menu
Artikler om fertilitet | Produktartikler

Hvornår kan man tage en graviditetstest?

Indhold

Hvornår kan man tage en graviditetstest?

Du kan tage den første graviditetstest, når der er gået mindst en uge, efter du har haft ægløsning – men vent gerne lidt længere. Vi anbefaler, at du venter med at tage en graviditetstest indtil 2 uger efter positiv ægløsningstest – på tidspunktet du normalt skulle have haft din menstruation. Det anbefales at tage en graviditetstest så tæt på dagen, hvor du skulle have haft din menstruation. Grunden til det er, at hormonniveauet i kroppen skal være højt nok til at give udslag i testen. Jo tættere på dagen for den udeblevne menstruation, jo højere hormonniveau.

Hvis dine menstruationer er uregelmæssige, eller du er i tvivl om, hvornår din næste menstruation er, kan du tage graviditetstesten tre uger efter det ubeskyttede samleje.

Se hele vores udvalg af graviditetsteste her

Hvor tidligt kan man tage en graviditetstest?

Der er større sandsynlighed for at teste positiv, jo længere du venter. Grunden til det er, at HCG-mængden i din urin stiger hver eneste dag i den tidlige graviditet. HCG-mængden er højest i den koncentrerede morgenurin. Du kan derfor tidligere få en positiv test, hvis du tester lige efter, du står op om morgenen.

En graviditetstest kan vise positivt, når det befrugtede æg har sat sig fast i livmoderen og begynder at producere graviditetshormonet HCG (Human Chorion Gonadotropin). Dette hormon bevæger sig fra livmoderen ud i din blodbane og videre gennem dine nyrer til urinen. Det er derfor, graviditeten kan konstateres gennem en urinprøve.

Du kan se, om du er gravid allerede 6 dage efter ægløsning, da det er her, du kan teste positiv. Nogle tests er meget følsomme for HCG, og kan derfor vise positiv allerede inden udebleven menstruation. Reglen gælder dog stadig, at jo længere du venter, jo større bliver mængden af HCG i din urin.

Positiv tidlig graviditetstest stav

Babyplan tidlig graviditetstest stav kan tages op til 5 dage før forventet menstruationsdag.

Du kan godt tage en graviditetstest for tidligt. Så vil den vise negativ, selvom du faktisk er helt tidlig gravid. Det skyldes, at dit HCG-niveau stadig er for lavt til, at testen kan måle det. Du kan derfor med fordel teste med 2-3 dages mellemrum, indtil du enten får menstruation eller en positiv test.

Her i webshoppen kan du købe graviditetstests, der kan vise positiv så tidligt som 6 dage efter ægløsning. Så selvom du har en graviditetstest liggende i skuffen, bør du væbne dig med tålmodighed og ikke tage den for tidligt. Det tidligste, du kan teste dig selv med en tidlig graviditetstest, er derfor 6 dage efter ægløsning.

Ulemper ved at tage en graviditetstest tidligt

Den største ulempe ved at tage en graviditetstest for tidligt er, at du kan blive ked af det. Enten fordi du får et negativt svar, selvom du faktisk er tidligt gravid. Eller fordi du får et positivt svar, men alligevel begynder at bløde efter kort tid. En tidlig graviditetstest kan i nogle tilfælde derfor ende med at give dig et misvisende svar, hvor resultatet er mere sikkert længere fremme.

Omkring halvdelen af alle tidlige graviditeter aborteres spontant.

Hvis du havde ventet med at tage en graviditetstest, ville du faktisk aldrig have vidst, at du kortvarigt havde været gravid. Det kan være et hårdt slag at opleve, at en positiv graviditetstest bliver efterfulgt af en helt almindelig blødning omkring det normale tidspunkt for menstruation. Derfor anbefaler vi, at du venter de to uger, så du undgår den uheldige situation og sorg, der kan forekomme ved at tage en graviditetstest for tidligt.

Ofte er det sådan, når en graviditet går til grunde indenfor de første 10 uger, at fosteret er så alvorligt sygt, at det aldrig kunne have udviklet sig til en sund og rask baby. Enten pga. kromosomfejl eller andre fejl i udviklingen. Derfor er de spontane aborter en del af naturens måde at sikre sig, at du får et sundt og rask barn. Du kan dog alligevel blive ked af, at det ikke blev denne gang. Den tristhed kunne du helt have undgået ved at vente lidt med at teste.

I næste måned får du en ny chance og skal igen tage stilling til, hvor tidligt du ønsker at tage den første graviditetstest. Uanset om du vælger at teste tidligt eller sent, er det ikke din skyld, hvis uheldet er ude.

Man kan også vælge at se på det på den positive måde – Nu ved du i det mindste, at du kan blive gravid. Den information er god at have, for så er der stor sandsynlighed for, at du kan klare det på naturligvis i løbet af de næste måneder og helt undgå fertilitetsbehandling.

Fordele ved at tage en graviditetstest tidligt

Der kan være mange årsager til at ønske at teste tidligt med en graviditetstest og få vished for, om man er gravid eller ej.

Nogle kvinder vil bare gerne have vished så tidligt som muligt, mens andre har en mere alvorlig grund til at ønske at vide, om de er gravide så hurtigt som muligt.

Det kan f.eks. være, at kvinden tager en bestemt medicin, som kan skade barnets tidlige udvikling og øge risikoen for spontan abort. Eller fordi du ved, at du vil lægge cigaretter eller alkohol på hylden, så snart der er et lille nyt liv at passe på.

Der er ikke noget galt i at bruge en graviditetstest tidligt, så længe du er opmærksom på, at der er stor risiko for, at du ikke får en positiv graviditetstest, hvis du tester inden din menstruation er udeblevet. Du kan altså få en negativ graviditetstest, selv om du reelt er meget tidligt i en graviditet. Så længe du har afstemt forventningerne til, hvad en negativ eller positiv graviditetstest kan betyde for dig, når du tester tidligt, er der ikke noget galt i at tage en tidlig graviditetstest.

Køb billige graviditetsteste her

Hvilke graviditetstest kan du købe og hvor?

Uanset om du går ned i dit lokale supermarked, på apoteket eller bestiller dem på internettet, kan du ofte vælge mellem flere typer af produkter – fra de helt billigste, som er en lille papirstrimmel, til de lidt dyrere stave.

Du kan også få de nyeste test, der har et digitalt display, som du aflæser. Det er kun dine behov, som afgør, hvilken test du bruger, og det er dig, der afgør, hvor du ønsker at købe graviditetstesten.

Vælger du at købe graviditetstest hos billige-teste.dk, kan du sidde i ro og mag hjemme og se det store sortiment igennem, og du slipper for at stå i kø.

Du får dine tests tilsendt i diskret indpakning, så kuverten ikke afslører hvad den indeholder. Du kan se alle graviditetstestene herunder.

Udvalg af graviditetstest

  1. Babyplan Tidlig Graviditetstest Strimmel
  2. Babyplan Tidlig Graviditetstest Stav
  3. Graviditetstest Stav
  4. RFSU Tidlig Graviditetstest Stav
  5. Clearblue Graviditetstest
  6. Babyplan Digital Graviditetstest
  7. Clearblue Digital Graviditetstest med ugeindikator

Det er udelukkende DIT valg

Hvornår kan man tage en graviditetstest?

Det er kun dig, som kan afgøre, hvad du vælger. Der er ingen regler for, hvornår du må teste første gang eller regler for hvor mange gange, du kan vælge at teste i løbet af din graviditet.

Der er mange graviditetstests her i webshoppen, og der er flere af dem, som er så følsomme, at der er en større sandsynlighed for, at du får en positiv test, selv hvis du vælger at teste før, din menstruation udebliver.

Du kan f.eks. vælge graviditetstesten fra RFSU, som er så følsom, at du kan bruge den så tidligt som 6 dage efter, du havde ægløsning, eller kigge nærmere på alle Clearblues graviditetsteste, hvor du kan få chancen for at få en positiv graviditetstest 4 dage inden, din menstruation udebliver.

Kig på de mange forskellige graviditetstest i webshoppen og vælg den graviditetstest, der passer til dine behov.

Hvornår kan man tage en graviditetstest? Eller hvornår bør man? – Det er kun dig, der ved hvilket tidspunkt, der er rigtigt for dig.

Kilder:
Sexlinien.dk
Sundhedsplejersken.dk

Relaterede artikler

Mellem hver 4. og hver 6. dansker har svært ved at få børn, så det er meget naturligt, hvis du overvejer, hvordan det står til med din egen fertilitet. Måske prøver du at få barn, men graviditeten lader vente på sig, eller måske vil du gerne vide, om du bør være ude i god tid, når du en dag vil have børn. Uanset hvorfor, er der flere forskellige veje til et fertilitetstjek – både for mænd og kvinder.

Læs mere

Glidecreme er et vigtigt redskab hvis man ønsker ekstra fugt under samleje. Under en graviditet påvirkes slimhinderne og glidecreme kan derfor være en god ide.

Læs mere

Mange af vores kunder stiller spørgsmålet; Tåler tests for at være udendørs i f.eks. postkassen, når det er minus grader udenfor? Få svar her

Læs mere

Det er vigtigt at du overvejer hvilket behov du har, når du skal finde den rigtige graviditetstest. Vi fortæller dig om de forskellige typer så du bedre kan vælge den graviditetstest der passer til dig.

Læs mere

Tilbage til alle artikler