menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

5 ting I kan overveje, hvis I prøver at blive gravide

I vil gerne have et barn … Men hvad skal du egentlig tænke på? Vi har samlet 5 råd til jer, der gerne vil forberede sig inden en eventuel graviditet.

1. Spis folsyre så tidligt som muligt

Sundhedsstyrelsen anbefaler et dagligt tilskud af folsyre allerede fra du planlægger graviditet til og med de første 12 uger af graviditeten, da det mindsker risikoen for at føde et barn med neuralrørsdefekt, særligt rygmarvsbrok. Find det her.

2. Øg spermproduktionen med granatæble, galanga, aronia, zink, selen

Maden påvirker produktionen af bevægelige sædceller, det viser et klinisk studie af kosttilskuddet Punalpin. Efter tre måneders aktiv behandling steg det gennemsnitlige samlede antal bevægelige sædceller med 62% (fra 23,4 til 37,8 millioner), mens antallet af motil sæd med placebo steg med 20% for placebogruppen. Læs om studiet her.

Punalpin® PLUS er udviklet til mænd, som ønsker at optimere deres sædkvalitet. Klik på billedet for at læse mere

Punalpin® PLUS er et fertilitetsprodukt til mænd, som har til formål at optimere sædkvalitet. Produktet indeholder granatæble og galangarod og er derudover tilsat selen, zink og aronia.

3. Hav regelmæssigt samleje

Det siger måske sig selv, at du er nødt til at have samleje for at undfange – men hvad er det bedste interval? Ideelt set skal I have samleje fra de 5 dage før ægløsningen og frem til selve ægløsningen. Men da det kan være svært at kende det præcise tidspunkt, medmindre du benytter en ægløsningstest, er rådet at dyrke sex mindst 2-3 gange om ugen – og gerne hver dag.

Hvis manden har fået konstateret dårlig sædkvaliteten, eller hvis I har forsøgt at blive gravide i mere end et år, er det værd at have samleje lidt sjældnere – ca. hver 3. dag.

4. Drik ikke for meget alkohol

Alkohol skader sædcellerne og mindst 1/3 af mandlig sterilitet forårsages af alkohol. For kvinder kan indtagelse af for meget alkohol betyde, at menstruationen eller ægløsningen udebliver eller at lutealfasen (den del af menstruationscyklus, der opstår efter ægløsning) forstyrres og forkortes.

5. Hold op med at ryge

Det tager i snit længere tid for rygere at blive gravide; blandt andet fordi rygning hæmmer ægløsningen. Mænd, der ryger, producerer også færre og mindre sunde sædceller.

Få flere tips til livsstil, fertilitet og graviditet i vores artikel om livsstil og graviditet nu.

Kilder:

Resultater af klinisk studie (Punalpin) – Plos One

Sundhedsstyrelsen – Anbefaling af Folsyre

Region Sjælland

Lungeforeningen

 

Relaterede artikler

Ønsker du at blive gravid er det vigtigt, at du kender din egen krop, de signaler den giver fra sig i løbet af cyklus, samt hvornår du har ægløsning. I denne artikel vil vi give dig alle de informationer, du behøver, for at du kan finde din ægløsning, lære dig hvordan du beregner hvornår du har ægløsning, og fortælle dig hvordan du kan sætte skub i din graviditetsplanlægning.

Læs mere

Her kan du læse hvad der sker i kvindens krop omkring ægløsning og hvilke tegn, der kan være på ægløsning.

Læs mere

For nogle kvinder er det intet problem at blive gravid, men for andre er det knapt så let. Mange kvinder ved ikke hvornår de har ægløsning og har derfor ikke en god timing når de har samleje selv om de ønsker at blive gravide.

Læs mere

Når du forsøger at blive gravid samt under graviditeten er det vigtigt at du er dækket ind med alle de livsvigtige vitaminer og mineraler din krop har brug for.

Læs mere

Tilbage til alle artikler