menu
Artikler om fertilitet | Produktartikler

Ægløsningsleksikon

BBT (Basal Body Temperature)

Din kropstemperatur øges med nogle hundrededele efter ægløsningen. Ved hjælp af nøjagtig kortlægning af dine cyklusser ved dagligt at måle din temperatur, kan du efterhånden se hvornår du er mest frugtbar (2-3 dage før temperaturstigningen).

Cervix

Den afsmallende lavere del af livmoderhalsen. Se livmoderhals for mere information.

Cykluslængde

Din cyklus starter den første dag du har menstruation. Gennemsnitligt varer en cyklus ca. 28 dage, men det kan variere fra alt mellem 21 til 45 dage. En cyklus, også kaldet en menstruationscyklus, er delt op i to cyklusser. I hver cyklus, findes der 3 faser. Den ene cyklus er ovariecyklussen, som foregår i æggestokkene. Her består de 3 faser af den follikulære fase, ægløsningen og lutealfasen. Den anden cyklus er uterincyklussen, som foregår i livmoderen. I uterincyklussen finder du menstruationen, den proliferative fase og den sekretoriske fase.

Cykluslængde

De to cyklusser forløber sig således:

  • Dag 1-7 Menstruation:
  • Dag 7-14 Proliferative fase:
  • Dag 1-14 Follikulære fase:
  • Dag 14 Ægløsning:
  • Dag 14-28 Lutealfasen:
  • Dag 14-28 Sekretoriske fase:

Embryo

Det tidlige stadie i fostrets tilvækst, fra undfangelsen til graviditetens ottende uge. 

Endometrium

Livmoderens indre væg som udledes af kroppen under menstruationen.

Fertilisering

Forskellige metoder og teknikker for at øge mulighederne for at blive gravid. F.eks. ægløsningsstimulerende behandling, behandling af pungbrok og mikrokirurgi for at reparere skadede æggeledere. Ifølge Sundheds- og Ældrestyrelsen er 8-10% af danske børn bragt til verden via fertilitetsbehandlinger og Danmark er faktisk det land som har flest fertilitetsbehandlinger per indbygger.

Fertilitetsbehandling

Forskellige metoder og teknikker for at øge mulighederne for at blive gravid. F.eks. ægløsningsstimulerende behandling, behandling af pungbrok og mikrokirurgi for at reparere skadede ægledere.

Follikel

En follikel producerer østrogen og består af de celler som omringer en kvindes æg under modningsproceduren. De er blandt andet med til at øge niveauet af hormonet LH som medfører ægløsning.

Follikulær fase

Den folikulære fase finder sted fra første blødningsdag og frem til ægløsning. Fasen overlapper med den proliferative fase og består af at æggestokkenes follikler modnes og gør klar til at udskille et æg.

Frugtbarhed

En kvindes frugtbarhed kan variere på grund af mange faktorer. Helt generelt, er en kvinde mest frugtbar i de 5 dage før ægløsningen og de 1-2 dage efter. Er du i tvivl om hvornår man er mest frugtbar, kan du bestille en ægløsningstest for at finde ud af hvornår det er bedst at begynde at prøve i din cyklus.

En kvindes alder er også afgørende for hvor frugtbar hun er. En kvinde er mest fertil mellem 18 og 25 ifølge Sundheds- og Ældreministeriet. Modsat en kvinde, daler en mands fertilitet særligt når han er over de 40.

FSH

Follikelstimulerende hormon (FSH). Ca. to uger før ægløsning øges udsondringen af FSH, og folliklerne stimuleres til udvikling. De voksende follikler udsondrer stigende mængder af hormonet østrogen, hvilket gør at livmoderslimhinden fortykkes og fremkalder en forandring i livmoderhalssekretet så at det bliver nemt for sædcellerne at komme igennem.

Det gule legeme

Det gule legeme dannes af det som er tilbage af æggeblæren når den har sluppet sin ægcelle ved ægløsningen. Ægget vandrer via æggelederne til livmoderen, men gulkroppen bliver tilbage i æggestokken. Det gule legemes funktion er producere hormornerne østrogen og progesteron, så livmoderen er klar til at modtage ægget. Bliver der ikke befrugtet et æg, forsvinder det gule legeme i løbet af de resterende dage af cyklussen. Det gule legeme bliver også omtalt som “gulkroppen”, men det gule legemes latinske betegnelse er Corpus Luteum.

hCG

humant choriongonadotrophin (hCG). hCG dannes hovedsaglig af moderkagen efter at ægget har fæstnet sig, og er nødvendig for graviditetens normale udvikling. Stimulerer det gule legeme til at begynde at producere progesteron. I en normal graviditet øges niveauet af hCG meget hurtigt, og man regner med at niveauet fordobles ca. hver tredje dag. Det er dette hormon som en graviditetstest bruger til vurdere om du er gravid eller ej.

Implantering

Embryot fæster sig i livmoderen så at det kan skabe kontakt med moderens blodcirkulation for at få ernæring. Implantering sker normalt i livmoderslimhinden, men ved en ektopisk graviditet (graviditet uden for livmoderen) kan det også ske andre steder i kroppen.

IVF

IVF står for in vitro fertilisering. Æg som dannes med hjælp af fertilitetslægemiddel tages ud fra kvindens krop, og befrugtes med sædceller i et laboratorium. De resulterende embryo overføres via kateter til livmoderen.

LH hormon

Luteiniserende Hormon (LH). Ca.32 timer før ægløsning er udsondringen af østrogen størst, og dette medfører en øgning i produktionen af LH. Frisætningen af denne forøgede mængde LH gør så at den modne æggecelle fra den dominerende follikel frisættes. Dette  hormon er et af de hormoner som vores  Clearblue Digital Ægløsningstest med dobbelt hormonindikator tester for.

Livmoder

Plads for embryoimplantering og udvikling. Giver muskelsammentrækninger for at drive barnet ud under barselen.

Livermoderhals

Livermoderhalsen er den nederste indsnævring af livmoderen. Livmoderhalsen er typisk 2,5 til 3 cm dyb og 1,5 til 2 cm bred. Livmoderhalsen under samleje er med til at sørge for at mandens sperm kan trænge ind i livmoderen og befrugte ægget.

Livmoderslimhinden

Livmoderslimhinden (endometriet) er den slimhinde som dækker livmoderens indre overflade. Det er via denne slimhinde at et befrugtet æg kan implanteres i livmoderen.

Luteal fase

Luteral fasen er ovariecyklussens sidste fase; fra det at ægløsning har sket og frem til næste menstruationsblødning. Denne fase er tilsvarende uterincyklussens sekretoriske fase og består af at der kommer en øget mængde progesteron i dit underliv. Dette betyder at menstruationen kan udløses og din næste cyklus kan påbegyndes.

Menstruation

Normalt udvikles et æg ca. én gang om måneden, og ægget løsnes fra én af æggestokkene. Livmoderen forberedes til at kunne tage imod et befrugtet æg ved at slimhinden inde i livmoderen vokser og bliver tykkere. Hvis der ikke sker nogen befrugtning, så får slimhinden ikke længere de hormonelle signaler som behøves for at kunne fortsætte med at vokse, og vil så udstødes ud fra livmoderen i form af en menstruationsblødning. Dette sker ca 12-16 dage efter en ægløsning. Derefter tager det et antal dage før et nyt æganlæg er vokset til så meget at det slipper fri. Ved udbleven menstruation er det en god ide at tage en graviditetstest hvis der er nogen form for mistanke om graviditet

Menstruationscyklus

Imellem pubertet og overgangsalder går kvinder igennem ca. én menstruationscyklus per måned. Længden på en cyklus regnes fra den første rigtige blødningsdag i én menstruation, og frem til dagen før næste blødning begynder. En gennemsnitlig cykluslængde er 28 dage, men det kan variere; enkelte kvinder har kortere cyklusser, andre længere. Du kan læse mere under cykluslængde.

Spontanabort

Spontant tab af et levende embryo eller foster i livmoderen inden for de første 22 uger. Omkring 1 ud af 7 graviditeter ender i spontan abort, ifølge Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU. Der kan være mange forskellige årsager til en spontan abort, men som regel er det oftest relateret til livsstil. Det kan blandt andet være kvindens alder, undervægt eller overvægt før graviditeten eller alkoholforbrug under graviditeten og 1 ud af 4 gange kunne den spontane abort have været forhindret ved at reducere de forskellige risikofaktorer.

Myometrium

Livmoderens mellemvæg. Består af muskler.

Ovulære fase

Når ægløsningen finder sted under din cyklus. Se mere under ægløsning eller cykluslængde.

Peritoneum

Livmoderens ydre væg.

Progesteron

Progesteron, (gulkropshormon), er et hormon som forbereder graviditet, holder fostret i live samt hindrer ægløsning. Det dannes i gulkroppen. Det gør livmoderslimhinden tykkere, for at forberede den på at tage imod implanteringen af et befrugtet æg.

Proliferative fase

I den proliferative fase har du lige haft menstruation og din krop vil nu begynde at producere hormoner som vil hjælpe ægløsningen i gang. Det betyder at i den proliferative fase producerer din krop mere østrogen som får din livmoder til at vokse som en forberedelse til den næste fase hvor ægløsningen sker.

Sekret

Når ægløsningen nærmer sig får du mere livmoderhalssekret og konsistensen forandres. Dette skyldes hormonet østrogen. Du er mest frugtbar når sekretet er klart, glat og danner tråde hvis du har det mellem tommelfingeren og en anden finger – mange synes det ligner rå æggehvide.

Ægleder

Ægceller passerer gennem æggelederne til livmoderen efter at de er blevet frigjort. Normalt møder sædcellerne ægget i æggelederen, hvor befrugtningen for typisk sker.

Ægløsning

Når et eller flere æg frigøres fra kvindens æggestok. Det er den del af menstruationscyklussen hvor kvinden er mest frugtbar. Hver måned modnes ca. 15-20 æg i æggestokkene. Det største af dem frisættes af æggestokken, og svøbes ind i æggelederen. Gennemsnitligt ligger ægløsningen på dag 14, men det er faktisk sådan at det er meget forskelligt hvornår ægløsningen finder sted hos de fleste kvinder. Nogle kan mærke det, men de fleste kan ikke. Derfor kan det være en god idé at købe en ægløsningstest, så du kan finde ud af præcist hvornår du har ægløsning. Især hvis du prøver at blive gravid.

Det vil måske komme som en overraskelse for dig, men det sker ofte at kvinder ikke har ægløsning. Man regner med, at helt normale og fertile kvinder springer 1-2 ægløsninger over hvert år.

Ægløsningskalender

Kalender til egne notater om menstruationsstart, ægløsning mv. Nogle kvinder måler deres temperatur op til ægløsningen, da din krop ca. stiger 0,5 grad celcius under ægløsningen. Dette er dog ikke en hel præcis måde at finde ægløsningen på og derfor anbefaler vi at købe en ægløsningstest.

Ægløsningstest

Fortæller dig, hvornår du har ægløsning og dermed størst chance for graviditet. Testen måler hvornår der er mest LH hormon i din krop, hvilket kan forudsige din ægløsning så du har ca. 32-36 timer at blive gravid i. Se vores store udvalg her.  

Æggestok

Æggestokkene ligger på hver side af livmoderen. Når du har ægløsning, frigør æggestokkene æg som kommer ud i æggelederne, som er omkring 10 cm lange hos en voksen kvinde. Dine æggestokke producerer også de kvindelige hormoner østrogen og progesteron

Æg

Den kvindelige kønscelle.

Primære kilder:

https://da.wikipedia.org/wiki/Menstruationscyklus

https://dk.clearblue.com/menstruationscyklus-og-aeglosning

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/menstruationsproblemer/uregelmaessig-menstruation/

Relaterede artikler

Prævention er formentlig en naturlig del af dit liv hvis du har et aktivt sexliv, eller hvis du overvejer at have det i fremtiden. Det er fornuftigt og vigtigt at du tænker sådan, hvis du ikke ønsker at blive gravid eller at risikere at få en kønssygdom. De fleste ved at man kan få prævention […]

Læs mere

Efter de digitale ægløsningstest blev udviklet og kom på markedet har Clearblue videreudviklet produktet yderligere.

Læs mere

Hvordan virker en graviditetstest og hvonår kan man stole på resultatet hvis graviditetstesten er positiv. Vi fortæller dig om graviditet og graviditetstest.

Læs mere

Ægløsningstests er yderst nyttige værktøjer til at hjælpe dig på din rejse mod at blive gravid, men hvordan aflæser du en ægløsningstest? Hvis du før har prøvet at tage en graviditetstest er det slet ikke det samme resultat du leder efter, når man aflæser en ægløsningstest. Læs mere her

Læs mere

Tilbage til alle artikler