menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Mandens fertilitet – hvornår er man infertil?

Hvor går grænsen for dårlig fertilitet? Det kan være svært at forholde sig til, hvad dårlig fertilitet er, hvis ikke man selv har oplevet at have det tæt inde på livet.

Ikke desto mindre er der flere og flere danske par, der døjer med ufrivillig barnløshed og en af de helt store syndere er ofte mandens fertilitet. Rent faktuelt går grænsen, ifølge WHO, for lav sædkvalitet ved 20 millioner sædceller per milliliter sæd. WHO har tilmed vurderet, at koncentrationer på under 40 millioner sædceller per milliliter sæd ikke er optimalt – der skal mindst være 2 milliliter sæd i en sædportion, som helst skal indeholde 20 millioner sædceller per milliliter. Mindst halvdelen af disse sædceller skal derudover være aktive og kunne bevæge sig – endeligt skal et tilstrækkeligt antal – defineret som værende minimum 4% – have et normalt udseende.

Undersøgelser fra Rigshospitalet viser dog, at det ikke nødvendigvis drejer sig om selve sædkoncentrationen, altså antallet af sædceller, når det halter med mandens fertilitet. Hovedproblemet er, ifølge Rigshospitalets undersøgelse, at den gennemsnitlige procentdel af det totale antal sædceller, der har tilstrækkelig bevægelighed, kun er på omkring 68%. Derudover er forekomsten af unormale sædceller helt oppe over 90%.

Er du i tvivl om, om du eller din mand har dårlig sædkvalitet? Nu kan I teste det derhjemme i ro og mag vha. FertilityScore, der er en unik hjemmetest, der tester sædcellernes evne til at svømme. FertilityScore indeholder alt I behøver for at kunne indsamle og teste to separate sædprøver. Find FertilityScore lige her.

5 kosttips til forbedring af mandens fertilitet  

Sund mad kan forbedre fertiliteten

Kan man selv forbedre mandens fertilitet? Svaret er kort sagt: JA. Der er heldigvis mange ting tiltag, manden selv kan gøre for at forbedre sin fertilitet. En af de helt afgørende er at sætte ind omkring sin daglige kost.

Kosttip 1 – Valnødder

De fleste af os ved allerede godt, at nødder indeholder en masse gode næringsstoffer og er rig på naturlige olier, men med blot 75 gram valnødder om dagen kan manden rent faktisk også forbedre sin fertilitet bemærkelsesværdigt. Det viser et studie fra USA, hvor 117 raske mænd fordelt i et aldersspænd mellem 21 og 35 år blev delt ind i to grupper. Den ene gruppe skulle spise 75 gram valnødder dagligt, hvorimod den anden gruppen slet ikke måtte spise nødder i testperioden.

Resultatet viste 12 uger senere, at de mænd, der igennem testperioden havde spist valnødder, havde en forbedret sperm-vitalitet, flere bevægelige sædceller per milliliter sæd og havde flere sædceller med normalt udseende end den gruppe af mænd, der ikke havde spist valnødder. Derudover havde mændene på valnødder også færre kromosomafvigelser. Så hvis din mands fertilitet godt kunne trænge til et boost, så kan det være der skal flere valnødder på menuen.

Kosttip 2 – Fisk og skaldyr

Fisk og skaldyr mindst én gang om ugen er en del af mange fornuftige kostråd. Fisk indeholder et højt niveau af omega-3 fedtsyrer og kan derfor have en positiv indflydelse på mandens overordnede fertilitet. Østers er derudover også en fornuftig spise, hvis man ønsker at forbedre mandens sædkvalitet. Østers er rig på zink, som har en fantastisk evne til at kunne forbedre mandens fertilitet.

Kosttip 3 – Peanuts

I forbindelse med fordøjelsen af protein producerer kroppen aminosyren arginin. Arginin har indflydelse på fertiliteten fordi det findes i sæd, og i høje doser kan arginin være med til at afhjælpe et lavt sædtal og dårlig motilitet. En af de allerbedste plantekilder til et øget argininniveau er i særdeleshed peanuts. Alternativt indeholder valnødder, mandler, spinat og linser ligeledes også et relativt højt niveau af arginin. Derudover kan arginin også være med til at udvide arterierne, som kan resultere i, at manden opnår langt bedre erektioner.

Alternativt kan det være, at der skal flere røde bøffer på weekendens indkøbsliste – rødt kød er nemlig også en formidabel kilde til arginin, om end det ikke er en plantebaseret kilde som de ovenstående.

Kosttip 4 – Tomater

En ganske almindelig sund kost bestående af en masse grøntsager og forskellige frugter er selvsagt en fordel, hvis du ønsker en forbedret fertilitet. I særdeleshed har tomater vist sig at have en positiv indflydelse på manens sædkvalitet. Tomater har et meget højt indhold af lycopen, der kan modvirke antallet af sædceller med unormalt udseende.

Kosttip 5 – Gulerødder

Gulerødder og andre grøntsager med et højt indhold af carotenoid er ligeledes en fødevare, der kan forbedre mandens fertilitet. Carotenoid-holdige grøntsager har nemlig en positivt indvirkning på sædcellernes motilitet. Derudover er grøntsager som grønkål, spinat og hovedsalat alle sammen grøntsager med et højt indhold af antioxidanter, eksempelvis pigmentet beta-caroten, der omdannes til antioxidanter i kroppen, også med til at booste mandens fertilitet positivt. Ligeledes kan lutein-holdige grøntsager som andre kålsorter, brøndkarse og ærter også med til påvirke sædcellernes motilitet positivt.

Kosttilskud, der forbedrer mandens fertilitet

Selen

Udover at følge de 5 ovenstående kosttips kan manden også forbedre sin fertilitet ved at indtage nogle kosttilskud. Blandt andet når det kommer til sædcellernes fremadrettede bevægelighed, har selen er et vigtigt antioxidant, som beskytter sædcellerne mod oxidative skader. Med Pharma Nords nye kosttilskud, B-Daddy, får manden den anbefalede daglige dosis af selen og kan forbedre sin fertilitet bemærkelsesværdigt. Find B-Daddy her.

Q10

Udover selen er Q10 et vigtigt antioxidant, der kan øge sædcellernes evne til at trænge ind og befrugte ægget. Q10 beskytter også sædcellerne mod skader under deres dannelse i mandens testikler, ligesom sædcellerne også er bedre rustet til deres videre færd med et dagligt tilskud af Q10. Et for lavt Q10-niveau kan medføre trætte og langsomme sædceller, der påvirker fertiliteten.

Zink

Som tidligere beskrevet er zink også et vigtigt stof, når det gælder mandens fertilitet. Zink indgår i vigtige enzymer og spiller en vigtig rolle ifm. produktion af sædvæsken. Hvis manden er i underskud af zink nedsættes dannelsen af testosteron, mandens testikler kan risikere at blive mindre, ligesom sædkvaliteten også nedsættes og generelt forværres mandens fertilitet.

Mænd har fra naturens side et lager af zink i prostata, men derudover har mennesket ikke noget lager af zink andre steder i kroppen. Derfor er vi ganske afhængige af et stabilt tilskud af zink i dagligdagen – særligt mænd med lavt zinkniveau har større risiko for også at have dårligere fertilitet. Der findes et højt indhold af zink i bl.a. fisk og skaldyr, flere forskellige frø (f.eks. birkes, sesam, hørfrø etc.), animalsk indmad og kakaopulver.

Folsyre 

Udover at folsyre er et kosttilskud, som kvinder bør indtage i perioden op til og i begyndelsen af graviditeten, er der også videnskabelig evidens for, at folsyre kan forbedre mænds fertilitet. Jo bedre mandens sædkvalitet er, jo mindre risiko er der nemlig for kromosomfejl hos, der kan føre til fosterskader. Det er derfor en rigtig god idé, at manden sørger for at fylde folsyredepoterne i kroppen op, da de ikke holder så længe. Du kan finde folsyre her.

Få bedre fertilitet allerede i dag

Udover ovenstående er der en lang række af tiltag som mænd kan gøre for at forbedre fertiliteten allerede i dag.

Undgå f.eks. tobaksrøg og smid de overflødige kilo, hvis der er nogle kilo for meget på sidebenene. Sørg for at have sex hver eller hver anden dag, da hyppig sædafgang nedsætter mængden af DNA-skader.

Kilder:
Sundhed.dk – Nedsat befrugtningsevne – Mænd
Sexlinien.dk – Ufrivillig barnløshed
British Medical Journal – Undersøgelse fra Rigshospitalet

Relaterede artikler

Du har sikkert hørt om østrogen. Er du kvinde og i den fødedygtige alder, bør du dog også være på fornavn med hormonet progesteron, som er østrogens modstykke – og ifølge Sundhed.dk en nøgleingrediens i den tidlige fase af en graviditet. Har du en mangel på progesteron i begyndelsen af...

Læs mere

Forskning tyder på, at depression, nedtrykthed og stress kan øge produktionen af hormonet prolactin, som kan forstyrre menstruationscyklussen. Selvom det ikke er uomtvisteligt bevist, blev mere end 40% af kvinderne i et amerikansk studie gravide efter de lærte metoder til at slappe af, samtidig med at de fik støtte fra...

Læs mere

Ønsker du at blive gravid er det vigtigt, at du kender din egen krop, de signaler den giver fra sig i løbet af cyklus, samt hvornår du har ægløsning. I denne artikel vil vi give dig alle de informationer, du behøver, for at du kan finde din ægløsning, lære dig...

Læs mere

Gravide har brug for lidt ekstra vitaminer og mineraler for at både mor og barn får den mængde de behøver under hele graviditeten. Naturen er indrettet på den måde under en graviditet at barnet der vokser i maven bliver prioriteret højest, så hvis man ikke sikrer sig at kroppen er...

Læs mere

Tilbage til alle artikler