menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

PCO og graviditet

5-10 % af alle kvinder har Polycystisk Ovariesyndrom. Årsagen til, at lidelsen får så meget opmærksomhed, er, at PCOS påvirker kvinder både fysisk og psykisk og især kvinders fertilitet, ønske om graviditet og vægt.

PCOS er en hormonforstyrrende lidelse og der er mange grader af PCO og PCOS, fordi symptomerne på sygdommen kommer forskelligt og individuelt til udtryk. Det, der ofte leder tanken hen på PCO, er en kombination af menstruationsforstyrrelser, uren hud og øget hårvækst. Nogle kvinder er svært påvirkede af deres PCOS symptomer, hvor andre kun har svage eller ingen symptomer på PCOS.

Symptomer på PCO er bl.a.:

 • Uregelmæssige eller udeblevne menstruationer
 • Overvægt
 • Øget behåring især i ansigtet, men også på brystet, på arme og ben
 • Uren hud
 • Barnløshed

Der er endvidere fundet sammenhæng mellem PCOS og livstilssygdomme som eksempelvis diabetes 2, kræft i livmoderen og hjertekarsygdomme. Der er derfor god grund til at blive undersøgt, hvis man oplever disse symptomer.

De fleste kvinder kan godt opnå graviditet, selvom de har PCOS. Du kan teste din ægløsning hjemme. Se vores udvalg og prøv en af vores ægløsningstest.

Hvad er forskellen på PCO og PCOS?

I Danmark skelner vi ikke mellem betegnelserne PCO og PCOS, der står for henholdsvis Poly Cystisk Ovarie og Poly Cystisk Ovarie Syndrom. De fleste kvinder har flere symptomer på lidelsen, hvorfor man også kalder PCO et syndrom (PCOS). Grundlæggende betyder PCO, at der sidder mange blærer på æggestokken. Ved sygdommen opleves bl.a.:

 • Uregelmæssige, lange menstruationer/ingen ægløsning
 • Øget produktion af mandligt kønshormon (testosteron)
 • Blærer på æggestokkene, som lægen kan se ved scanning

To af ovenstående punkter skal være tilstede for at betegne PCOS.

Husk altid at kontakte din læge, hvis du har mistanke om, at du har tegn på PCOS. Hvis du gerne vil være gravid, skal du henvises til eller selv henvende dig til en specialist i barnløshed.

Årsager til PCO

PCOS kan skyldes et samspil mellem flere faktorer heriblandt:

 • Insulinresistens
 • Overvægt
 • Arvelighed
 • Miljø

Flere af årsagsfaktorerne til PCO overlapper hinanden. Således har kvinder, der lider af PCOS ofte en tendens til at være insulinresistente. Når du er insulinresistent, har du øget risiko for at udvikle bl.a. sukkersyge. Der er også større risiko for, at du bliver overvægtig, og at din overvægt primært vil sætte sig omkring maven. Dit fedtvæv, især det omkring maven, vil samtidig udskille stoffer, der nedsætter følsomheden for insulin. Overvægt betyder også, at der er en større risiko for åreforkalkning og produktionen af det mandlige hormon, testosteron, øges, hvilket igen betyder øget risiko for yderligere symptomer på PCO.

Det er ikke kun overvægtige kvinder, der får konstateret PCOS. Slanke kvinder kan godt opleve, at have de samme symptomer på PCO, som ellers forbindes med overvægt. Det ses dog ofte, at kvinder med PCO har en såkaldt ”æblefacon”, også selvom de ikke nødvendigvis er overvægtige.

Fertilitet og PCO

Det, at PCOS påvirker kvinders fertilitet, betyder, at mange kvinder, udover de hormonelle forstyrrelser, også ofte oplever store psykiske kvaler på grund af udeblevne graviditeter og barnløshed. Årsagen til, at PCO påvirker din fertilitet, er, at det forhøjede testosteronniveau betyder, at ægblærerne i æggestokken ikke modner, som de skal. Det gør, at du ikke får regelmæssig ægløsning og dermed ikke har nemt ved at blive gravid. Den primære fertilitetsbehandling, når du har PCO, er, at hjælpe dig med at få ægløsning. Men derudover er der en række tiltag, du selv kan foretage dig, hvis du ønsker at øge din fertilitet og blive gravid. Fordi der er en kraftig forbindelse mellem overvægt og PCOS, er den umiddelbare mest nærliggende behandling at ændre på dine kost- og motionsvaner.

Behandling af PCOS

Når det kommer til behandling af PCO, er der en del tiltag, du kan foretage dig. Uanset om du ønsker at blive gravid, har uhensigtsmæssige symptomer på din PCOS eller lignende, bør du først og fremmest fokusere på din kost og motion. Den kost du bør spise, skal være insulinsænkende. Det betyder, at du skal spise madvarer, der hjælper med at sænke dit blodsukker og undgå at spise fødevarer, der øger dit blodsukker. Ifølge gynækolog og forfatter til bogen ”Spis dig gravid”, Bjarne Stigsby, bør du spise efter følgende insulinsænkende kostråd (KISS – Klinisk InSulin Sænkende- kost):

 • Undgå sukker og sukkerprodukter
 • Kun lidt af de hurtige kulhydrater – ris, franskbrød, hvede, pasta, havregryn og kartofler.
 • Spis langsomme kulhydrater – frugt, grønt og fuldkorn
 • Spis mere protein
 • Spis mere fedt
 • Spis fisk
 • Spis varieret
 • Spis en proteinrig morgenmad, for eksempel en ostemad på rugbrød sammen med et
  spejlæg og en skive kødpålæg
 • Drik vand
 • Vær fysisk aktiv.

Foruden sund kost er motion en vigtig del af behandlingen af PCOS. Især styrketræning anbefales til kvinder med PCO. Motion gør, at musklerne får en større følsomhed for insulin. Desuden betyder større muskler også bedre fedtforbrænding, hvilket også fremmer et eventuelt vægttabsønske.

Udover at afhjælpe dine PCO-symptomer, vil en god, sund kost og regelmæssig motion samtidig forberede og styrke din krop til en forestående graviditet.

Nogle fertilitetsbehandlere anvender medicinske præparater til behandling af PCOS med det insulin- og appetitregulerende stof, Metformin, der oprindeligt er blevet brugt til behandling af type II diabetes.

Kilder:

Sundhed.dk – Polycystisk ovariesyndrom

Sexlinien.dk – PCO eller PCOS

PCO Foreningen – Fertilitetsbehandling

Relaterede artikler

Når den største drøm er at udvide familien, kan det føles som et stort nederlag at have svært ved at blive gravid. Du sidder måske med følelsen af, at du er den eneste i din omgangskreds der har problemer med at blive gravid, og det kan være svært at forstå,...

Læs mere

Rygning, for meget sukker og under- eller overvægt er alt sammen ting, der kan gøre det sværere for dig at blive gravid. Der er næsten ikke noget så spændende som den tid, hvor du prøver at blive gravid. Humøret kan skifte mellem forventning, glæde og uro, og det er både...

Læs mere

Du har sikkert hørt om østrogen. Er du kvinde og i den fødedygtige alder, bør du dog også være på fornavn med hormonet progesteron, som er østrogens modstykke – og ifølge Sundhed.dk en nøgleingrediens i den tidlige fase af en graviditet. Har du en mangel på progesteron i begyndelsen af...

Læs mere

En spontan abort er den gravide kvindes måske største frygt. Når først en spontan abort er i gang, kan den nemlig ikke stoppes. Og følgerne heraf kan være voldsomme for forældre, der brændende ønsker sig børn. Men hvor udbredt er spontan abort egentlig, hvilke symptomer på spontan abort skal du...

Læs mere

Tilbage til alle artikler