menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Kan du mærke, når du har ægløsning?

Mange kvinder kan fysisk mærke, når de får deres ægløsning. De mærker en svag smerte i underlivet. På fagsprog kalder du det ’mittelschmerz’, hvilket er tysk og betegner smerte midt i perioden.

Denne smerte hænger sammen med den lille blødning, der sker i æggestokkene, når ægget løsner sig. Blødningen sker ved bughinden og forårsager en kortvarig smerte. En del kvinder kan også opleve sparsom blødning eller lidt rosa udflåd på ægløsningstidspunktet, og det er resterne af blødningen efter ægløsningen.

Derudover får mange kvinder menstruationslignende smerter i dagene inden eller omkring ægløsningen, og det plejer at være smerte fra æggestokkene, når de arbejder på at frigive et æg.

Dagene før ægløsning kan du have lidt udflåd 

I livmoderhalsen udvikles der hele tiden et sekret fra slimhinden. De første dage efter menstruationen udvikles der meget lidt og det kalder du ’de tørre dage’. Dagene før ægløsningen øges slimproduktionen og sekretet bliver klart, vandigt og gulligt. Derfor skal du være opmærksom på trevlet klar udflåd.

3 metoder til at påvise eller beregne ægløsning

1. Temperaturmetoden til at afgøre om du har ægløsning

Ved at måle din temperatur hver morgen kan du beregne, hvornår du har ægløsning. Temperaturen stiger nemlig op til en halv grad i døgnet efter ægløsningen. På den måde kan du vide, hvornår ægløsningen sker og undgå – eller sikre – at du har sex i dagene omkring ægløsning. Det anbefales, at du bruger et termometer med to decimaler.

2. Ægløsningstest kan påvise, om du har ægløsning

Ægløsningstest er test, der virker på nogenlunde samme måde som en graviditetstest: Du holder en teststav i urinstrålen og aflæser testresultatet på staven. Forskellen er, at graviditetstests påviser et graviditetshormon, mens ægløsningstests påviser det luteiniserende hormon (LH).

Ved at påvise LH-bølgen, som sætter ægløsningen i gang, hjælper en ægløsningstest med at fastslå de to dage i din cyklus, hvor du er mest frugtbar. Testen giver dig et udførligt og sikkert resultat, som kan aflæses efter ca. 5. minutter. Ligesom med graviditetstests, gælder det for ægløsningstest, at det er billigst at købe disse i større partier på internettet – f.eks. her hos Billige Teste.

3. Kalendermetoden – eller naturlig familieplanlægning – kan også beregne ægløsning 

I 1930-tallet kom japaneren Onigo og østrigeren Knaus frem til, hvornår kvinden har ægløsning og derfor har størst muligheder for at blive gravid. Du har størst chance for at blive gravid 12-16 dage før menstruationen. Deres metode kaldes naturlig familieplanlægning, kalendermetoden eller Onigo-Knaus-metoden.

 

Køb Babyplan ægløsningstest her

Kilder:

Sexlinien.dk – Ægløsning

Sundhedsplejersken.dk – Temperaturmetoden

Sundhed.dk – Kalendermetoden

Relaterede artikler

En spontan abort er den gravide kvindes måske største frygt. Når først en spontan abort er i gang, kan den nemlig ikke stoppes. Og følgerne heraf kan være voldsomme for forældre, der brændende ønsker sig børn.

Læs mere

Der opstår mange spørgsmål, når du prøver at blive gravid. Vi giver dig svar på 3 meget almindelige spørgsmål om graviditet lige her

Læs mere

Ønsker du at blive gravid er det vigtigt, at du kender din egen krop, de signaler den giver fra sig i løbet af cyklus, samt hvornår du har ægløsning. I denne artikel vil vi give dig alle de informationer, du behøver, for at du kan finde din ægløsning, lære dig hvordan du beregner hvornår du har ægløsning, og fortælle dig hvordan du kan sætte skub i din graviditetsplanlægning.

Læs mere

Når det kniber med at blive gravid, kan det være lidt af et detektivarbejde at finde ud af, hvad årsagen er. Her bør hormonelle forstyrrelser dog være blandt de hovedmistænkte. 5-10 % af fertile danske kvinder har nemlig en hormonel forstyrrelse ved navn PCOS. Læs mere her

Læs mere

Tilbage til alle artikler