Urter og kosttilskud, der kan påvirke fertiliteten
Omkring hvert 5. danske par vil opleve problemer med at blive gravide, når de ønsker det. Fertilitetsproblemer kan have mange årsager, og i nogle tilfælde er fertilitetsbehandling nødvendig for at opnå graviditet. Men mange, både mænd og kvinder, kan selv påvirke deres fertilitet igennem livsstil og kost.
I artiklen her gennemgår vi, hvilke stoffer der er kendt for at have en effekt på fertiliteten – fra kost, vitaminer og mineraler, til traditionel urtemedicin.
Kost og fertilitet
At kost kan påvirke fertiliteten er almindeligt anerkendt. Både overvægt og undervægt kan nedsætte fertiliteten, og for de mange danske kvinder med PCOS, kan en kost med færre og grovere kulhydrater stabilisere blodsukkeret, sænke niveauet af mandlige kønshormoner og øge chancen for ægløsning – og dermed for graviditet. Du kan læse mere om kost og fertilitet her.
Vitaminer og mineraler
Mange danske mænd og kvinder får slet ikke den anbefalede mængde af vitaminer og mineraler hver dag. Det kan på sigt give problemer med helbredet, og det kan påvirke fertiliteten. Bl.a. viser D-vitamin, selen, zink, jern og calcium i flere undersøgelser at have effekt på både mænds og kvinders fertilitet. Det kan du læse mere om her.
Urter i alternativ fertilitetsbehandling
Når det kommer til at øge frugtbarheden med urter og naturmedicin, synes påstandene og mulighederne uendelige. Det kan være svært at navigere i, hvilke urter der reelt kan gøre en forskel – og derfor ender mange mennesker med ufrivillig barnløshed med at tage dyre kosttilskud, som måske eller måske ikke har nogen effekt. Herunder gennemgår vi nogle af de mere almindelige og anerkendte urter, der kan være med til at understøtte en regelmæssig cyklus og styrket fertiliteten.
Vitex (Kyskhedstræ/munkepeber)
En populær urt til at afbalancere menstruationscyklussen og afhjælpe PMS, den virker sandsynligvis på hypofysen i hjernen og øger styrken af det luteiniserende hormon (LH), som udløser ægløsning. Dette kan igen styrke ægløsning og progesteronproduktion i lutealfasen. Det har også vist sig at reducere unormalt højt prolaktin, hvilket forbedrer hormonbalancen og funktionen i æggestokkene.
Maca (Lepidium meyenii)
Maca, som også er kendt som peruviansk ginseng og kommer fra Andesbjergene, har været kendt igennem tusindvis af år som et libido- og fertilitetsfremmende lægemiddel. Maca fungerer som et adaptogen, der hjælper kroppen med at klare sig i tider med øget stress, men det kan også påvirke androgener (testosteron) hos både mænd og kvinder. Maca har vist sig i videnskabelige studier at påvirke fertiliteten positivt hos både han- og hunmus.
Kanel
Noget så simpelt og almindeligt som kanel er i traditionel kinesisk urtemedicin kendt for at forbedre fertiliteten hos både mænd og kvinder. I kinesisk medicin er kanel kendt for at kunne varme det indre op og nære yang-energien, som er vigtig for frugtbarhed. Videnskaben har fanget fordelene ved kanel, og en nylig undersøgelse viste en positiv effekt på sædproduktion og -kvalitet hos mænd. Undersøgelser har også vist, at kanel påvirker blodsukkerbalancen og insulinresponset, så det kan også være nyttigt for metabolisk syndrom og kvinder med PCOS.
Tribulus terrestris
Også brugt i kinesisk medicin kan urten Tribulus være nyttig for både mandlig og kvindelig fertilitet. Hos kvinder med uregelmæssig ægløsning, især på grund af PCOS, kan Tribulus hjælpe med at normalisere cyklussen og skabe regelmæssig ægløsning og menstruation. En undersøgelse viser, at Tribulus øgede undfangelsesraten (når begge partnere tog det) hos barnløse par, der havde høje niveauer af anti-sperm-antistoffer. Den samme undersøgelse så en forbedring i mandens sædparametre, både ift. sædcellernes motilitet (bevægelighed), antal og volumen.
Dong Quai (kinesisk kvanurt)
Dong quai er blevet brugt i traditionel kinesisk medicin i mindst 2000 år. Dong quai anvendes til regulering af menstruation og til kvinder med endometriose og tillukkede æggestokke. De aktive indholdsstoffer i dong quai omfatter bl.a. æteriske olier, antioxidanten ferulinsyre, psoralen, vitamin B12 og folinsyre.
Kinesiske urter og barnløshed
Den traditionelle kinesiske tilgang til brug af urtemedicin indeholder mere end tusind forskellige urter, der kan kombineres på forskellig vis. Kinesiske urter tages sjældent som enkelte urter, men er typisk ordineret som afbalancerede, målrettede kombinationer for at behandle hele kroppens sundhed ud fra en holistisk filosofi. En meta-analyse har vist, at brug af kinesiske urter kan øge frugtbarheden to gange inden for en periode på fire måneder.
Her hos Billige-Teste fører vi Herbal Fertility Program, som er en unik botanisk blanding, der er baseret på traditionel kinesisk viden om urters egenskaber. Du kan læse mere om kinesisk urtemedicin og fertilitet her.
Kilder:
Antioxidants for female subfertility
Diet and Nutritional Factors in Male (In)fertility-Underestimated Factors
Vitamin D and female fertility
1 marts 2022