menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

At blive gravid kræver god timing

For nogle kvinder er det intet problem at blive gravid, men for andre er det knapt så let. Det afhænger ikke kun af parrets fertilitet men også af timing.

Det kræver nemlig en god timing at blive gravid, for en graviditet vil ikke være mulig medmindre parret har samleje omkring de fertile dage i kvindens cyklus – dagene før ægløsningen sker.

Og ægløsning falder ikke altid sammen med at vi har fri, ferie, weekend eller overskud til at have sex. Kvindens ægløsning sker også på de stressede hverdage hvor vi nærmest kollapser på sofaen foran fjernsynet inden det er vores normale sengetid.

Vores stressede livsstil påvirker forplantningen

Det er ikke altid let for par at finde det overskud i hverdagen hvor man kan slappe af og tage sig tid til “baby-producerende sex”. Den sex der er nødvendigt for at kunne blive forældre.

Hvis sexlivet bliver uregelmæssigt for et par, så det måske kun finder sted i weekenderne hvor parret føler de har både tiden og overskuddet til intim samvær, vil chancerne for at blive gravid automatisk blive mindre.

Derfor er det vigtigt for et par som ønsker at få et barn, at de finder tiden til at have samleje hver 2-3 dag fra kvindens menstruation slutter og resten af cyklus. Eller som det mindste i dagene op til ægløsning.

Kvindens æggestok frigiver sit æg på et eller andet tidspunkt i kvindens cyklus. Det sker oftest 12-16 dage FØR kvindens menstruation starter, men tidspunktet kan variere med flere dage i både den ene og den anden retning.

Nogle kvinder får ægløsning 10 dage før menstruationen starter mens det først sker for andre kvinder 18 dage før. Ægløsningstidspunktet kan også varierer for den enkelte kvinde fra cyklus til cyklus.

Hvis et par har regelmæssig samleje vil sandsynligheden for at der er nogle sædceller til stede i æggelederen, klar til at befrugte ægget, være stor. Og kvinden vil da kunne opnå en chance for at blive gravid på op mod 25% pr. Cyklus.

Par har ikke samleje omkring ægløsning

Undersøgelser viser at mange par simpelthen ikke har samleje det rigtige tidspunkt når de forsøger at blive gravide.

Det giver disse par få chancer for at blive gravide og få de børn de ønsker sig.

For at have samleje på de rigtige tidspunkter i cyklus bør kvinden vide hvornår hun har ægløsning.

Da ægløsningstidspunktet – i modsætning til menstruationen – ikke er så synlig og dermed tydelig, kan kvinden bruge forskellige metoder hvis hun ønsker at finde ud af hvornår hun har ægløsning.

Brug ægløsningstest og find ægløsning

Den metode som de fleste kvinder bruger for at finde deres ægløsningstidspunkt er ægløsningstest. Disse hjemmetest reagerer på et hormon – LH – som stiger hurtigt og som opnår et højt niveau ca. 24-48 timer før selve ægløsningen sker.

Ved at tage en ægløsningstest hver dag i en bestemt periode i deres cyklus vil de fleste kvinder kunne fange denne stigning i LH og dermed vide hvornår de ca. Får deres ægløsning.

Hvis de efterfølgende har samleje 24-48 timer efter den første ægløsningstest bliver positiv vil de have de største chancer for at blive gravide i den cyklus.

Det tager oftest sædcellerne gennemsnitlig ca. 2 timer at nå frem til ægget.

Eksperterne anbefaler at et par har regelmæssig samleje igennem hele cyklus, men det allervigtigste er at parret har samleje i kvindens fertile periode som strækker sig fra ca. 5 dage før ægløsningstidspunktet til selve dagen hvor ægløsningen sker.

Har man samleje i de fertile dage af kvindens cyklus har man en god timing. Og den bedste chance for at kunne få en positiv graviditetstest hurtigere.

Kilder:
Sundhed.dk
Regionsjaelland.dk
 Sundhedsplejersken.nu – DSR

Relaterede artikler

Du har sikkert hørt om østrogen. Er du kvinde og i den fødedygtige alder, bør du dog også være på fornavn med hormonet progesteron, som er østrogens modstykke – og ifølge Sundhed.dk en nøgleingrediens i den tidlige fase af en graviditet.

Læs mere

Mange kvinder døjer med tørre slimhinder og lider i stilhed, men der er hjælp at hente. Læs denne artikel og bliv klogere på hvordan du kan få det bedre.

Læs mere

I vil gerne have et barn, men hvad skal du egentlig tænke på? Vi samlet 5 råd til dig, der gerne vil være gravid – PLUS forklaringen på hvorfor!

Læs mere

Studier viser, at kvinder der stopper med p-piller bliver gravide inden for 12 måneder. Her er alt du skal vide når du overvejer at droppe pillen

Læs mere

Tilbage til alle artikler