menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Spontan abort – symptomer og gode råd

En spontan abort er den gravide kvindes måske største frygt. Når først en spontan abort er i gang, kan den nemlig ikke stoppes. Og følgerne heraf kan være voldsomme for forældre, der brændende ønsker sig børn.

Men hvor udbredt er spontan abort egentlig, hvilke symptomer på spontan abort skal du som mor in spe holde øje med, og hvilke årsager til spontan abort findes der? Det er nogle af de spørgsmål, som vi vil forsøge at besvare i denne artikel.

Risiko for spontan abort

Ml. 15 og 20 % af alle graviditeter ender i spontan abort ifl. Sundhed.dk, og tallet er fortsat stigende.

Størstedelen af de spontane aborter opstår i den tidlige fase af en graviditet – før udgangen af 12. graviditetsuge – men problemet kan også opstå fra og med uge 13 i graviditeten.

Navnlig disse såkaldte ”sene aborter” må betragtes som en stor emotionel belastning for kvinden, der på dette tidspunkt har vænnet sig til tanken om at blive forælder.

Ikke desto mindre kan disse kvinder finde trøst i, at chancerne for graviditet og ægløsning efter spontan abort stadig er gode. Først efter abortus habitualis* er der typisk grundlag for at undersøge nærmere.

* Gentagen graviditetstab. Dvs. tre graviditetstab i træk eller to graviditetstab efter en nakkefoldsskanning, der har vist normale tilstande i fosteret.

Tegn på spontan abort

Men hvordan føles en spontan abort egentlig, og hvilke tegn skal du holde øje med?

Hyppige symptomer er ifl. Netdoktor.dk blødning og underlivssmerter, udflåd, smerter og ”tyngdefornemmelse” midt for i underlivet.

Blærebetændelse og feber er desuden alarmsignaler, som du bør tage alvorligt og være opmærksom på.

Missed abortion

Din graviditet kan dog undtagelsesvis være ovre uden synlige tegn på abort.

Ved en såkaldt ”missed abortion”, også kendt som ”silent miscarriage”, producerer kroppen nemlig fortsat graviditetshormoner, selvom fosteret er dødt og ikke har forladt kroppen.

I dette tilfælde vil du ofte få tilbudt medicinsk abort eller udskrabning, hvorefter din menstruation typisk vender tilbage efter fire til seks uger.

Årsager til spontan abort

Ifølge Sundhed.dk skyldes 60 % af alle aborter en kromosomfejl i fosteret grundet anatomiske årsager såsom sygdom hos moren, herunder infektion. De resterende 40 % er arkiveret under ”ukendte årsager”.

Et studie fra Københavns Universitet, ”Bedre Sundhed for mor og barn”, kommer dog måske lidt nærmere en forklaring. Her peges der på fire faktorer, som kan være medvirkende til spontan abort-risiko:

  • Mors alder
  • Mors vægt (undervægt eller overvægt)
  • Alkoholforbrug
  • Natarbejde.

Lev sundere og bliv gravid tidligere?

Studiet uddyber endvidere, at 25 % af alle spontane aborter kan forhindres ved at fokusere på årsagerne.

Navnlig morens alder og alkoholforbrug bliver fremhævet som vigtige årsager til spontan abort. Risikoen er f.eks. mindst ml. kvindens 25. og 29. år og stiger betragteligt efter, at hun fylder 40.

Et reduceret alkoholindtag alene er estimeret til at reducere risikoen for spontan abort med hele 9 %.

Kvit smøgerne og få et sundere foster

Også faren skal dog passe på. En rapport fra Wiley Online Library viser nemlig, at mænd der ryger bl.a. har større risiko for at producere sædceller med DNA-fejl, som evt. kan lede til spontan abort.

Der er med andre ord gode muligheder for at undgå spontan abort, hvis både mor og far skifter livsstil.

Kontakt altid din læge hvis du er i tvivl om spontan abort, missed abortion, gentagne aborter o.lign.

Kilder:

https://sund.ku.dk

https://www.sundhed.dk

https://www.rm.dk

https://onlinelibrary.wiley.com

 

 

Relaterede artikler

Kanonkuren er en kombination af vitaminer og kosttilskud, som skulle virke gavnligt på både mænds og kvinders fertilitet. Læs mere om kanonkuren og fertilitet her.

Læs mere

Ønsker du at blive gravid er det vigtigt, at du kender din egen krop, de signaler den giver fra sig i løbet af cyklus, samt hvornår du har ægløsning. I denne artikel vil vi give dig alle de informationer, du behøver, for at du kan finde din ægløsning, lære dig hvordan du beregner hvornår du har ægløsning, og fortælle dig hvordan du kan sætte skub i din graviditetsplanlægning.

Læs mere

Hvad siger forskningen om fertilitet og alternativ behandling? Læs om dine alternative behandlingsmuligheder mod ufrivillig barnløshed.

Læs mere

Når du forsøger at blive gravid samt under graviditeten er det vigtigt at du er dækket ind med alle de livsvigtige vitaminer og mineraler din krop har brug for.

Læs mere

Tilbage til alle artikler