Senest opdateret, 10 september 2018

Ægløsningsleksikon

Læs hvilke tegn og symptomer du har ved ægløsning

BBT (Basal Body Temperature)

Din kropstemperatur øges med nogle hundrededele efter ægløsningen. Ved hjælp af nøjagtig kortlægning af dine cykluser ved dagligt at måle din temperatur, kan du efterhånden se hvornår du er mest frugtbar (2-3 dage før temperaturstigningen).

Cervix

Den afsmallende lavere del af livmoderhalsen.

Corpus

Den runde øverste del af livmoderen (kaldes også livmoderkroppen).

Embryo

Det tidlige stadie i fostrets tilvækst, fra undfangelsen til graviditetens ottende uge. Endometrium

Livmoderens indre væg.

Fertilisering

Befrugtning. Under ægløsning tager æglederen imod ægget som udskilles af æggestokkene. Ægcellen bliver i æggelederen nogen dage, hvor befrugtning normalt finder sted.

Fertilitetsbehandlingfertilitet-alder

Forskellige metoder og teknikker for at øge mulighederne for at blive gravid. F.eks. ægløsningsstimulerende behandling, behandling af pungbrok og mikrokirurgi for at reparere skadede ægledere.

Follikel

En væskefyldt blære som omslutter og beskytter ægcellen under modningsproceduren.

Follikulær fase

Cyklusens første fase; fra første blødningsdag og frem til ægløsning.

FSH

Follikelstimulerende hormon (FSH). Ca. to uger før ægløsning øges udsondringen af FSH, og folliklerne stimuleres til udvikling. De voksende follikler udsondrer stigende mængder af hormonet østrogen, hvilket gør at livmoderslimhinden fortykkes og fremkalder en forandring i livmoderhalssekretet så at det bliver nemt for sædcellerne at komme igennem.

Gulkroppen

Corpus Luteum. Gulkroppen dannes af det som er tilbage af æggeblæren når den har sluppet sin ægcelle ved ægløsningen. Ægget vandrer via æggelederne til livmoderen, men gulkroppen bliver tilbage i æggestokken.

hCG

humant choriongonadotrophin (hCG). hCG dannes hovedsaglig af moderkagen efter at ægget har fæstnet sig, og er nødvendig for graviditetens normale udvikling. Stimulerer gulkroppen til at begynde at producere progesteron. I en normal graviditet øges niveauet af hCG meget hurtigt, og man regner med at niveauet fordobles ca. hver tredje dag. Det er dette hormon som en graviditetstest bruger til vurdere om du er gravid eller ej.

Implantering

Embryot fæster sig i livmoderen så at det kan skabe kontakt med moderens blodcirkulation for at få ernæring. Implantering sker normalt i livmoderslimhinden, men ved en ektopisk graviditet (graviditet uden for livmoderen) kan det også ske andre steder i kroppen.

IVF

In vitro fertilisering. Æg som dannes med hjælp af fertilitetslægemiddel tages ud fra kvindens krop, og befrugtes med sædceller i et laboratorium. De resulterende embryo overføres via kateter til livmoderen.

En graviditet varer 9 måneder, men hvordan er det at være gravid?

LH

Luteiniserende Hormon (LH). Ca.32 timer før ægløsning er udsondringen af østrogen størst, og dette medfører en øgning i produktionen af LH. Frisætningen af denne forøgede mængde LH gør så at den modne æggecelle fra den dominerende follikel frisættes. Dett  hormon er et af de hormoner som vores  Clearblue Digital Ægløsningstest med dobbelt hormonindikator testerfor

Livmoder

Plads for embryoimplantering og udvikling. Giver muskelsammentrækninger for at drive barnet ud under barselen.

Livmoderslimhinden

Livmoderslimhinden (endometriet) er den slimhinde som dækker livmoderens indre overflade. Det er via denne slimhinde at et befrugtet æg kan implanteres i livmoderen.

Luteal fase

Cyklusens sidste fase; fra det at ægløsning har sket og frem til næste menstruationsblødning.

Menstruation

Normalt udvikles et æg ca. én gang om måneden, og ægget løsnes fra én af æggestokkene. Livmoderen forberedes til at kunne tage imod et befrugtet æg ved at slimhinden inde i livmoderen vokser og bliver tykkere. Hvis der ikke sker nogen befrugtning, så får slimhinden ikke længere de hormonelle signaler som behøves for at kunne fortsætte med at vokse, og vil så udstødes ud fra livmoderen i form af en menstruationsblødning. Dette sker ca 12-16 dage efter en ægløsning. Derefter tager det et antal dage før et nyt æganlæg er vokset til så meget at det slipper fri. Ved udbleven Menstruation er det en god ide at tage en graviditetstest hvis der er nogen form for mistanke om graviditet

Menstruationscyklus

Imellem pubertet og overgangsalder går kvinder igennem ca. én menstruationscyklus per måned. Inddeles i tre faser: follikulær fase, ovulær fase og luteal fase. Længden på en cyklus regnes fra den første rigtige blødningsdag i én menstruation, og frem til dagen før næste blødning begynder. En gennemsnitlig cykluslængde er 28 dage, men det kan variere; enkelte kvinder har kortere cyklusser, andre længere.

Hvilken prævention kan du vælge?

Spontanabort

Spontant tab af et levende embryo eller foster i livmoderen.

Myometrium

Livmoderens mellemvæg. Består af muskler.

Ovulær fase

Når ægløsningen sker.

Peritoneum

Livmoderens ydre væg.

Progesteron

Progesteron, (gulkropshormon), er et hormon som forbereder graviditet, holder fostret i live samt hindrer ægløsning. Det dannes i gulkroppen. Det gør livmoderslimhinden tykkere, for at forberede den på at tage imod implanteringen af et befrugtet æg.

Sekret

Når ægløsningen nærmer sig får du mere livmoderhalssekret og konsistensen forandres. Dette skyldes hormonet østrogen. Du er mest frugtbar når sekretet er klart, glat og danner tråde hvis du har det mellem tommelfingeren og en anden finger - mange synes det ligner rå æggehvide.

Ægleder

Ægceller passerer gennem æggelederne til livmoderen efter at de er blevet frigjort. Normalt møder sædcellerne ægget i æggelederen, hvor befrugtningen for typisk sker.

Ægløsning

Når et eller flere æg frigøres fra kvindens æggestok. Det er den del af menstruationscyklusen hvor kvinden er mest frugtbar. Hver måned modnes ca. 15-20 æg i æggestokkene. Det største af dem frisættes af æggestokken, og svøbes ind i æggelederen.

Ægløsningskalender

Kalender til egne notater om menstruationsstart, ægløsning mv.

Æggestok

Den del af det kvindelige reproduktive system som producerer og udsondrer modne ægceller.

Æg

Den kvindelige kønscelle.  

Tidlig graviditetstest giver dig svar tidligere end normalt

Kilder: 
Sundhed.dk - Spontan abort
Sundhed.dk - Graviditetsguide
Sexlinien.dk - Ægløsning
Sexlinien.dk - Menstruation


Spar penge på januar måneds tilbud

Har du brug for hjælp?

info@billige-teste.dk

Man-Fre 9.00 - 12.00 | 12.30 - 15.00

70 200 128


Dine fordele

  • Vi udsender ordrer 6 dage om ugen!
  • Kvalitetsteste til gode priser
  • Hurtigt og diskret levering
  • Personlig kundeservice
  • Mulighed for fertilitetsrådgivning
  • 21 dages fuld returret – 90 dage for ægløsningstest og testsæt 
  • Testene er CE mærket og godkendt af FDA

 

Læs mere her


Ved køb for 60,00 kr.