menu
Artikler om fertilitet | Produktartikler

Hvornår kan man tage en graviditetstest?

Hvor tidligt kan man tage en graviditetstest?

Du kan tage tage den første graviditetstest, når der er gået mindst en uge efter du har haft ægløsning – men vent gerne lidt længere.  Vi anbefaler, at du venter med at tage en graviditetstest indtil 2 uger efter positiv ægløsningstest – på tidspunktet du normalt skulle have haft din menstruation.

Hvis dine menstruationer er uregelmæssige, eller du er i tvivl om hvornår din næste menstruation er, kan du tage graviditetstesten tre uger efter det ubeskyttede samleje.

Hvorfor kan graviditetstesten først vise resultat efter en uge?

En graviditetstest kan vise positivt, når det befrugtede æg har sat sig fast i livmoderen og begynder at producere graviditetshormonet HCG (Human Chorion Gonadotropin). Dette hormon bevæger sig fra livmoderen ud i din blodbane og videre gennem dine nyrer til urinen. Det er derfor graviditeten kan konstateres gennem en urinprøve.

Nogle tests er meget følsomme for HCG, og kan derfor vise positiv allerede inden udebleven menstruation.
Mængden af HCG i din urin stiger hver eneste dag i den tidlige graviditet. Derfor er der større sandsynlighed for at teste positiv jo længere du venter. HCG-mængden er højst i den koncentrerede morgenurin. Du kan derfor tidligere få en positiv test, hvis du tester lige efter du står op om morgenen.

Du kan godt tage en graviditetstest for tidligt. Så vil den vise negativ, selvom du faktisk er helt tidlig gravid. Det skyldes at dit HCG-niveau stadig er for lavt til at testen kan måle det. Du kan derfor med fordel teste med 2-3 dages mellemrum ind til du enten får menstruation eller en positiv test.

Her i webshoppen kan du købe graviditets-tests, der kan vise positiv så tidligt som 6 dage efter ægløsning. Så selvom du har har en graviditetstest liggende i skuffen, bør du væbne dig med tålmodighed, og ikke tage den for tidligt.

Ulemper ved at tage en graviditetstest tidligt

Den største ulempe ved at tage en graviditetstest for tidligt er, at du kan blive ked af det.
Enten fordi du får et negativt svar, selvom du faktisk er tidligt gravid.
Eller fordi du får et positivt svar, men alligevel begynder at bløde efter kort tid.

Omkring halvdelen af alle tidlige graviditeter aborteres spontant.

Hvis du havde ventet med at tage en graviditetstest, ville du faktisk aldrig have vidst, at du kortvarigt havde været gravid. Det kan være et hårdt slag at opleve, at en positiv graviditetstest bliver efterfulgt af en helt almindelig blødning omkring det normale tidspunkt for menstruation. Derfor anbefaler vi, at du venter de to uger.

Ofte er det sådan, når en graviditet går til grunde indenfor de første 10 uger, at fosteret er så alvorligt sygt, at det aldrig kunne have udviklet sig til en sund og rask baby. Enten pga. kromosomfejl eller andre fejl i udviklingen. Derfor er de spontane aborter en del af naturens måde at sikre sig, at du får et sundt og rask barn. Du kan dog alligevel blive ked af, at det ikke blev denne gang. Den tristhed kunne du helt have undgået ved at vente lidt med at teste.

I næste måned får du en ny chance og skal igen tage stilling til, hvor tidligt du ønsker at tage den første graviditetstest. Uanset om du vælger at teste tidligt eller sent er det ikke din skyld, hvis uheldet er ude.

Man kan også vælge at se på det på den positive måde – Nu ved du i det mindste, at du kan blive gravid. Den information er god at have, for så er der stor sandsynlighed for, at du kan klare det på naturligvis i løbet af de næste måneder og helt undgå fertilitetsbehandling.

Fordele ved at tage en graviditetstest tidligt

Der kan være mange årsager til at ønske at teste tidligt med en graviditetstest og få vished for, om man er gravid eller ej.

Nogle kvinder vil bare gerne have vished så tidligt som muligt, mens andre har en mere alvorlig grund til at ønske at vide, om de er gravide så hurtigt som muligt.

Det kan f.eks. være at kvinden tager en bestemt medicin, som kan skade barnets tidlige udvikling og øge risikoen for spontan abort. Eller fordi du ved, at du vil lægge cigaretter eller alkohol på hylden, så snart der er et lille nyt liv at passe på.

Der er ikke noget galt i at bruge en graviditetstest tidligt, så længe du er opmærksom på, at der er stor risiko for, at du ikke får en positiv graviditetstest, hvis du tester inden din menstruation er udeblevet. Du kan altså få en negativ graviditetstest, selv om du reelt er meget tidligt i en graviditet.

Hvilke graviditetstest kan du købe og hvor?

Uanset om du går ned i dit lokale supermarked, på apoteket bestiller dem på internettet så kan du ofte vælge mellem flere typer af produkter, fra de helt billigste, som er en lille papirstrimmel, til de lidt dyrere stave.

Du kan også få de nyeste test, der har et digitalt display som du aflæser. Det er kun dine behov som afgør, hvilken test du bruger, og dig der afgør, hvor du ønsker at købe graviditetstesten.

Vælger du at købe graviditetstest hos billige-teste.dk, kan du sidde i ro og mag hjemme og se det store sortiment igennem, og du slipper for at stå i kø.

Du får dine tests tilsendt i diskret indpakning, så kuverten ikke afslører hvad den indeholder. Du kan se alle graviditetstestene herunder.

Udvalg af graviditetstest

  1. Babyplan Tidlig Graviditetstest Strimmel
  2. Babyplan Tidlig Graviditetstest Stav
  3. Graviditetstest Stav
  4. RFSU Tidlig Graviditetstest Stav
  5. Clearblue Graviditetstest
  6. Babyplan Digital Graviditetstest
  7. Clearblue Digital Graviditetstest med ugeindikator

Det er udelukkende DIT valg

Hvornår kan man tage en graviditetstest?

Det er kun dig, som kan afgøre, hvad du vælger. Der er ingen regler for, hvornår du må teste første gang eller regler for hvor mange gange, du kan vælge at teste i løbet af din graviditet.

Der er mange graviditetstests her i webshoppen, og der er flere af dem som er så følsomme, at der er en større sandsynlighed for, at du får en positiv test, selv hvis du vælger at teste før din menstruation udebliver.

Du kan f.eks. vælge graviditetstesten fra RFSU som er så følsom, at du kan bruge den så tidligt som 6 dage efter du havde ægløsning, eller kigge nærmere på alle Clear Blues graviditetsteste, hvor du kan få chancen for at få en positiv graviditetstest 4 dage inden din menstruation udebliver.

Kig på de mange forskellige graviditetstest i webshoppen og vælg den graviditetstest, der passer til dine behov.

Hvornår kan man tage en graviditetstest? Eller hvornår bør man? – Det er kun dig, der ved, hvilket tidspunkt, der er rigtigt for dig.

Kilder:
Sexlinien.dk
Sundhedsplejersken.dk

Relaterede artikler

Hvis du forsøger at blive gravid, tænker du måske også over hvornår en graviditetstest tidligst kan blive positiv efter du har haft ægløsning. En graviditetstest kan faktisk i nogle tilfælde blive positiv så tidligt som 6 dage efter du har haft ægløsning - hvis ægget altså bliver befrugtet og du...

Læs mere

Glidecreme er et redskab som mange personer bruger i hverdagen men som kun få snakker om højlydt. Glidecreme bliver ofte forbundet med en handling der har med sex at gøre, men sandheden er at der findes mange forskellige slags glidecreme alt efter hvilke behov man har. Forskellige slags glidecreme du...

Læs mere

Læs om 10 mulige forklaringer på skyggestreg på graviditetstesten Et emne som tit berøres i vores kundeservice, og som engang imellem debatteres livligt på forskellige internet forums før graviditet, er det her med ”skyggestreg” på graviditetstesten, og falske/forkerte resultater. Og det forekommer ved alle producenter; fra de billigste til de...

Læs mere

Mellem hver 4. og hver 6. dansker har svært ved at få børn, så det er meget naturligt, hvis du overvejer, hvordan det står til med din egen fertilitet. Måske prøver du at få barn, men graviditeten lader vente på sig, eller måske vil du gerne vide, om du bør...

Læs mere

Tilbage til alle artikler