menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

3 fakta du bør kende, når du forsøger at blive gravid

Rygning, for meget sukker og under- eller overvægt er alt sammen ting, der kan gøre det sværere for dig at blive gravid.

Der er næsten ikke noget så spændende som den tid, hvor du prøver at blive gravid. Humøret kan skifte mellem forventning, glæde og uro, og det er både normalt og naturligt med tanken om hvad der venter i fremtiden for jer.

De fleste går straks i gang med at researche på nettet og finder både gode råd, formaninger og bliver klogere ved at læse andres erfaringer. Det er som om vi slet ikke kan vente på, at babyen melder sin ankomst. Som rådgiver vil jeg sige: ’Tag det roligt’.

Langt de fleste par, der aktivt prøver at blive gravide, undfanger inden for 1 år. Og det er faktisk mere normalt, at der går nogle måneder før du bliver gravid, end at det sker den allerførste måned.

For at hjælpe jer på vej mod et positivt resultat, har jeg skrevet en artikel med 3 ting du bør vide, hvis du prøver at blive gravid:

 1. Kvit smøgerne

De fleste ved godt, at rygning er skidt for helbredet og, hvis du ryger, planlægger du sikkert at holde op, når du bliver gravid. Men faktisk er der en rigtig god grund til at kvitte smøgerne allerede nu. Ifølge Sundhedsstyrelsen er rygning måske skyld i ca. 1/6 af de årlige tilfælde af ufrivillig barnløshed i Danmark. Få hjælp til at stoppe gratis på 10 dage på Sundhed.dk

2. Sukker kan sænke sædkvaliteten

Fra undersøgelser ved vi, at kosten er vigtigt, hvis du vil være gravid – og meget tyder på, at især for meget sukker og stivelse (som findes i f.eks. hvidt brød og pasta) kan påvirke både kvindens frugtbarhed og mandens sædkvalitet.

For mænd kan store mængder sukker og stivelse betyde, at kroppen skal producere store mængder insulin til blodet – og det kan skade arvemassen i mandens sædceller.

Forsøg med kostomlægning fra meget søde til almindelige, sunde kostvaner har vist, at mænd på blot tre måneder kan blive fertile igen.

Få gode råd til at reducere dit sukkerindtag her

3. Find en balance i din vægt

Snart-forældre.dk har undersøgt 6000 danske kvinder, der ønskede at blive gravide. Deres forskning viste, at det tager længere tid for overvægtige kvinder at blive gravide. Det skyldes at svær overvægt kan påvirke hormoner og ægløsning, og hvis en kvinde ikke har ægløsning, kan hun ikke blive gravid naturligt.

Det samme gælder faktisk hvis du er meget undervægtig. Og undersøgelser viser også, at undervægtige ofte er længere tid om at blive gravide end kvinder med en normal vægt.

Du kan regne ud om din vægt er normal ved at kigge på dit BMI. BMI står for body mass index og udregnes ved at se på din vægt i forhold til din højde. Beregn dit BMI

Infertilitet kan også skyldes nedsat sædkvalitet

Forskning viser, at grundene til, at et par er ufrivilligt barnløse (efter et periode på 1 år generelt i 1/3 af tilfældene skyldes forhold ved kvinden alene, i 1/3 af tilfældene skyldes forhold kun ved manden, og i 1/3 af tilfældene skyldes forhold ved begge parter.

Gennem de sidste år er danske mænds sædkvalitet faldet markant og den er i dag en af de dårligste i Europa.

Så, hvis I har prøvet at blive gravide gennem længere tid, kan det være en ide at teste mandens sædkvalitet.

Det gøres enten hos lægen eller hjemme med en sikker selvtest.

FertilityScore er som den eneste test klinisk testet til at måle spermmotilitet (sædcellernes evne til at svømme) og testen indeholder alt hvad I behøver, for at indsamle og teste to separate sædprøver.

Relaterede artikler

Kinesisk medicin er kendt gennem årtusinder, men kan traditionelle kinesiske urter hjælpe barnløse? Få viden om urtemedicin og fertilitet her.

Læs mere

Ønsker du at blive gravid er det vigtigt, at du kender din egen krop, de signaler den giver fra sig i løbet af cyklus, samt hvornår du har ægløsning. I denne artikel vil vi give dig alle de informationer, du behøver, for at du kan finde din ægløsning, lære dig hvordan du beregner hvornår du har ægløsning, og fortælle dig hvordan du kan sætte skub i din graviditetsplanlægning.

Læs mere

Mange ting i din hverdag og din livsstil kan påvirke muligheden for at du kan blive gravid. I denne artikel kan du læse hvilke ting du skal være opmærksom på.

Læs mere

Har du folinsyremangel i graviditeten kan din baby få rygmarvsbrok. Læs her hvor meget folinsyre du skal have og hvordan du forebygger før graviditeten.

Læs mere

Tilbage til alle artikler