menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Ægløsningstest hjalp Julia til at blive gravid

Test meget mere, end du tror. Sådan lyder rådet fra 25-årig Julia Svanholm, som først fandt sin ægløsning, da hun begyndte at teste systematisk hver morgen. Julia blev gravid samme måned, hun fandt sin ægløsning første gang.

Det tog Julia Svanholm 4. forsøg – eller rettere 4 måneder – at blive gravid. Men ifølge hende selv lykkedes det kun ”så hurtigt”, fordi hun systematisk – i en hel cyklus – tog en ægløsningstest hver morgen for at finde sin ægløsning. Julias cyklus havde til sidst sneget sig helt op på 40 dage. Derfor havde hun først ægløsning hele 10 dage senere end forventet.

Cyklus hele 7 dage længere end normalt

Henrik og JuliaJulia Svanholm stoppede med p-pillerne i april 2020. Planen var, at hun og kæresten Henrik skulle begynde på projekt baby i september. Forud ville Julia forberede kroppen og valgte derfor at droppe p-pillerne, så hendes cyklus kunne komme i gang på normal vis.

Julias cyklus var regelmæssig på ca. 30-32 dage, men så skete der noget. Lige som hun og Henrik gik i gang med projekt baby, var Julias cyklus pludselig på 39 dage – hele 7 dage længere end normalt.

Jeg har egentlig altid ment, at jeg har haft en god fornemmelse for, hvornår jeg nærmede mig mit ægløsningstidspunkt. Så jeg var overbevist om, at vi havde ramt det rigtige tidspunkt den første måned. Da jeg så fik min menstruation, blev jeg alligevel en smule skuffet og tænkte: ’Nå ja, det er der ikke noget at gøre ved. Så må vi jo bare prøve igen.’

Bevæbnet med lidt tungere skyts

Måneden efter tog Julia alligevel lidt tungere skyts i brug. Hun tog en ægløsningstest omkring det tidspunkt, hvor hun mente, at hun havde ægløsning. Det var ca. 14 dage efter hendes sidste menstruations 1. dag. Præcis, som hun havde læst sig frem til i diverse guides og vejledninger.

Men ægløsningstesten var negativ. Dagen efter var testen igen negativ, og det samme på tredjedagen.

Jeg nåede at tænkte: Måske har jeg bare ikke ægløsning. Samtidig sad jeg med en følelse af, at det her virker bare ikke for mig. Så efter tre dage stoppede jeg, og så gik det præcis som måneden før: Jeg fik min menstruation.

5 dage med negativ test

Julias cyklus var nu helt oppe på 40 dage. Hun synes, det var mærkeligt, at hendes cyklus var så lang. Hun forsøgte at mærke efter mentalt, hvordan hun havde det, men kunne ikke rigtig sætte fingeren på noget. Julia tog derfor forbi sin læge, som mente, at de lige skulle se tiden an.

Måneden efter valgte Julia at teste i lidt længere tid: Nemlig 5 dage før ægløsning og 2 dage efter forventet ægløsning. Hun havde også en fertilitetsapp, som viste, at det var lige nu, hun burde teste. Men igen slog taktikken fejl. Ægløsningstesten var negativ – hver eneste morgen i 7 dage.

Ægløsning 10 dage senere end forventet

Nu havde Julia og Henrik været i gang i 3 måneder, så måneden efter ændrede Julia fuldstændig taktik – hun gik all-in på at teste:

Jeg er bioanalytikerstudende og er vant til at teste meget. Jeg kunne på det tidspunkt slet ikke mærke min krop, så jeg var nødt til at kortlægge min cyklus, præcis som jeg vil gøre med test i laboratoriet. Jeg testede en hel måned for at finde ud at, om jeg overhovedet havde ægløsning.

Julias fertilitetsapp fortalte, at hun skulle have ægløsning på 14. og 15. dagen. Men til Julias store forbavselse, lå hendes ægløsning først på dag 24 og 25. i hendes cyklus – altså hele 10 dage senere.

Æløsningstracking

Billedet viser at ægløsning fandt sted på dag 24-25 i cyklussen.

Det var første gang Julia og Henrik ramte det rigtige tidspunkt – et lille vindue på bare 2 dage med en positiv ægløsningstest. Og selv om det langt fra er en garanti for, at det lykkes at blive gravid, så var der absolut ingen tvivl, da Julia skiftede ægløsningstesten ud med en graviditetstest på dag 35: Der var nemlig to streger på graviditetstesten.

Det var helt fantastisk. Vi følte os virkelig heldige. Men der er heller ingen tvivl om, at det kun lykkedes så hurtigt, fordi jeg virkelig gik amok med at teste.

Q&A med Julia Svanholm

Synes du det var nemt/svært at aflæse en ægløsningstest?
Når man først får en positiv test, er man ikke i tvivl. Indtil jeg fik en positivt test, var jeg meget i tvivl, fordi jeg aldrig havde set en. Men da det skete, var jeg slet ikke i tvivl om, at alle de andre test i månederne før havde været negative.

Hvad er dit bedste råd til brugen af ægløsningstest?
Hvis du virkelig gerne vil være gravid, så brug testen og test i længere tid, end du tror, og gør det systematisk hver dag – især hvis der er rod i din cyklus. Det fyldte så meget i mit hoved døgnet rundt. Jeg var så frustreret over, at jeg ikke kunne få den positive test, så for mig var det helt klart den rigtige vej frem at gå helt systematisk til værks.

Foretrækker du Graviditetstest Strimmel eller Stav?

Jeg synes resultatet vises fint på både strimmel og stav. Staven er nok lidt mere hygiejnisk, fordi selve teststrimlen er lukket inde i et hylster, og jeg ville gerne have en stav med de to streger, som jeg kunne gemme som et minde. Men omvendt har jeg også gemt en strip med to streger til min scrapbog.

Hvis det ikke var lykkedes 4. gang – overvejede I så andre hjemmetests?
Udover at overvåge min ægløsning og tale med lægen om min cyklus, så havde Henrik og jeg talt om, at han skulle tage en sædkvalitetstest derhjemme. Det nåede vi bare slet ikke, men det var helt klart med i vores plan. For os har det givet god mening at teste. Vi havde jo taget beslutningen, og så bliver man hurtigt lidt utålmodig. Med testene kunne vi selv gøre noget aktivt for at projekt baby lykkedes.

Hvad synes du om Babyplan Ultralydsmonitor?
Ultralydsmonitoren har været en rigtig god overraskelse. Jeg vidste faktisk ikke den fandtes, før jeg var gravid. Jeg brugte den første gang i 16. graviditetsuge, og det er helt fantastisk at kunne ligge derhjemme om aftenen og lytte til vores lille pige. Normalt hører man jo kun hjertelyd ved scanninger og hos jordemoderen, men for os har det været så hyggeligt og rart, at vi selv har kunnet dele oplevelse derhjemme. Vi har også lavet en lille optagelse af det og sendt til vores familie. Optagelsen er selvfølgelig også gemt som et minde til vores lille pige.

Scanningsbillede

Julia Svanholm er sponsoreret af Babyplan og har i forløbet brugt Babyplan Ægløsningstest, Babyplan GraviditetstestBabyplan Folsyre og Babyplan Ultralydsmonitor. Du kan følge Julias egen blog via Babyplan på denne side

Relaterede artikler

Der kan være mange grunde til, at du ikke bliver gravid. Og der er hjælp at få! Læs om de hyppigste årsager til problemer med at blive gravid her.

Læs mere

Der opstår mange spørgsmål, når du prøver at blive gravid. Vi giver dig svar på 3 meget almindelige spørgsmål om graviditet lige her

Læs mere

Kanonkuren er en kombination af vitaminer og kosttilskud, som skulle virke gavnligt på både mænds og kvinders fertilitet. Læs mere om kanonkuren og fertilitet her.

Læs mere

Mange tusinde danske kvinder lider af endometriose med symptomer som nedsat fertilitet og underlivssmerter. Læs mere om sygdommen endometriose her.

Læs mere

Tilbage til alle artikler