menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Vitaminer og mineraler er især vigtige når du ønsker at blive gravid

Vitaminer og mineraler er ofte noget vi tager for givet at vi får gennem de madvarer vi spiser dagligt, men sandheden er at mange – både danske mænd og kvinder – slet ikke får den anbefalede mængde af de livsvigtige vitaminer og mineraler hver dag.

Det kan på sigt give problemer med helbredet. Dette gælder også for ens fertilitet og hvis man skal gennemføre en graviditet.

Men hvad er det vitaminerne og mineralerne hjælper vores krop med og hvorfor er det så vigtigt at vi bliver dækket ind i hverdagen? Det vil jeg forsøge at forklare.

Jeg vil i artiklen gennemgå de vigtigste vitaminer og mineraler som vi mennesker dagligt behøver for at få et godt liv og få mulighed for at blive forældre.

Hvad gør vitaminer og mineraler ved kroppen?

Vores krop har brug for vitaminer og mineraler for at kunne fungere i det daglige, og har en afgørende rolle for at vi har et godt helbred i helhed. De har alle vigtige funktioner, hver for sig eller kombineret, og derfor er det vigtigt at vi får den mængde vi har brug for.

En del af det kan dækkes ind via de mad- og drikkevarer vi spiser og drikker, mens nogle er lidt sværere at få nok af da vitaminet enten er meget skrøbeligt og nemt kan ødelægges f.eks. Når det udsættes for varme.

Derfor er der mange som dagligt tager et ekstra kosttilskud som supplement til deres kost. Dette gælder uanset om man er mand, kvinde, barn eller befinder sig i en speciel situation i livet som f.eks. når kvinden er gravid.

Hvilke vitaminer og mineraler er der i fisk?

Fisk er en kilde til mange af de vigtige vitaminer og mineraler som vi behøver, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen at vi alle spiser fisk mindst 2 gange om ugen som hovedmåltid og udover det gerne spiser fisk flere gange om ugen som pålæg.

I alt bør du få ca. 350 gram fisk ugentligt.

Fisk indeholder bl.a. fiskeolier, selen, jod og D-vitamin som kan være svære at dække ind på andre måder via kosten.

Hvilke vitaminer og mineraler indeholder frugt?

Frugt – sammen med grøntsager – er også en vigtig kilde for at vi kan få vores daglige behov af vitaminer og mineraler dækket ind via kosten.

Hver frugt har sin egen sammensætning af vitaminer og mineraler, så find dine ynglings frugter så du kan se hvor meget du allerede får dækket ind via de frugter du allerede spiser.

Vidste du f.eks. At hvis du spiser en appelsin dagligt får du den mængde C-vitamin du behøver?

Hvilke vitaminer og mineraler er der i æg

Æg er en god kilde for at få den protein du behøver. Du skal vide at æggeblommen indeholder protein og vitaminer og en del fedt, mens æggehviden kun indeholder protein.

Hvis du ikke kan lide æggeblommen og kun spiser æggehviden får du ikke adgang til vitaminerne som kun findes i den indre del af ægget.

Hvorfor er vitaminer og mineraler vigtige for kroppen når man er gravid

Selv om en graviditet er en dejlig periode bliver kvindens krop udsat for en ekstrem belastning.

Det er derfor vigtigt at du allerede inden du bliver gravid har sikret dig at du er dækket ind når det gælder vitaminer og mineraler, så du ikke kommer til at mangle under selve graviditeten.

Da vitaminer og mineraler også har vist sig også at være vigtige for fertiliteten hos både mænd og kvinder er der endnu en årsag til at sikre sig at man får den anbefalede mængde man behøver.

Vigtige vitaminer og mineraler når man er gravid

Der er mange vitaminer og mineraler som er nødvendige hvis du er gravid, men jeg vil nøjes med at nævne nogle få i denne artikel samt hvilken betydning de har under din graviditet.

Folsyre – også ofte omtalt som folinsyre

For at nedsætte risikoen for at dit barn bliver født med en neuralrørsdefekt som f.eks. Rygmarvsbrok, er det vigtigt at du så snart som muligt – gerne allerede inden du bliver gravid – får 400 mikrogram folsyre dagligt.

Jern

Hvis din krop ikke indeholder den nødvendige mængde jern vil det være svært at transportere ilt rundt i kroppen. Når jerndepoterne er tømte vil den gravide opleve træthed og svimmelhed.

Da kvinder generelt – også inden de bliver gravide – har en høj risiko for at få jernmangel, vil der allerede tidligt i graviditeten blive taget en blodprøve for at undersøge dette.

En gravid behøver dagligt 40-50 milligram jern for at være dækket ind. Da det er svært at få fra kosten alene anbefales det at gravide tager et ekstra jerntilskud – som f.eks. Hemojern – fra 10. Uge af graviditeten.

Calcium – også kaldet kalk

Kalk er meget vigtig for knoglerne, både for dine egne og din kommende søn eller datter.

Hvis du er gravid og ikke spiser/drikker mælkeprodukter bør du indtage 500 mikrogram kalk dagligt via et kosttilskud.

D-vitamin

D-vitamin spiller en rolle i forhold til barnets knogleudvikling og barnets vækst.

Da det kan være svært at blive dækket ind med D-vitamin gennem kosten anbefales gravide at tage 10 mikrogram kalk dagligt gennem hele graviditeten.

A-vitamin

A-vitamin er ofte diskuteret blandt gravide fordi for meget A-vitamin er skadeligt når man er gravid, men at være i underskud er også skadeligt da vitaminet har en stor betydning for bl.a. udvikling af barnets syn.

A-vitamin er lidt specielt da det angives i retinoækvivalenter (RE). Under graviditeten skal du have 800 RE dagligt, hvilket svarer til ca. 1 milligram dagligt.

B12 vitamin

B12 vitamin er bl.a. vigtig når celler skal dele sig samt vedligeholdelsen og nydannelsen af nerver.

Derudover er det vigtig at tage sammen med folsyre, da kroppen eller ikke kan optage det.

Som gravid har du brud for 2 mikrogram dagligt.

Zink

Zink findes – på samme måde som selen – i alle kroppens celler – men derudover findes den også i alle vores kropsvæsker.

For en gravid kan zink have en betydning for hvor meget fosteret kommer til at veje ved fødslen

Under graviditeten bør du få 9 milligram dagligt.

Selen

Selen er et grundstof som findes i hele kroppen. Selv om man ikke ved alt om selen og alle fordele det har for vores krop, har man bl.a. fundet ud af at det har en stor betydning for både mandens og kvindens fertilitet samt immunforsvaret.

Det er derfor vigtigt – og gerne allerede inden du bliver gravid – at du får den mængde selen du behøver dagligt.

Under graviditeten behøver du 55 mikrogram dagligt.

Afsluttende bemærkning om vitaminer og mineraler

Som du kan forstå er det vigtigt at du er dækket ind med de livsvigtige vitaminer og mineraler som din krop har brug for. Generelt og når du ønsker at blive forældre.

Forskere finder ud af flere og flere sammenhænge hvor vitaminer og mineraler spiller en vigtig rolle i forhold til vores helbred, så sørg for at du ikke kommer til at mangle i hverdagen.

Det kan du gøre ved at spise en varieret kost, hvilket altid er det bedste, eller man kan tage et kosttilskud dagligt som f.eks. Gravitamin der indeholder alle de vitaminer og mineraler du har brug for – i den rigtige mængde og sammenhæng.

Vær opmærksom på at behovet ændrer sig på forskellige tidspunkter i dit liv, og at dit behov bliver en smule større når du stifter familie.

Kilder:

Sundhedsstyrelsen – Sundevaner før, under og efter graviditet

Altomkost.dk

Sunhed.dk

Relaterede artikler

Hvornår kan man blive gravid? Læs med her og bliv klogere på, hvornår du nemmest kan blive gravid og hvad du selv kan gøre for at blive gravid.

Læs mere

Hvor lang tid det tager dig at blive gravid afhænger af mange faktorer, og derfor kan spørgsmålet være svær at besvare. I artiklen kan du læse hvordan din krop fungerer og se statistikker over hvor lang tid det gennemsnitligt tager for en kvinde at blive gravid.

Læs mere

Har du folinsyremangel i graviditeten kan din baby få rygmarvsbrok. Læs her hvor meget folinsyre du skal have og hvordan du forebygger før graviditeten.

Læs mere

Ønsker du at blive gravid er det vigtigt, at du kender din egen krop, de signaler den giver fra sig i løbet af cyklus, samt hvornår du har ægløsning. I denne artikel vil vi give dig alle de informationer, du behøver, for at du kan finde din ægløsning, lære dig hvordan du beregner hvornår du har ægløsning, og fortælle dig hvordan du kan sætte skub i din graviditetsplanlægning.

Læs mere

Tilbage til alle artikler