menu
Artikler om fertilitet | Nyheder om fertilitet

Selen forbedrer fertiliteten hos både mænd og kvinder

Har man forsøgt at blive gravid i mere end 12 måneder uden det er lykkedes kan man have et problem med fertiliteten, og mange par må opsøge lægen for yderligere udredning og evt. Fertilitetsbehandling.

Man har ikke fundet et entydigt svar på hvorfor så mange ikke kan blive gravide naturligt, så det er formentlig en kombination af flere årsager.

Forskere har fået mere og mere fokus på bl.a. vitaminer og mineraler hos både mænd og kvinder og hvad de betyder for fertiliteten i helhed. Selen er bare en af mange der bliver undersøgt nærmere.

I Danmark ligger mange danskere tæt på grænsen for selenmangel eller har allerede selenmangel. Det kan måske være et af årsagerne til at så mange danske par har svært ved at blive gravide, og at 1 ud af 5 danske mænd har en dårlig sædkvalitet.

Selen er vigtig for kroppen – på flere områder

For bare få år siden var man ikke klar over hvor livsvigtig selen er for menneskekroppen, men efter man har sat et øget fokus på selen i forskningen har man også fundet ud af mere omkring det.

Selen er et sporstof som findes i alle kroppens celler, og derfor vil der naturligt være en højere sandsynlighed for at det har en mangfoldig funktion for vores krop. Nogle af de områder hvor selen har en vigtig funktion og som er fundet indtil videre er:

 • Ved dannelse af skjoldbruskirtelhormoner
 • Kroppens antioxidantforsvar
 • DNA-syntese
 • Immunrespons
 • Mænd og kvinders fertilitet og mulighed for at blive forældre

Selen har stor betydning for mænds sædkvalitet

Hver gang manden har udløsning bliver der sendt op mod 500.000 sædceller afsted men kun ganske få sædceller fra den store mængde når frem til ægget der skal befrugtes.

Punalpun plus

PUNALPIN PLUS indeholder selen og er anderkendt som et decideret fertilitetsprodukt til bedre sædkvalitet.

Adskillige undersøgelser viser at mænd kan opnå en bedre sædkvalitet hvis de får et ekstra tilskud af selen. Både i forhold til antallet af sædceller der bliver produceret men også i forhold til sædcellernes evne til at bevæge sig og at mindske antallet af deforme sædceller.

I en undersøgelse hvor mænd med nedsat sædkvalitet fik 100 mikrogram selen dagligt opnåede 56% af mændene en forbedret sædkvalitet.

Har en mand fået konstateret at hans sædkvalitet er nedsat er det et forsøg værd at prøve at tage et dagligt kosttilskud som indeholder ekstra selen.

Måske vil resultatet af indsatsen på sigt vise en lignende forbedring af sædkvaliteten som mange af de mænd der deltog i undersøgelsen opnåede.

Selen har også stor betydning for kvinders fertilitet

Undersøgelser viser på samme måde at kvinders follikler – den sæk som ægget ligger inde i – påvirkes af selen eller manglen på det.

Derfor er det mindst lige så vigtigt at kvinden får den anbefalede mængde selen dagligt, hvis hun skal udvikle sunde follikler i æggestokkene og kunne producere sunde æg.

Gravide skal have den største mængde selen dagligt

Når man er gravid er kroppen belastet på en måde som ofte sammenlignes med det at løbe en marathon.

Derfor har gravide brug for en højere mængde vitaminer og mineraler under graviditeten, end kvinder der ikke er gravide og det gælder også for sporstoffet selen.

Man har bl.a. Fundet ud af at kvinder som har selenmangel har en højere risiko for at føde for tidligt pga. Fosterhinden brister – vandet går – inden terminsdatoen er nået.

Derudover spiller selen en vigtig rolle for fosterets udvikling – både under graviditeten og for helbredet senere i livet.

Hvor meget selen må man tage?

Den daglige anbefalede mængde er for:

 • Mænd: 50 mikrogram
 • Kvinder: 40 mikrogram
 • Gravide og kvinder der ammer: 55 mikrogram

Tager du en multivitamintablet dagligt som indeholder disse mængder er du dækket ind.

Er du en af de danskere som har udviklet selenmangel bør du have selen som et ekstra kosttilskud, dog bør du maksimalt få 100 mikrogram dagligt.

Hvilke madvarer indeholder selen?

Der er indtil flere forskellige madvarer som du kan spise som indeholder selen naturligt. Det drejer sig om:

 • Fisk
 • Æg
 • Kød – især lever og nyre
 • Skaldyr
 • Mælk
 • Ost
 • Visse nødder, især paranødder indeholder store mængder selen

Kosttilskud – før, under og efter graviditet – med selen

Da selen – samt andre vigtige vitaminer og mineraler – har en stor betydning for vores kroppe, både når vi ønsker at blive gravide og under graviditeten, er det en god ide at sikre sig med et dagligt kosttilskud.

Ved at tage en multivitamin tablet – som f.eks. Gravitamin – allerede inden man bliver gravid, vil din krop få de anbefalede mængder vitaminer og mineraler som anbefales.

Afsluttende bemærkning om selen

Der er efterhånden mange beviser for at selen er livsnødvendig for vores kroppe, vores fertilitet og vores generelle helbred.

Forskerne finder hele tiden ud af mere omkring selen og hvordan det påvirker vores kroppe negativt hvis vi ikke får den mængde vi skal have i hverdagen.

Forskningen leder os også frem til hvilke områder, som f.eks. Mænds og kvinders generelle fertilitet, vi kan forbedre ved at tage selen via et kosttilskud dagligt.

Derfor bør du – især hvis du ønsker at blive eller allerede er gravid – være ekstra opmærksom på at du får dækket selen ind via kosten og/eller ved at tage et ekstra kosttilskud.

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19856162

Miljø- og Fødevareministeriet

LFUB – Barnløshed

Relaterede artikler

I følge TT 2013-02-18 så tyder et ny norsk studie på at folinsyre ikke kun minimerer risikoen for at barnet fødes med neuralrørsdefekter som f.eks. rygmargbrok, men også at folinsyre dramatisk minimerer risikoen for autisme.

Læs mere

Hvor sikre er sikre perioder, og kan jeg have ubeskyttet sex, når jeg har mens? Læs mere om chancen for at blive gravid under menstruation her.

Læs mere

Mange kvinder bruger hvert år såkaldt nødprævention når de står overfor en uønsket graviditet. De fleste bruger de såkaldte fortrydelsespiller som man kan købe som håndkøbsmedicin uden at skulle have en recept. Fortrydelsespiller og deres virkning En fortrydelsespille indeholder ingredienser som er beregnet til at hæmme ægløsningen eller implantation af ægget. De virker på den […]

Læs mere

Selen har vist sig at kunne forbedre mænds sædkvalitet og påvirker også kvinders fertilitet. Derudover har både mor og barn brug for selen under graviditeten.

Læs mere

Tilbage til alle artikler