menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Traditionel kinesisk medicin – kan urter påvirke fertiliteten?

Igennem tusindvis af år har traditionel kinesisk urtemedicin været kendt for at kunne afhjælpe en lang række problematikker i kroppen – og kinesiske urter er vidt anvendt som alternativ fertilitetsbehandling, der siger at kunne understøtte chancen for naturlig graviditet.

Her i artiklen kan du læse om aktive indholdsstoffer i kinesisk urtemedicin, og om undersøgelser af effekten af kinesisk medicin i relation til fertilitet, graviditet og fertilitetsbehandling.

Teorien bag traditionel kinesisk medicin

Traditionel kinesisk medicin ser holistisk på kroppen – som en helhed, hvor sind, krop og ånd er ét økosystem. Selvfølgelig kan der være fysiske årsager til fertilitetsproblemer, enten i de reproduktive organer og den hormonelle balance, men disse elementer skal ikke opfattes somisolerede, men skal ses i sammenhæng med kroppens balance. Der er altså tale om et holistisk blik på krop og sind med fokus på at opnå balance.

I traditionel kinesisk medicin hænger brugen af urtemedicin tæt sammen med flere andre behandlingsmetoder, hvoraf akupunktur er den mest anvendte i Danmark. Den grundlæggende tanke om en krop i balance er udgangspunktet for behandlingen, som sammensættes individuelt på baggrund af en analyse foretaget af en specialist i traditionel kinesisk medicin.

Men selvom du måske ikke er klar til at springe helt ud i kinesisk medicin mod barnløshed, er der elementer af behandlingsmetoden, som er enkle at prøve af, og som der endda er en vis evidens for. Det gælder både akupunktur, som du kan læse om her og kinesiske urter, som du kan læse mere om herunder.

Er der evidens bag kinesiske urters effekt på barnløshed?

Der er mange forskellige studier der tyder på, at kinesiske urter kan påvirke kvindens chance for graviditet. Flere studier peger bl.a. på kinesiske urters effekt hos kvinder med PCOS, der ønsker en mere stabil cyklus med regelmæssig ægløsning og menstruation. Studierne omfatter også kvinder med endometriose, manglende ægløsning, blokerede æggeledere og uforklarlig infertilitet og viser op mod dobbelt så stor chance for graviditet inden for 2-6 måneder med traditionelle kinesiske urter.

Hvilke urter bruges i kinesisk urtemedicin?

Kinesisk urtemedicin består af hundredevis af forskellige urter, som kan kombineres på forskellig vis for at afhjælpe forskellige problematikker i kroppen. For fertilitetsproblemer er nogle af de mest anvendte urter:

  • Angelikaurt
  • Cuscuta frø
  • Sichuan løvstikke
  • Hvid pæonrod
  • Kinesisk kanel
  • Kinesisk lakridsrod
  • Salvierod
  • Ginseng rod
  • Kinesisk kvanurt
  • Goji bær

Alle disse forskellige urter og ekstrakter er kendt for at have deres egen specifikke effekt, og undersøgelser har da også vist en bred vifte af effekter som f.eks. anti-inflammatorisk aktivitet, antifibrotisk virkning, antispasme aktivitet, antioxidantaktiviteter og neurobeskyttende virkning, såvel som kardio- og cerebrovaskulære virkninger.

Kinesisk urtemedicin og fertilitetsbehandling

Særligt ift. IVF-behandling er der solid, videnskabelig evidens for, at kinesisk urtemedicin øger chancen for graviditet. Et metastudie af 13 studier med i alt 1800 kvinder i fertilitetsbehandling viser en øget chance for graviditet på helt op til 3,5 gange større over en 4 måneders periode. Du kan læse mere om studiet her.

Kinesiske urter mod mandlig infertilitet

Mandlig infertilitet er en kompleks problematik, der kan have mange årsager. Undersøgelser viser, at livsstilsændringer ofte kan gøre en store, positiv forskel for mænds sædkvalitet, mens der findes begrænsede behandlingsmuligheder inden for ​​traditionelle lægemidler.

Traditionel kinesisk medicin kan repræsentere en mulighed for infertile mænd, da det er blevet påvist, at kinesisk urtemedicin kan booste funktionen af ​​sertoli-celler og leydig-celler, som findes i mandens testikler. Kinesisk urtemedicin kan også lindre inflammation, forhindre oxidativt stress, reducere DNA-fragmenteringsindekset og begrænse celledød i kønsceller.

Ydermere kan kinesisk urtemedicin levere sporstoffer og vitaminer, forbedre mikrocirkulation i ​​testiklerne, reducere niveauerne af antisperm antistoffer og modificere epigenetiske markører. Meget tyder altså på, at kinesiske urter kan understøtte mandlig fertilitet, men der findes ikke velunderbyggede studier, der entydigt beviser en forbedret fertilitet eller øget chance for at opnå graviditet i par, hvor manden tager kinesiske urter.

Hvis du vil prøve kinesiske urter mod barnløshed

Hos Billige Teste finder du Herbal Fertility Programme, der bygger på traditionel kinesisk urtemedicin og understøtter dine naturlige fertilitet. Urterne drikkes som en te én gang dagligt og indeholder en kombination af de urter, som i traditionel kinesisk medicin er velkendte for deres effekt på kvindelig fertilitet.

Kilder:

Traditional Chinese medicine and infertility

Efficacy of Traditional Chinese Herbal Medicine in the management of female infertility: a systematic review

Chinese herbal medicine for female infertility: an updated meta-analysis

Traditional Chinese Medicine as a Remedy for Male Infertility: A Review

The use of herbs and dietary supplements in gynecology: an evidence-based review

Relaterede artikler

Mange graviditeter bliver beskrevet af kvinder med sætninger som Det var en ups´er Pludselig var graviditetstesten positiv Jeg vidste slet ikke jeg var gravid Det var ikke meningen at det skulle være lige nu Vi fik en efternøler Kvinderne som har udtalt disse ord mener at deres graviditet skete uden...

Læs mere

Kan alternativ behandling gøre en forskel, hvis man er ufrivilligt barnløs? Fertilitetsbehandling kan være en lang og opslidende proces, og det er naturligt for mange barnløse par at undersøge muligheden for at gøre noget selv - f.eks. i form af forskellige typer alternativ behandling. Vi kigger i denne artikel på...

Læs mere

Folinsyre er den syntetiske udgave af det, der i sin naturlige form kaldes for folsyre, folat eller folacin. Oftest markedsføres disse under en og samme parablybetegnelse, men deres metaboliske effekter er dog forskellige. Folsyre, folat og folacin er biotilgængelige, hvilket betyder, at de er naturlige former for vitaminet B9 og...

Læs mere

5-10 % af alle kvinder har Polycystisk Ovariesyndrom. Årsagen til, at lidelsen får så meget opmærksomhed, er, at PCOS påvirker kvinder både fysisk og psykisk og især kvinders fertilitet, ønske om graviditet og vægt. PCOS er en hormonforstyrrende lidelse og der er mange grader af PCO og PCOS, fordi symptomerne...

Læs mere

Tilbage til alle artikler