menu
HomeArtikler om fertilitet5 ting I kan overveje, hvis I prøver at blive gravide

5 ting I kan overveje, hvis I prøver at blive gravide

I vil gerne have et barn … Men hvad skal du egentlig tænke på? Vi har samlet 5 råd til jer, der gerne vil forberede sig inden en eventuel graviditet.

1. Spis folsyre så tidligt som muligt

Sundhedsstyrelsen anbefaler et dagligt tilskud af folsyre allerede fra du planlægger graviditet til og med de første 12 uger af graviditeten, da det mindsker risikoen for at føde et barn med neuralrørsdefekt, særligt rygmarvsbrok.

2. Øg spermproduktionen med granatæble, galanga, aronia, zink, selen

Maden påvirker produktionen af bevægelige sædceller, det viser et klinisk studie af kosttilskuddet Punalpin. Efter tre måneders aktiv behandling steg det gennemsnitlige samlede antal bevægelige sædceller med 62% (fra 23,4 til 37,8 millioner), mens antallet af motil sæd med placebo steg med 20% for placebogruppen. Læs om studiet her.

Punalpin® PLUS er udviklet til mænd, som ønsker at optimere deres sædkvalitet. Klik på billedet for at læse mere

Punalpin® PLUS er et fertilitetsprodukt til mænd, som har til formål at optimere sædkvalitet. Produktet indeholder granatæble og galangarod og er derudover tilsat selen, zink og aronia.

3. Hav regelmæssigt samleje

Det siger måske sig selv, at du er nødt til at have samleje for at undfange – men hvad er det bedste interval? Ideelt set skal I have samleje fra de 5 dage før ægløsningen og frem til selve ægløsningen. Men da det kan være svært at kende det præcise tidspunkt, medmindre du benytter en ægløsningstest, er rådet at dyrke sex mindst 2-3 gange om ugen – og gerne hver dag.

Hvis manden har fået konstateret dårlig sædkvaliteten, eller hvis I har forsøgt at blive gravide i mere end et år, er det værd at have samleje lidt sjældnere – ca. hver 3. dag.

4. Drik ikke for meget alkohol

Alkohol skader sædcellerne og mindst 1/3 af mandlig sterilitet forårsages af alkohol. For kvinder kan indtagelse af for meget alkohol betyde, at menstruationen eller ægløsningen udebliver eller at lutealfasen (den del af menstruationscyklus, der opstår efter ægløsning) forstyrres og forkortes.

5. Hold op med at ryge

Det tager i snit længere tid for rygere at blive gravide; blandt andet fordi rygning hæmmer ægløsningen. Mænd, der ryger, producerer også færre og mindre sunde sædceller.

Få flere tips til livsstil, fertilitet og graviditet i vores artikel om livsstil og graviditet nu.

Kilder:

Resultater af klinisk studie (Punalpin) – Plos One

Sundhedsstyrelsen – Anbefaling af Folsyre

Region Sjælland

Lungeforeningen

Babyplan Herbal Fertility Programme

 

Mest læste artikler

Hvilke gravdiitetstegn kommer tidligt i graviditeten, og hvilke gravdiitetstegn kommer først og er de mest almindelige. Vi giver dig svarene på dine spørgsmål.

Læs mere

Der er mange forskellige holdninger når det gælder brugen af graviditetstest, og hvor tidligt man bør tage en efter ægløsningen er sket.

Læs mere

Mange kvinder oplever blødning under graviditet, og det er naturligt at blive bekymret. Læs mere om, hvad blødningen kan skyldes.

Læs mere

Er det muligt at graviditetstesten er positiv, når der er gået op til en uge siden ægløsningen? Selvom det er meget sjældent, kan det faktisk forekomme.

Læs mere