menu
Artikler om fertilitet | Nyheder om fertilitet

Kan man blive gravid under menstruation?

Den kvindelige cyklus kan virke som lidt af en enigma ​​– også for kvinderne selv. Hvad der udadtil viser sig som en simpel blødning, er i realiteten et større biologisk puslespil, hvor hver enkelt brik spiller en essentiel rolle for vores reproduktion. 

I 2013 viste et studie, at 42% af alle danske kvinder i den fødedygtige alder brugte receptpligtig prævention såsom p-piller, hormonspiral, p-ring, p-stav m.fl. Det gjorde Danmark til det nordiske land, hvor flest kvinder brugte hormonel prævention. 

Hvis man tager udgangspunkt i undersøgelsen fra 2013, så vil nogle af disse kvinder, når de ønsker at blive gravide, typisk have brugt hormonel prævention i 10-15 år – fra de selv har været 15 år og opefter.

Den hormonelle prævention medfører en utvivlsom ro for den enkelte kvinde, fordi bekymringen for en uønsket graviditet svinder væsentlig ind. Men på samme tid fjerner det også midlertidigt en del af ansvaret for at lære sin egen cyklus at kende, og for at forstå hvordan det hele hænger sammen.

Set i det lys er det ikke overraskende, at mange går til Google for at finde svar på deres spørgsmål omkring sex, menstruation og hvorvidt den månedlige blødning er en af de såkaldte “sikre perioder” at have sex i.

For kan man blive gravid når man har menstruation, eller udelukker det ene det andet?

Kan man blive gravid under menstruation?

Svaret på spørgsmålet ligger, til dels, i forståelsen af, hvad det at have menstruation vil sige.

Når man menstruerer betyder det, at det æg som er blevet frigivet fra den ene æggestok ikke er blevet befrugtet, og livmoderslimhinden (som har forberedt sig på at tage imod det befrugtede æg) bliver udstødt i form af en blødning.

For at kunne blive gravid kræves det, at der er et æg klart til at blive befrugtet af en sædcelle, og af den simple årsag er det usandsynligt at man skulle blive gravid mens man har menstruation, da der er ingen æg der ligger klar.

At det er usandsynligt er ikke ensbetydende med, at det på ingen måde kan lade sig gøre at blive gravid under menstruation – og sådan er kroppen så finurlig.

Hvorvidt du kan blive gravid under menstruation afhænger nemlig i høj grad af, hvor lang eller kort en cyklus du har, og hvornår i forløbet du har ubeskyttet sex. Eftersom sædceller kan overleve i skeden i op til 5 døgn er der her altså mulighed for at æg og sædcelle mødes og befrugtning finder sted.

En gennemsnitlig cyklus varer 28-30 dage, og din mest fertile periode (ægløsningen) starter 12-16 dage inden menstruationens første dag. For at kunne beregne hvornår din ægløsning ligger, er det en forudsætning at din menstruation er regelmæssig. Alternativet til en kalenderberegning er at tage en ægløsningstest der kan vise, om du forventes at få ægløsning på et bestemt tidspunkt eller ej.

Findes der sikre periode at have sex i?

Termen “sikker periode” er i virkeligheden misvisende, for der findes ingen 100% sikre perioder, når det kommer til det at undgå graviditet, og derfor bør man altid huske prævention, hvis man ikke drømmer om familieforøgelse.

I stedet for kan man tale om, at der er perioder hvor det er mindre sandsynligt, at ubeskyttet sex vil føre til en graviditet, men som nævnt ovenfor afhænger det i høj grad af din egen cyklus.

Kan man blive gravid hvis man ikke har menstruation?

Menstruation er en nøgleingrediens for en hvilken som helst graviditet. Har man ikke menstruation har man ikke ægløsning, og for at et æg kan blive befrugtet af en sædcelle, må det nødvendigvis frigives fra æggestokkene.

Altså kort sagt, hvis ikke man har menstruation, kan man heller ikke blive gravid. Der er dog en undtagelse: man kan principielt blive gravid inden man får sin første menstruation, da den første ægløsning falder 12-14 dage inden. Det gælder både for unge piger og for kvinder, der fx har været gravide eller på hormonel prævention som p-piller. Deres første ægløsning vil komme inden deres første mens, og de kan altså risikere at blive gravide, selvom de ikke har haft menstruation.

Kilder:

Videnskab.dk – Danske kvinder bruger mest hormonel prævention

netdoktor – p-piller

Sex og samfund – Receptpligtig prævention

Sundhed.dk – Naturlig prævention

Relaterede artikler

Mange kvinder bruger hvert år såkaldt nødprævention når de står overfor en uønsket graviditet. De fleste bruger de såkaldte fortrydelsespiller som man kan købe som håndkøbsmedicin uden at skulle have en recept. Fortrydelsespiller og deres virkning En fortrydelsespille indeholder ingredienser som er beregnet til at hæmme ægløsningen eller implantation af ægget. De virker på den […]

Læs mere

Danmark oplever i disse tider et stadigt voksende problem med fertiliteten. Ifølge Sundhedsstyrelsen skønnes det, at 12-15 % af befolkningen i løbet af et liv har problemer med at blive gravide på naturlig vis inden for ét år.

Læs mere

I Danmark udskyder flere og flere graviditeten til fordel for uddannelse, karriere og friheden til at rejse og nyde deres ungdom. Dette har medført, at alderen for førstegangsfødende er øget markant de sidste 60 år, hvilket har ledt til en drastisk forøgelse af fertilitetsproblemer samt et fortsat fald i den danske fødselsrate.

Læs mere

Selen har vist sig at kunne forbedre mænds sædkvalitet og påvirker også kvinders fertilitet. Derudover har både mor og barn brug for selen under graviditeten.

Læs mere

Tilbage til alle artikler