menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

P-piller og graviditet: Så hurtigt kan det gå efter p-pille stop

For mange danske kvinder er det at benytte hormonel prævention, såsom p-piller, en normal del af tilværelsen. Men hvordan skal du forholde sig, når du overvejer et p-pille stop for at få børn, og bør du forvente udfordringer med i det hele taget at blive gravid? I denne artikel kigger vi nærmere på hvad din krop gennemgår, når du stopper med piller.

Hvad sker der, når man stopper med p-piller?

Et studie fra 2013 viste, at 42% af danske kvinder i den fødedygtige alder brugte hormonel prævention, og mange af disse kvinder vil have benyttet sig af denne præventionsform i 5-20 år. P-pillerne har, i mange år, været det mest brugte hormonelle præventionsmiddel blandt kvinder, men når man har brugt dem i så mange år, hvad sker der så når man stopper med p-piller?

Sådan fungerer din menstruation efter p-pille stop

Når du stopper med p-piller skal din krop pludselig finde ud af det hele selv. Med pillerne i systemet har kroppen, så at sige, haft en køreplan for hvad der skal ske, for de hormoner der indtages gennem pillerne dikterer slagets gang. Efter et p-pille stop er kroppen overladt til sig selv, og det betyder at den selv skal producere sine hormoner som styrer både din ægløsning og menstruation.

En uregelmæssig cyklus kan forventes

Hvor lang tid der går før du får menstruation efter p-pille stop er ikke til at sige, da det kan variere fra person til person. For nogle kan cyklussen genfinde sig selv lynhurtigt, hvor det for andre kan tage op til et halvt år. I gennemsnit siger man, at det tager 2-4 måneder for en cyklus efter p-pille stop at “genfinde sig selv”. Er der gået mere end 6 måneder fra du er stoppet og er cyklussen endnu ikke normaliseret, bør du kontakte egen læge.

Det er forventeligt, at din menstruation i perioden mellem p-pille stop og en regelmæssig menstruation er præget af ustabilitet. Det betyder, at din menstruation ikke nødvendigvis vil komme på det forventede tidspunkt hver måned, ligesom varigheden og intensiteten kan veksle. At menstruationen i den efterfølgende periode er uregelmæssig er altså helt normal.

Hvornår er p-piller ude af kroppen efter man stopper?

At kroppen kan være påvirket i månedsvis af at have stoppet med p-pillerne er én ting, men faktisk går der ikke går mere end få dage fra du stopper med p-piller før de er ude af kroppens system. Kroppens arbejde med at få genopstartet dets eget system starter altså nærmest med det samme.

Hvornår kan man blive gravid efter p-piller?

Når man har brugt p-piller i årevis og beslutter sig for at stoppe, fordi man ønsker at blive gravid, kan der være en nagende følelse af uro omkring hvorvidt p-pillerne egentlig har haft en negativ betydning for kroppen. Vil det være svært at blive gravid, eller vil det tage meget lang tid?

Som nævnt herover tager det kun få dage før p-pillernes effekt er ude af kroppens system. Det betyder også, at du i realiteten kan blive gravid efter p-pille mere eller mindre med det samme – og det sker for nogle. For ca. halvdelen af kvinderne vil det tage ca. 3 måneder at blive gravide efter p-pille stop, og for størstedelen vil de opnå gravid inden for 12 måneder.

P-piller spolerer ikke chancen for at blive gravid

Et dansk studie fra 2013 viste, at det at indtage et hormonelt præventionsmiddel oralt (såsom p-piller) kan forsinke en ønsket graviditet med 2-6 måneder, når man sammenligner med andre former for prævention.

Undersøgelsen viste også at:

  • At kvinder der havde taget p-piller i længere tid, blev hurtigere gravide end dem der havde taget dem i kortere tid
  • At langvarigt brug ikke havde en negativ effekt på sandsynligheden for at blive gravid efter p-piller
  • At kvinder der startede med at tage p-piller før de blev 21 år skulle bruge længere tid på at blive gravide, end dem der startede efter de blev 21

Det vigtigste med studiet må dog siges at være, at uanset om du har taget p-piller i kort eller lang tid, så har du stadigvæk gode chancer for at blive gravid efter p-pille stop.

Kilder:

Videnskab.dk – Prævention

Healthlink – Gravid efter hormonel prævention

Oxford Academic – Human reproduction

Relaterede artikler

Kanonkuren er en kombination af vitaminer og kosttilskud, som skulle virke gavnligt på både mænds og kvinders fertilitet. Læs mere om kanonkuren og fertilitet her.

Læs mere

Beregn ægløsning problemfrit, enkelt og nemt. For dig som ønsker at blive gravid og som har problemer med beregn ægløsning, så kig med her. Vi tilbyder effektiv og hurtig test, online nemt og billigt. Beregning af ægløsning Få en effektiv beregning af ægløsning via Billige-teste.dk. Du bestiller blot online og vi leverer gratis ved køb […]

Læs mere

Når du forsøger at blive gravid samt under graviditeten er det vigtigt at du er dækket ind med alle de livsvigtige vitaminer og mineraler din krop har brug for.

Læs mere

Når det kniber med at blive gravid, kan det være lidt af et detektivarbejde at finde ud af, hvad årsagen er. Her bør hormonelle forstyrrelser dog være blandt de hovedmistænkte. 5-10 % af fertile danske kvinder har nemlig en hormonel forstyrrelse ved navn PCOS. Læs mere her

Læs mere

Tilbage til alle artikler