menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Menstruation – Kend din cyklus og bliv gravid

Menstruation er resultatet af, at der ikke er sket befrugtning af et æg, hvorefter livmoderslimhinden afstødes. Herefter forbereder livmoderen sig endnu en gang på en eventuel graviditet, hvorpå den næste menstruationscyklus går i gang. Hvis du ikke får din menstruation som forventet, kan det være en god ide at tage en graviditetstest, da det kan betyde, at du er gravid.

Menstruationscyklus – forstå din cyklus

En typisk menstruationscyklus varer 25-32 dage, og hver menstruation varer som oftest 3-5 dage. Alle kvinder er dog forskellige, og du kan derfor sagtens opleve, at din cyklus eksempelvis er lidt kortere eller længere, uden at der er noget galt.

Uregelmæssig menstruation – ændret menstruationscyklus

Det er ikke alle kvinder, der har en helt regelmæssig menstruationscyklus. Nogle kvinder oplever, at de måned efter måned på forhånd ved præcis hvilken dag, deres menstruation kommer. For mange andre svinger cyklus lidt fra gang til gang, og kan godt finde på at være lidt kortere eller længere end forventet. Det er helt normalt, hvis din menstruationscyklus er uregelmæssig.

Din menstruationscyklus kan også ændre sig over tid. Det er ganske normalt, at din menstruation er uregelmæssig eller ændrer sig, hvis du fx stopper på p-piller, har været gravid eller er stresset. Plejer din menstruation at være helt regelmæssig, skal den sandsynligvis bare have lidt tid til at falde på plads igen.

Udebleven menstruation

Udebleven menstruation kan skyldes en række forskellige faktorer, men først og fremmest bør du være opmærksom på, om der er en mulighed for, at du er gravid. Udebleven menstruation er nemlig et af de lettest genkendelige tegn på graviditet. Er din menstruation ikke kommet, som den plejer, og er du i tvivl, om du er gravid, så er den nemmeste løsning at tage en graviditetstest.

Der kan dog også være flere andre årsager til, at din menstruation udebliver.

Hvorfor kommer din menstruation ikke?

Nogle af de mest almindelige årsager til udebleven menstruation og ændringer i menstruationscyklus er:

  • Uregelmæssig menstruation – selvom din menstruation ikke kommer, som den plejer, så er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at den slet ikke kommer. Det er ganske almindeligt, at cyklus ændrer sig, og måske er din menstruation bare et par dage forsinket.
  • Stress og livsændringer – sker der store omvæltninger i dit liv eller er du i en periode meget stresset, kan det godt påvirke din cyklus og resultere i udebleven menstruation.
  • Vægttab eller vægtøgning – har du for nyligt tabt dig meget, taget meget på, eller dyrker du intensiv sport, kan det påvirke din hormonbalance og dermed også din menstruationscyklus.
  • Graviditet – ikke mindst kan udebleven menstruation være et tegn på, at du er gravid. Tag en graviditetstest, hvis du vil være sikker.

Menstruation og ægløsning – hvordan hænger de sammen?

Tegn på ægløsning

Ægløsning og menstruation hænger tæt sammen og er begge essentielle dele af din menstruationscyklus. Når du har haft ægløsning går der omkring 12-16 dage, før du får menstruation – hvis du ikke er blevet gravid i mellemtiden. Når du får menstruation, skiller din krop sig af med livmoderslimhinden og det ubefrugtede æg.

Efter menstruation forbereder kroppen sig på en ny ægløsning ved at opbygge en tykkere slimhinde i livmoderen, hvor der er plads til at et æg kan sætte sig fast. Ca. midt i din menstruationscyklus vil en af dine æggestokke frigive et æg til æggelederen, og det er nu, du har mulighed for at blive gravid. Prøver du at blive gravid, kan du holde øje med symptomer på ægløsning eller bruge en ægløsningstest. Hvis ikke ægget befrugtes, får du menstruation, og din cyklus begynder forfra.

Kan jeg være gravid, hvis jeg får menstruation?

Du får ikke menstruation, når du er gravid. Nogle gravide kvinder oplever dog mindre blødninger lige omkring det tidspunkt, hvor de plejer at få menstruation, hvilket kan være let at forveksle med menstruation, hvis man ikke er opmærksom på graviditeten.

Er du gravid vil du muligvis opleve en mindre blødning nogle dage inden, din menstruation ellers ville være kommet. Det kaldes en implantationsblødning og kommer, når ægget sætter sig fast i livmoderen. Grundet hormoner kan nogle kvinder også opleve en let blødning lige omkring menstruationstidpunktet.

Især hvis du normalt ikke bløder så meget, kan det være let at komme til at forveksle en sådan blødning med menstruation. Derfor kan man godt være gravid, selvom man tror, man har fået sin menstruation. Mærker du symptomer på graviditet eller har du af anden grund mistanke om, at du kan være gravid, så kan det derfor være en god ide at tage en graviditetstest, selvom du har fået menstruation eller blødning, der minder om menstruation.

Kilder:

Sundhed.dk – menstruationscyklus

Sundhed.dk – Udebleven menstruation

Jordemoder Foreningen

Rigshospitalet

Relaterede artikler

Når du forsøger at blive gravid samt under graviditeten er det vigtigt at du er dækket ind med alle de livsvigtige vitaminer og mineraler din krop har brug for.

Læs mere

Hvor lang tid det tager dig at blive gravid afhænger af mange faktorer, og derfor kan spørgsmålet være svær at besvare. I artiklen kan du læse hvordan din krop fungerer og se statistikker over hvor lang tid det gennemsnitligt tager for en kvinde at blive gravid.

Læs mere

Test meget mere, end du tror. Sådan lyder rådet fra 25-årig Julia Svanholm, som først fandt sin ægløsning, da hun begyndte at teste systematisk hver morgen. Julia blev gravid samme måned, hun fandt sin ægløsning første gang.

Læs mere

En spontan abort er den gravide kvindes måske største frygt. Når først en spontan abort er i gang, kan den nemlig ikke stoppes. Og følgerne heraf kan være voldsomme for forældre, der brændende ønsker sig børn.

Læs mere

Tilbage til alle artikler