menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

4 typiske symptomer på ægløsning du kan holde øje med

Er du klar over hvornår i din cyklus du har ægløsning, ved du hvilke tegn du skal lede efter eller er du stadig i tvivl om, hvad ægløsning er for en størrelse?

Langt fra alle kvinder er fysisk i stand til at mærke ægløsning symptomer når det sætter ind, og mange genkender heller ikke deres egen krops tegn på ægløsning. For hvad skal man egentlig holde øje med? At blive fortrolig med denne biologiske superkraft er dog et stærkt redskab, særligt når du ønsker at blive gravid.

Først og fremmest, hvad er ægløsning egentlig?

Ægløsning, også kaldet “æl”, er en naturlig del af den kvindelige menstruationscyklus, og det er den tid i cyklussen hvor din chance for at blive gravid er størst.

Når du har ægløsning sker der det, at en modnet ægcelle fra æggestokken har løsrevet sig og er klar til at blive befrugtet af en sædcelle. Mødes de to kan det føre til en graviditet. Det er selve processen med at modne og frigøre ægget, der kaldes for ægløsningen.

Tidspunktet for ægløsning varierer

Ingen kvinders cyklus er ens, og du kan derfor ikke regne med, at du har ægløsning på samme tid som din veninde, selvom I skulle have menstruation på samme tidspunkt.

Af samme årsag er der udviklet ægløsningstests der fungerer meget lig en almindelig graviditetstest, og som kan give et hurtigt svar på, om man har ægløsning eller ej. Er svaret ja betyder det, at du har ægceller der er klar til at blive befrugtet, og at det derfor er et oplagt tidspunkt at have samleje på, hvis du ønsker at blive gravid.

Det er ikke uhørt at ægløsningstests og graviditetstests bliver blandet sammen, men der er altså tale om to helt forskellige tests, og en ægløsningstest kan ikke fortælle dig, om du er gravid.

De mest almindelige ægløsning symptomer

Kan man mærke ægløsning når det går i gang? Som nævnt længere oppe, er det langt fra sikkert at du kan mærke en forskel, men når først du bliver bekendt med de typiske ægløsning tegn, vil du være langt bedre udrustet til at vide hvad du skal holde øje med.

Ingen kvinder er ens, men mange ægløsning symptomer går igen. Herunder finder du nogle af de typiske tegn på ægløsning som kvinder oplever:

Øget mængde udflåd

Ægløsning og udflåd, hvad har de to ting tilfælles? Din udflåd forandrer sig i takt med din cyklus, og når du har ægløsning vil et af de mest synlige beviser være netop din udflåd. Under ægløsningen skifter udflåden sin tekstur en anelse, og den vil blive tyndere, mere elastisk og være gennemsigtigt eller hvidt – lidt ligesom æggehvide. Udflåd er derfor et af de mest åbenlyse symptomer på ægløsning.

Øget kropstemperatur

Din kropstemperatur forandrer sig også under ægløsning. Den stiger faktisk i gennemsnit 0,5 grad, og hvis du til daglig måler din kropstemperatur vil du altså kunne registrere dette udsving og meget nøje se, hvornår du har ægløsning. At kropstemperaturen stiger er et af de ægløsning symptomer man godt kan regne med er fælles for alle kvinder, selvom du ikke selv lægger mærke til det, og derfor findes der også smarte apps der kan hjælpe dig til graviditet eller til at undgå uønsket graviditet, med hjælp fra “temperaturmetoden”.

Blødning

At pletbløde under ægløsning er ganske ufarligt og helt normalt, om end det kan skabe noget forvirring når du prøver at finde ud af om du reelt set har ægløsning eller en let menstruation. De to ting bliver derfor ikke så sjældent blandet sammen.

Årsagen til at du kan bløde under ægløsning skal findes i hormonerne. Østrogenniveauet tager sig gedigent spring i dagene op til ægløsning, og efter ægløsningen falder det igen hvorefter progesteron-niveauet stiger. Det er denne hormonelle dans, der kan forårsage pletblødning. Hvis blødningen kompagneres af andre symptomer, såsom krampe, eller står på i flere dage kan andre årsager være til grund, og her skal du kontakte egen læge.

Ømme bryster

På samme måde som blødning kan opstå som et resultat af hormonelt udsving, kan det samme opleves med ømme bryster. Det er nemlig ikke unormalt at have ømme bryster og/eller ømme brystvorter under ægløsning. Ømheden starter ofte under ægløsning, og kan vare helt frem til starten af din menstruation.

Usandsynligt at have menstruation og ægløsning samtidig

Menstruation og ægløsning går hånd i hånd, og som du har læst længere oppe, kan de to også nogle gange blive forvekslet grundet lignende symptomer. Men kan man have menstruation og ægløsning samtidig? Som udgangspunkt er det højst usandsynligt, at du skulle opleve de to ting på samme tid. Men da varigheden på kvinders cyklus varierer, er det ikke umuligt at kvinder med cykluser kortere end 25 dage kan opleve et sammenfald mellem menstruation og ægløsning. Det betyder også, at kvinden i denne periode vil kunne blive gravid, selvom hun har menstruation.

Kilder:

Netdoktor – Befrugtning

Trianglen.dk – LH

Regionsjælland – Ægløsning

Helloclue.com – Ovulation 101

Netdoktor – Temperaturmetoden

Woman photo created by freepik

Relaterede artikler

Du har sikkert hørt om østrogen. Er du kvinde og i den fødedygtige alder, bør du dog også være på fornavn med hormonet progesteron, som er østrogens modstykke – og ifølge Sundhed.dk en nøgleingrediens i den tidlige fase af en graviditet.

Læs mere

En negativ graviditetstest betyder, at du ikke er gravid. Men i nogle tilfælde kan du få en falsk negativ. Læs mere om negative graviditetstests her!

Læs mere

Hvor lang tid går der fra en abort til næste ægløsning, og hvad kan man forvente af den første menstruation efter en abort? Læs alt om ægløsning og menstruation efter abort her i artiklen og find ud af, hvad du kan forvente, og hvornår du kan blive gravid igen.

Læs mere

En spontan abort er den gravide kvindes måske største frygt. Når først en spontan abort er i gang, kan den nemlig ikke stoppes. Og følgerne heraf kan være voldsomme for forældre, der brændende ønsker sig børn.

Læs mere

Tilbage til alle artikler