menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

P-piller og graviditet: Så hurtigt kan det gå efter p-pille stop

For mange danske kvinder er det at benytte hormonel prævention, såsom p-piller, en normal del af tilværelsen. Men hvordan skal du forholde dig, når du overvejer et p-pille stop for at få børn, og bør du forvente udfordringer med i det hele taget at blive gravid? I denne artikel kigger vi nærmere på, hvad din krop gennemgår, hvis du er stoppet med p-piller.

Hvad sker der, når man stopper med p-piller?

Et studie fra 2013 viste, at 42% af danske kvinder i den fødedygtige alder brugte hormonel prævention. Mange af disse kvinder vil have benyttet sig af denne præventionsform i 5-20 år. P-pillerne har i mange år været det mest brugte hormonelle præventionsmiddel blandt kvinder. Når man har brugt dem i så mange år, hvad sker der så, når man er stoppet med p-piller?

Sådan fungerer din menstruation efter p-pille stop

Når du er stoppet med p-piller, skal din krop pludselig finde ud af det hele selv. Med p-pillerne i systemet har kroppen så at sige haft en køreplan for, hvad der skal ske. Hormonerne, der indtages gennem pillerne, dikterer nemlig slagets gang. Efter et p-pille stop er kroppen overladt til sig selv, og det betyder, at den selv skal producere sine hormoner, som styrer både din ægløsning og menstruation.

En uregelmæssig cyklus kan forventes

Hvor lang tid der går, før du får menstruation efter p-pille stop er ikke til at sige. Det varierer fra person til person. For nogle kan cyklussen genfinde sig selv lynhurtigt, hvor det for andre kan tage op til et halvt år. I gennemsnit siger man, at det tager 2-4 måneder for en cyklus efter p-pille stop at “genfinde sig selv”. Er der gået mere end 6 måneder, fra du er stoppet, og cyklussen endnu ikke er normaliseret, bør du kontakte egen læge.

Det er forventeligt, at din menstruation i perioden mellem p-pille stop og en regelmæssig menstruation er præget af ustabilitet. Det betyder, at din menstruation ikke nødvendigvis vil komme på det forventede tidspunkt hver måned -ligesom varigheden og intensiteten kan veksle. At menstruationen i den efterfølgende periode er uregelmæssig er derfor helt normal.

Bliver du helt usikker, om du muligvis er gravid, kan du altid tage en graviditetstest, så du får vished om dine tvivl.

Hvornår er det ude af kroppen, efter man er stoppet med p-piller?

At kroppen kan være påvirket i månedsvis af at have stoppet med p-pillerne er én ting, men faktisk går der ikke går mere end få dage, fra du stopper med p-piller, før de er ude af kroppens system. Kroppens arbejde med at få genoptaget dets eget system starter nærmest med det samme.

Hvornår kan man blive gravid efter p-piller?

Når man har brugt p-piller i årevis og beslutter sig for at stoppe, fordi man ønsker at blive gravid, kan der være en nagende følelse af uro omkring, hvorvidt p-pillerne egentlig har haft en negativ betydning for kroppen. Vil det være svært at blive gravid, eller vil det tage meget lang tid?

Som nævnt herover tager det kun få dage før p-pillernes effekt er ude af kroppens system. Det betyder også, at du i realiteten kan blive gravid efter p-pille mere eller mindre med det samme – og det sker for nogle. For ca. halvdelen af kvinderne vil det tage ca. 3 måneder at blive gravide efter p-pille stop, og for størstedelen vil de opnå gravid inden for 12 måneder.

P-piller spolerer ikke chancen for at blive gravid

Et dansk studie fra 2013 viste, at uanset om du har taget p-piller i kort eller lang tid, spolerer det ikke dine chancer for at blive gravid efter at være stoppet med p-piller. Det viste også, at indtagelsen af et hormonelt præventionsmiddel oralt (såsom p-piller) kan forsinke en ønsket graviditet med 2-6 måneder, når man sammenligner med andre former for prævention.

Undersøgelsen viste derudover også, at:

  • Kvinder, der havde taget p-piller i længere tid, blev hurtigere gravide end dem der havde taget dem i kortere tid
  • Langvarigt brug ikke havde en negativ effekt på sandsynligheden for at blive gravid efter p-piller
  • Kvinder, der startede med at tage p-piller, før de blev 21 år, skulle bruge længere tid på at blive gravide, end dem der startede efter de blev 21

Kilder:

Videnskab.dk – Prævention

Healthlink – Gravid efter hormonel prævention

Oxford Academic – Human reproduction

Relaterede artikler

Mange ting i din hverdag og din livsstil kan påvirke muligheden for at du kan blive gravid. I denne artikel kan du læse hvilke ting du skal være opmærksom på.

Læs mere

Gravide har brug for lidt ekstra vitaminer og mineraler for at både mor og barn får den mængde de behøver under hele graviditeten. Naturen er indrettet på den måde under en graviditet at barnet der vokser i maven bliver prioriteret højest, så hvis man ikke sikrer sig at kroppen er dækket ind med vitaminer og […]

Læs mere

En spontan abort er den gravide kvindes måske største frygt. Når først en spontan abort er i gang, kan den nemlig ikke stoppes. Og følgerne heraf kan være voldsomme for forældre, der brændende ønsker sig børn.

Læs mere

Hvis du har forsøgt at blive gravid i et stykke tid, uden at der er sket noget, kan det være svært at være helt afslappet. Vi samlet 5 øvelser til mindfullness, der kan få enhver til at slappe af. Tanken er blandt andet at, når vi er nærværende omkring vores tanker og adfærd, bliver vi mere rolige, mindre stressede.

Læs mere

Tilbage til alle artikler