at prøve. Er graviditeten uplanlagt, men ønsker du at beholde barnet, så er det tid at opstarte kosttilskud lige så snart du ved, at der er en baby på vej. Kosttilskuddene sikrer både, at barnet udvikler sig sundt, og at den gravides krop har næring nok til både barnet og sig selv.

Gravid i uge 3 til 12 – Du er i første trimester

Barnet vokser utrolig meget i denne periode – Fra et befrugtet æg, på størrelse med et birkes og til en lille sparkende skabning på omkring 6 cm fra hoved til bagdel – benene ligger i uge 12 foldet sammen og putter sig ind mod brystkassen.

De første uger er for mange de mest udfordrende. Kvalme, madlede, ømme bryster, uro i kroppen og enorm træthed er hos mange nogle af de første symptomer på graviditeten. Maven vokser ikke tydeligt – endnu. Men det gør brysterne til gengæld hos mange kvinder. Kirtelvævet gør sig klar til amning – selvom der stadig er mange måneder til.

De første uger er for mange også fyldt med bekymringerne for om alt nu går som det skal. Udvikler barnet sig korrekt, eller vil graviditeten mon ende i en spontan abort? 
Den mindste dråbe af blødning, sender uro gennem sindet – selvom ufarlig pletblødning i graviditetens første uger er helt normalt.

Graviditetskvalme 

3 ud af 4 kvinder oplever kvalme i første trimester. Omkring halvdelen af alle gravide kaster op. Kvalme er altså en helt normal følgesvend i graviditetens første uger – men det er ikke garanteret. Så har du ikke kvalme, men får en positiv graviditetstest skal du ikke bekymre dig. Det er ikke tegn på at noget er galt – du er sandsynligvis den 1 ud af 4, der slipper.

Morgenkvalme er et fjollet udtryk, for mange kvinder oplever først kvalmen sidst på dagen, når kroppen er træt. Uanset om du har morgen-, middags-, aften-, natte- eller heldøgns-kvalme, så er det graviditetshormonerne, der er årsagen. 
Nogle kvinder kan uden de store problemer opretholde det aktivitetsniveau som de havde før graviditeten, men mange skærer ned på sociale aktiviteter og fritidsinteresser i denne periode. Nogle kvinder må helt eller delvis sygemeldes fra sit arbejde.

Så længe du ikke taber dig mere end 5% af din vægt skal du ikke være bekymret. Baby skal nok tage, hvad den har brug for. Taber du dig 5% eller mere, skal du kontakte din læge. Omkring 1% af alle gravide får meget svær graviditetskvalme, kaldet hyperemesis, og det kan i mange tilfælde lindres, hvis du beder om hjælp.

Vandrejournal 

I 1. trimester skal du henvende dig hos din egen læge for at få graviditeten registreret og få en henvisning til det hospital eller den fødeklinik, som skal følge dig i graviditeten. Uanset om du ønsker en hjemmefødsel eller en hospitalsfødsel.

Din læge vil udfylde en vandrejournal, som følger dig gennem graviditeten i dine besøg hos både egen læge, jordemoder og evt. fødselslæge.

Det er også din vandrejournal, du skal bruge som dokumentation, når du informerer din arbejdsplads om dit behov for barselsorlov.

Den første ultralydsscanning 

I Danmark tilbydes alle en ultralydsscanning i 12. til 14. uge. Det er din egen læge, der henviser dig til denne scanning på hospitalet. Nogle hospitaler sender dig en tid i din e-boks, mens du på andre hospitaler selv skal booke tiden. Du må forbi hospitalets hjemmeside for at undersøge om du skal læne dig tilbage og vente på et brev, eller selv bestille tiden.

Den første scanning kaldes ”nakkefoldsscanningen”. Den er et tilbud, som du frit kan vælge til eller fra. Ved scanningen vurderer man størrelsen på barnet for at sikre sig, at den terminsdato der er fastlagt ud fra datoen for din sidste menstruation passer. Mange kvinder oplever, at terminsdatoen flyttes op til en uge, ved denne scanning. 
Ved scanningen kigger man også efter hvor mange babyer der ligger i din livmoder. De fleste har kun en enkelt baby, men ved ca. 2-2,5% af fødslerne i Danmark er der mere end en baby, der lander i forældrenes favn.

Ved nakkefoldsscanningen måles tykkelsen på barnets nakkefold. Det mål, kombineret med resultatet af en blodprøve du får taget før scanningen og den gravide kvindes alder giver en risikovurdering på barnet. Nakkefoldsscanningen er altså også en screening af 3 forskellige kromosomfejl hos barnet. Den mest kendte af de tre er Downs syndrom, men man undersøges også for Edwards syndrom og Pataus syndrom. Alle disse kromosomfejl er heldigvis sjældne.

Finder man ved nakkefoldsscanningen en høj risiko for kromosomfejl tilbydes man yderligere undersøgelser. 

Ønsker du ikke, at barnet undersøges for kromosomfejl, står det dig frit for at tilvælge scanningen, men oplyse personalet om, at du kun ønsker at få vurderet terminsdatoen og antallet af babyer derinde. 

Gravid i uge 13 til 27 – Du er i andet trimester

Ved starten af andet trimester vejer din baby under 50 gram. Når andet trimester slutter har baby mere end 24-doblet sin vægt og vejer nu cirka 1200 gram.

Graviditetsugerne fra uge 13 til 27 kaldes ofte for hvedebrødsdagene og sammenlignes med den lykkelige periode efter brylluppet, hvor brudeparret tager på bryllupsrejse og alt er godt.

Babyplan Ultralydsmonitor

Det er også muligt at høre hjertelyd derhjemme med en Babyplan ultralydsmonitor. Klik på billedet for at læse mere

I disse uger har de fleste gravide enten vænnet sig til graviditetssymptomerne og hormonerne som farer rundt i kroppen eller også er symptomerne forsvundet så meget, at det kan føles som en lille ferie.

Maven vokser synligt gennem 2. trimester. Når du når uge 28 er der stort set ingen, der kan skjule, at der er en baby på vej.

I 19.-22. uge tilbydes du igen en ultralydsscanning af barnet. Denne scanning kaldes misdannelsesscanning eller gennemscanning. Barnet er vokset meget siden nakkefoldsscanningen og man kan nu se de enkelte organer og tjekke, at barnet har udviklet hjertet, lunger, nyrer, hjerne mm. helt korrekt. På dette tidspunkt kan man også tydeligt se, om din baby har en lille tap mellem benene. Hvis altså han/hun ikke driller og ligger med benene klemt sammen under hele scanningen.

Ønsker I at kende barnets køn? Så er det ved denne scanning I kan spørge, om sonografen kan se en lille tap eller ej.

Bevægelser fra barnet 

Det er i 2. trimester du begynder at mærke liv. Kvinder der har født før mærker liv tidligere. Nogen allerede i 13.-14. uge. 
Hvornår du mærker liv afhænger af flere faktorer: Hvordan vender barnet? Sparker barnet ud mod dit maveskind kan du mærke bevægelserne, men ligger barnet med arme og ben om mod din ryg, mærker du ikke noget. Hvor tykt et lag af fedt er mellem barnet og dit maveskind? Jo slankere du er, des tidligere vil barnet kunne mærkes. Det er nemlig følenerverne i din hud, der registrerer barnets bevægelser.

Hvor ligger moderkagen? Hvis din moderkage ligger ud mod maveskindet er der et tykkere lag, som barnet skal sparke igennem før du mærker noget, derfor vil du mærke bevægelserne senere i graviditeten.

I uge 20 er alle almindeligvis begyndt at mærke liv.

I starten føles bevægelserne som små bobler – og du kan godt være i tvivl om det er din baby eller dine tarme, som du fornemmer. Mængden af liv vokser for hver dag og i uge 24 mærker du liv hver dag, flere gange om dagen.

Ventetøjet findes frem 

Det er i andet trimester at mange gravide køber ventetøj. Tøj som er lavet specielt til gravide, så de kan vise maven frem og have bukser på med knappen lukket.

Desuden er ventetøjet lavet i et materiale som gør det meget mere behageligt at gå med og det er vigtigt, for sådan som man har det med dig selv, har stor indflydelse på hvordan man håndtere de udfordringer man står over for under graviditeten.

Gravid i uge 28 til 42 – Du er i tredje trimester og parat til fødslen

På terminsdagen vejer babyer i gennemsnit 3550gram – men en vægt på alt mellem 2800 og 4300gram regnes for helt normalt. Føder du før terminsdagen kan baby derfor godt være mindre end 2,8kg og efter terminsdagen kan helt op til 4,8 kg være normalt. De fleste nyfødte vejer mellem 3 og 4 kg.

I de sidste 3 måneder af graviditeten begynder mange gravide at bekymre sig igen.

Maven er stor og det kan gøre det svært at vende sig om natten og finde en behagelig måde at sove på. I denne periode kan det også være at du har et større behov for at gå på toilettet flere gange i løbet af natten, da din voksende livmoder og sparkende baby trykker på din blære og øger din tissetrang. 
Du er dog også så langt i din graviditet at der ikke er længe til at du kan holde dit barn i dine arme.

I andet trimester tænker mange gravide over at skulle have et barn, mens tankerne i tredje trimester i høj grad kredser om at skulle gennemgå en fødsel. 

Derfor er tredje trimester det bedste tidspunkt at få fødselsforberedelse.

Hvornår føder jeg? 

Det er normalt at føde fra tre uger før termin (37+0) og helt frem til to uger efter termin (42+0). Der er altså et tidsrum på 5 uger, hvor det er normalt at føde. Kun omkring 4 % føder på terminsdagen og du kan derfor med fordel tænke på, at du har en terminsperiode og ikke en terminsdag.

I Danmark fordeler fødslerne sig sådan, at ca. 7% føder før 37+0, og 5% er stadig gravide, når de når til 42+0. Det er altså langt de fleste, der føder ”til tiden”.  
Fødslen kan komme ud af det blå, og være i fuld gang på et par få timer. Hos andre er der små tegn på fødsel i dage eller uger op til at fødslen går i gang. Det er umuligt at spå om hvordan du kommer til at føde. Men god fødselsforberedelse, som giver dig – og din partner – redskaber til at håndtere fødslen er en vigtig forudsætning for at få en god fødselsoplevelse.

Graviditet er overstået – Næste stop er fødslen

Din graviditetsrejse er overstået og den næste destination er nu dagen hvor du møder din søn eller datter.

Afslutningen på din graviditet er dog nærmere en ny begyndelse. Begyndelsen på livet som forælder (til flere).

Sammen skal du og dit barn begynde en ny rejse. En rejse som byder på glæde, udfordringer, masser af tålmodighed og frem for alt kærlighed. En ny rejse som er mindst ligeså unik som den rejse i havde sammen under graviditeten.

Kilder:

Sundhed.dk

Jordemoder Foreningen – 2. trimester

Jordemoder Foreningen – 3. trimester

Relaterede artikler

Hvor stor er chancen for at blive gravid med tvillinger, og hvad er de tidlige tegn på tvillingegraviditet? Her i artiklen giver vi dig et faktabaseret svar på dine spørgsmål, og så tager vi et kig på nogle populære myter om at være gravid med tvillinger.

Læs mere

Hvad er ultralydsscanning? Ultralydsscanning i graviditeten kan fortælle meget om dit foster. Få svar på dine spørgsmål om scanning hos Billige-teste.dk.

Læs mere

Både med kobber- og hormonspiral er du næsten 100% sikret mod graviditet, men alligevel kan det ske. Vi forklarer hvorfor og hvordan, lige her!

Læs mere

Hvor sikker er graviditetstests, hvad betyder en svag streg, kan man teste falsk positiv og hvad gør man, når man står med en positiv test? Læs med her!

Læs mere

Tilbage til alle artikler