menu
HomeArtikler om fertilitetKISS-kost – kan det øge dine chancer for graviditet?

KISS-kost – kan det øge dine chancer for graviditet?

Når det kniber med at blive gravid, kan det være lidt af et detektivarbejde at finde ud af, hvad årsagen er. 

Her bør hormonelle forstyrrelser dog være blandt de hovedmistænkte. 5-10 % af fertile danske kvinder har nemlig en hormonel forstyrrelse ved navn PCOS (PolycystiskOvarieSyndrom) ifl. tal fra Sundhedsstyrelsen, – en forstyrrelse som bl.a. gør det svært for dem at blive gravide. 65 % af disse kvinder er overvægtige.

Kuren kan være KISS-kost; Klinisk Insulinsænkende Kost som anbefales til kvinder med PCOS, eller kvinder i farezonen for at udvikle PCOS, da et forhøjet insulinniveau ofte følger i kølvandet på lidelsen.

Bliv klogere på PCOS i det nedenstående, bliv dus med symptomerne og slut af med at lære kuren mod PCOS at kende. 

Definition på PCOS/PCO

PCOS er ifl. Netdoktor.dk en cocktail bestående af flere ingredienser; et unormalt højt antal ægblærer i æggestokken (PCO), unormalt store æggestokke, uregelmæssige/udeblevne menstruationer og sidst, men ikke mindst, et forhøjet mandligt kønshormon. Tilsammen: PCOS.

Og det er her, at førnævnte insulinniveau kommer ind i billedet. PCOS kan nemlig lede til insulinresistens, hvilket får kroppen til at overproducere insulin. Resultat? Et forhøjet blodsukker- og insulinniveau som kan have indvirken på din fertilitet.

Symptomer på PCOS: dét skal du holde øje med

Er du blandt de kvinder, som er ramt af PCOS, kan du opleve øget skægvækst, vægtforøgelse, uren hud, hedeture og søvnproblemer – for bare at nævne en håndfuld af de uvelkomne symptomer.

Flere af disse symptomer kan iflg. Netdoktor.dk skyldes den førnævnte insulinresistens. Læg dertil slutresultatet, reduceret fertilitet, og du har et syndrom, som fortjener din udelte opmærksomhed!

Hvordan kan jeg være sikker på, at jeg lider af PCOS?

Det kan du ikke, før du bliver undersøgt, da visse af symptomerne kan skyldes andre lidelser end PCOS.

Screeningsblodprøver, blodtryk, BMI samt hofte/talje-ratio er blandt de etablerede metoder til at afgøre, om du lider af PCOS. Tøv derfor ikke med at kontakte din læge, hvis du har mistanke om, at du har PCOS.

Babyplan Herbal Fertility Programme

KISS-kost: kuren mod PCOS?

OK. Du har fået konstateret PCOS! Der er dog håb forude. Selvom gener er en faktor i din risiko for at udvikle PCOS, så har din livsstil nemlig også meget at skulle have sagt. Entré: KISS-kost.

KISS-kost anses som en populær metode til at sænke insulinniveauet og derved skabe bedre balance i de hormoner, der bl.a. styrer fertiliteten – hvorved dine muligheder for graviditet øges betragteligt.

KISS-kost er udviklet af gynækolog Bjarne Stigsby og klinisk diætist Hanne Juul og inspireret af en rapport fra Nordic Nutrition Recommendations (NNR), som fokuserer på ernæring såvel som fysisk aktivitet.

De 10 kostråd

De følgende 10 kostråd (ekskl. uddybelserne) er fra Bjarne Stigsbys kliniks hjemmeside. Kostråd der kan sænke kroppens insulinniveau og derigennem øge dine muligheder for graviditet.

  1. Undgå sukker og sukkerprodukter
  2. Spis kun lidt af de hurtige kulhydrater*
  3. Spis langsomme kulhydrater**
  4. Spis mere protein***
  5. Spis mere fedt
  6. Spis ”fisk”
  7. Spis varieret
  8. Spis morgenmad
  9. Drik vand
  10. Vær fysisk aktiv****

* Brød, pasta, ris o.lign.

** Frugt, grøntsager, bønner, kornprodukter m.v.

*** Æg, kød, mandler, linser osv.

**** Jf. vægttab/overvægts indvirken på fertilitet.

Ekstra indsats hvis du er ryger

Vi har nu konstateret, at PCO/PCOS har noget med chancen for graviditet at gøre, og at eventuelle bekymringer om vægttab/overvægts indvirken på fertilitet ikke er ubegrundede.

Ifl. Rigshospitalet er der dog ligeledes solid dokumentation for rygnings negative indvirkning på frugtbarheden, da dette kan fremskabe tabet af æg samt få kvinden i overgangsalderen tidligere.

Lider du af PCOS, og er du samtidig ryger, bør du derfor overveje et rygestop i tillæg til din nye KISS-Kost.

Kilder:

https://www.sst.dk

https://www.netdoktor.dk

https://www.norden.org

https://www.sundhed.dk

http://www.gynklinik.dk

https://www.rigshospitalet.dk

Mest læste artikler

Hvilke gravdiitetstegn kommer tidligt i graviditeten, og hvilke gravdiitetstegn kommer først og er de mest almindelige. Vi giver dig svarene på dine spørgsmål.

Læs mere

Der er mange forskellige holdninger når det gælder brugen af graviditetstest, og hvor tidligt man bør tage en efter ægløsningen er sket.

Læs mere

Lær symptomerne på ægløsning at kende og bliv hurtigere gravid - Vi giver dig en oversigt over de tegn på ægløsning du skal være opmærksom på her.

Læs mere

Er det muligt at graviditetstesten er positiv, når der er gået op til en uge siden ægløsningen? Selvom det er meget sjældent, kan det faktisk forekomme.

Læs mere