Malene og kæresten havde ALT klar – men babyen kom aldrig
TEMA | Svært at blive gravid
Babyplan har mødt 6 forskellige kvinder, der alle drømmer om at blive mødre. For nogle lykkedes det efter lidt venten. Andre har oplevet at miste, mens andre igen har oplevet gentagne aborter, eller at der endnu ikke er kommet to streger på graviditetstesten. Fælles er, at det er kvinder i den fødedygtige alder, men ingen af dem havde forventet, at det skulle være så svært. Til sidst har vi mødt en kvinde, som både er mor og englemor. Hun savner større åbenhed og mindre berøringsangst, når man mister.
19-årige Malene havde været sammen med sin mand i 6 år. De havde stor opsparing, hus, bil, hund og kat, men der kom ALDRIG to streger på graviditetstesten. Så gik forholdet i stykker. I dag er Malene 22 år og har lige fået en datter med en ny mand.
Hun har været sammen med sin mand, siden hun var 13 år. De flyttede sammen som 16-årig, har købt hus, bil, fået uddannelse, job, lavet en stor opsparing og fået hund og kat. Alt er klar til at skabe et familieliv sammen. Malene får taget sin P-stav ud, og så går jagten ind på at blive forældre. Men månederne går, og der skete bare INGENTING.
”Jeg tror kun, der vil gå 3-4 måneder, så er den der. Vi er jo unge, og det går nemt for alle andre. Jeg har jo også en veninde med børn, hvor jeg er en stor del af deres liv. Derfor føler jeg bare, at det er min tur. Men der sker ikke noget, og da vi har prøvet i 10 måneder, bliver min bedste veninde gravid. Hun kommer bare med den der: ’Ej, så skete det i første forsøg.’ Det er virkelig hårdt,” fortæller Malene.
Malenes mand træner rigtig meget. Malene begynder selv at løbe og dyrke yoga. Hun tager vitaminer og folsyre og tester sin ægløsning hver måned. Hun har brugt P-stav og har derfor ikke haft menstruation, så hun tester fra start sin ægløsning for at få styr på sin cyklus. Efter et år uden succes tager de til lægen. Men selv om de har 12 mislykkede forsøg bag sig, mener lægen ikke, de skal i behandling. Med sine kun 19 år er Malene jo ung og rask, så det skal nok komme.
”Det er så hårdt for vores parforhold med alle de skuffelser og skemalagt sex. Til sidst begynder vi at tvivle på projektet. Vi taler om vores livsværdier og et liv uden børn, og samtidig giver vi hele tiden hinanden skyld for, at det ikke lykkedes. Det overskygger alt andet. Vi bliver uvenner, og det ender med at ødelægge vores forhold,” fortæller Malene.
Efter halvandet år bliver Malene og hendes kæreste skilt, da de ikke længere kan navigere i deres drømme og opretholde respekten for hinandens følelser.
Babydrømmen lagt på hylden
Malene lægger babydrømmen på hylden og fokuserer på sig selv. Hun tager i byen og prøver at have det sjovt. Det er en lettelse, at der ikke er nogen forventninger til hende. På sin mange ture i byen møder hun en skøn mand, som har en søn på 4 år. Han er stolt af sin søn og en fantastisk far, synes Malene, men han vil gerne have et barn mere. Så allerede på anden date kommer snakken om børn.
”Jeg smider meget hurtigt kortene på bordet. Jeg er jo lige kommet ud af et forhold, hvor vi har forsøgt i halvandet år, så hvis han vil have børn, skal vi ikke fortsætte. Jeg er bange for at prøve igen, bange for at blive skuffet og ked af det. Jeg blev så jaloux, så bitter og fik skyldfølelse over mine tanker, hver gang mine veninder kom og fortalte, at de var gravide. Den side ville jeg ikke have frem igen,” fortæller Malene.
Men Malenes nye kæreste omfavner hende og rummer hendes sorg. Det er ikke afgørende for ham at blive far igen. Han har en søn, som han er taknemmelig for, og hvis hun kan leve med det, er det fint for ham. Han giver derfor Malene 100% styringen på, om hun ønsker et barn eller ej.
Chok på badeværelset
På et tidspunkt føler Malene, at hun er klar til at smide præventionen og give det en chance. Til at starte med vil hun bare gerne have, at kroppen får en normal cyklus uden hormoner. Derfor gør hun sig heller ikke håb om at blive gravid. Samtidig er hun nervøs for, om hun overhovedet har ægløsning, og derfor tester hun sin ægløsning. Men allerede i første cyklus bliver hun gravid.
”Jeg sidder med en veninde og ser en video på Facebook, som siger, at jeg skal teste nu. Jeg lader mig lidt overtale til at tage en graviditetstest … og så er den positiv. Der var INGEN tvivl. Det har jeg slet ikke forventet. Tårerne triller bare ned ad kinderne. Min veninde begynder også at græde, og så kommer min kæreste hjem fra arbejde mit i alt det her ståhej. Det er helt skørt og ret kaotisk, men vi er jo bare glade,” fortæller Malene.
I dag er Malene mor til en lille pige på 3 måneder. Hun er glad og taknemmelig for, at det også bliver hendes tur. Men hun oplever stadig, at hun er tynget af tiden med hendes eksmand:
”Hun er nok det eneste barn, vi får. Jeg går ikke og håber på, at der kommer en mere. Når vi taler om det kan jeg mærke, at det stadig ligger dybt i mig. Jeg får bare en klump i halsen, når vi taler om søskende: For hvad nu, hvis det her bare er et lykketræf.”
4 gode råd til dig som kæmper med at blive gravid
Både Malene og hendes eksmand har begge fået barn med nye partnere efterfølgende og har det i dag godt. Alligevel vil Malene gerne dele ud af sine bedste råd til andre, fordi hun ved, hvor svært det er, når en veninde bliver gravid, og man sidder alene tilbage, som den eneste i vennekredsen.
1. Brug tid på at finde dig selv. Bliv i troen og husk dine drømme
Man skal huske sig selv i det. Det er kun dig, der kan mærke, hvordan du har det. Jeg ville gerne have vidst, at mange – også unge kvinder – bøvler med det, og at det er helt normalt, for jeg havde skyhøje forventninger til mig selv og bebrejdede mig selv for, at min krop ikke fungerede.
2. Lav noget som gør dig glad
Kunne jeg rejse tilbage i tiden og sige noget til mig selv, ville jeg sige, at jeg skulle huske at trække vejret og huske også at fokusere på alt det andet i mit liv, som gør mig glad. Man skal nyde tiden inden, op til og imens.
3. Tal med din partner
Tal med din partner om alle de følelser, der er, når man prøver at blive gravid. Husk hinanden undervejs. Nyd din partner, og vær glade sammen, selvom det er hårdt, skal man prøve at holde humøret højt og lave noget andet sammen.
4. Det er okay at tage en pause/trække sig fra venner og familie
Dem, der ikke støtter dig, skal ikke have en plads i dit liv. Man skal ikke beholde folk i sit liv for enhver pris. Hvis folk ikke kan gøre noget godt for ens relation, skal man ikke bruge energi på det. Der er veninder, som har sagt: ”Slap nu af. Du kan få børn, når du er 30”. Det er fint nok, at jeg har tid endnu. Det er mere det, at jeg har følt, at min krop ikke fungerede. Jeg følte mig forkert, og så kom Corona, og der var babyboom overalt. Jeg følte ikke, at folk var støttende og forstående overfor, hvor hårdt det var. Jeg ville ønske, at jeg havde sorteret lidt fra noget før.
Malenes fulde navn er kendt af Babyplan, men af hensyn til bl.a. Malenes eksmand har hun ikke ønsket at stå frem med fulde navn. Hun vil dog rigtig gerne dele sin historie med andre, fordi hun synes, der er alt for lidt fokus på, at det også kan være svært at blive gravid, når man er ung.
2 september 2022