menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Fertilitet og alternativ behandling – hvad siger forskningen?

Kan alternativ behandling gøre en forskel, hvis man er ufrivilligt barnløs? Fertilitetsbehandling kan være en lang og opslidende proces, og det er naturligt for mange barnløse par at undersøge muligheden for at gøre noget selv – f.eks. i form af forskellige typer alternativ behandling.

Vi kigger i denne artikel på de forskellige behandlingsmuligheder inden for alternativ behandling, og om der er velunderbyggede positive effekter på fertilitet hos manden eller kvinden.

Hvornår kan alternativ behandling hjælpe på fertiliteten?

Flere undersøgelser tyder på, at alternativ behandling i nogle tilfælde kan gøre en positiv forskel for ufrivilligt barnløse. Men det afhænger i høj grad af, hvad årsagen er til den ufrivillige barnløshed. Hvis en mand f.eks. er infertil pga. kræftbehandling, vil ingen alternativ behandling kunne ændre på det faktum.

Mange danske par er imidlertid ikke helt infertile, men lider af nedsat fertilitet, og her ved vi fra forskningen, at livsstilsændringer, kosttilskud og andre egne indsatser kan påvirke fertiliteten markant.

Så selvom alternativ behandling næppe altid vil kunne gøre en forskel for dig, der kæmper for at blive gravid, er det velunderbygget, at det i visse tilfælde har effekt.

Akupunktur og akupressur

En af de bedst underbyggede alternative behandlingsmetoder til ufrivilligt barnløse er akupunktur. Hos par i fertilitetsbehandling er det bevist, at akupunktur på strategiske tidspunkter i behandlingen øger chancen for, at ægget sætter sig fast og at behandlingsforsøget resulterer i en graviditet.

Hos mænd kan akupunktur bl.a. øge niveauet af testosteron, forbedre sædcellernes mobilitet, øge antallet af og højne kvaliteten af sædceller, samt have en gunstig effekt på potensproblemer. Forskningen peger på, at den positive effekt af akupunktur sker ved regulering af kønshormonerne og øget blodcirkulation til kønsorganerne.

Hos kvinder kan akupunktur hjælpe til at forbedre æggets evne til at sætte sig fast på slimhinden, så livmoderen er bedre i stand til at holde på barnet. Hvis barnløsheden skyldes PCOS, viser forskning, at akupunktur kan reducere antallet af cyster, stimulere ægløsning og regulere menstruationscyklussen.

Akupunkturs velunderbyggede effekter i fertilitetsbehandlingen betyder, at det tilbydes i flere fertilitetsklinikker. Udover akupunkturs effekt på fertiliteten, anvendes det også som smertelindring ifbm. ægudtagning.

Akupressur arbejder med de samme punkter som akupunktur og kan betragtes som en art akupunktur uden nåle, hvor behandleren i stedet bruger tryk med hænder, fingre og knoer. Der er flere alternative behandlere, der tilbyder akupressur til forbedret fertilitet.

Zoneterapi

Zoneterapi arbejder med at stimulere nerveenderne under vores fødder gennem massage og tryk. Der er tale om en traditionel kinesisk behandlingsform, som har været anvendt i mere end 5000 år. Zoneterapi siges at kunne hjælpe på fertiliteten hos både mænd og kvinder ved at reducere stress og hormonal ubalance og ved at hjælpe kroppen med at blive renset for toxiner. Særligt den stressreducerende effekt siges at have positiv indvirkning på kvinder, der er mentalt påvirkede af ufrivillig barnløshed og opslidende fertilitetsbehandling.

Selvom nogle undersøgelser har peget på effekt af zoneterapi, er der dog ikke entydige forskningsresultater, der har været i stand til at bevise, at zoneterapi kan hjælpe ægløsningen væsentligt eller på anden vis hjælpe par, der kæmper for at blive gravide.

Kosttilskud og urter

Det er grundigt bevist, at en række vitaminer og mineraler indvirker på både mænds og kvinders fertilitet. Når man prøver at blive gravid, kan sund kost og motion forbedre fertiliteten hos både mænd og kvinder, og i den sammenhæng kan et multivitamin, som sikrer at man er godt dækket ind, være et oplagt sted at starte. Særligt mangel på zink, selen og d-vitamin ser ud til at kunne påvirke graviditetschancen negativt.

Det er dog ikke kun vitaminer og mineraler, som har en bevist effekt på fertilitet. Også naturlige tilskud som fx visse typer antioxidanter, kæmpenatlysolie, inositol som findes naturligt i bl.a. nødder og bønner, samt udtræk fra kyskhedstræet har i videnskabelige undersøgelser vist en positiv effekt i forskellige grad.

Hos Billige-teste fører vi en række kosttilskud til dig, der prøver at blive gravid. Du kan finde udvalget her.

Traditionel kinesisk medicin

Traditionel kinesisk medicin bygger på urteekstrakter med forskellige positive egenskaber og behandlingsformen har været kendt i flere tusind år. Effekten af den traditionelle kinesiske medicin på visse typer fertilitetsproblemer er underbygget af flere medicinske undersøgelser, bl.a. ses en positiv indvirkning på ægløsning og regelmæssig cyklus hos kvinder med PCOS. Du kan læse mere om traditionel kinesisk medicin og fertilitet her

Hos Billige Teste finder du Herbal Fertility Programme, der bygger på traditionel kinesisk urtemedicin og understøtter dine chancer for at opnå graviditet.

Kilder:

Evidence for the use of complementary and alternative medicines during fertility treatment: a scoping review

The use of complementary and alternative fertility treatments

The Physiological and Biochemical Outcomes Associated with a Reflexology Treatment: A Systematic Review

The role of acupuncture in the management of subfertility

FEMALE FERTILITY SUPPLEMENTS: AN EVIDENCE-BASED GUIDE

Traditional Chinese medicine and infertility

Efficacy of Traditional Chinese Herbal Medicine in the management of female infertility: a systematic review

Relaterede artikler

Her kan du læse hvad der sker i kvindens krop omkring ægløsning og hvilke tegn, der kan være på ægløsning.

Læs mere

En spontan abort er den gravide kvindes måske største frygt. Når først en spontan abort er i gang, kan den nemlig ikke stoppes. Og følgerne heraf kan være voldsomme for forældre, der brændende ønsker sig børn.

Læs mere

At blive gravid må være den største motivationsfaktor til at ændre dårlige kostvaner. Vi giver dig her 7 sunde kostråd, der kan forbedre din fertilitet og øge din chance for at opnå graviditet.

Læs mere

Julia er gravid for første gang. Hør historien om hvorfor Julia er begyndt at blogge og dele opslag om sin rejse med projekt baby

Læs mere

Tilbage til alle artikler