menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Progesteron – nøglen til en vellykket graviditet

Du har sikkert hørt om østrogen. Er du kvinde og i den fødedygtige alder, bør du dog også være på fornavn med hormonet progesteron, som er østrogens modstykke – og ifølge Sundhed.dk en nøgleingrediens i den tidlige fase af en graviditet.

Har du en mangel på progesteron i begyndelsen af en graviditet, kan du nemlig risikere en spontan abort. 

Der er dog håb forude i form af tilskud og cremer, som kan kompensere for et lavt naturligt progesteron-niveau og derved markant øge dine chancer for en vellykket graviditet.

Hvad er progesteron?

Progesteron er et bioidentisk hormon, som dannes naturligt i æggestokkene under kvindens menstruationscyklus. Hormonet styrker bl.a. din livmoderslimhinde under ægløsningsprocessen ved at fremme kirtel- og sekretdannelse.

Derved færdigmodnes livmoderen, så den er i stand til at tage imod et befrugtet æg, som på sigt kan vokse til et foster – og sidenhen et lille barn.

Velkomstkomité og radiator i én

Udover smørelsen af livmoderen er det også progesteronens ansvar at sørge for en moderat temperaturstigning efter ægløsningen.

Når ægget har haft et romantisk møde med dets udkårne, sædcellen, bliver det m.a.o. budt velkommen af et blødt og behageligt indeklima i livmoderen, og det kan det takke progesteronen for.

Symptomer på progesteron-mangel

Et lavt progesteron-niveau kan komme til udtryk i form af bl.a. uregelmæssig menstruation, humørsvingninger, hedeture, træthed, brystsmerter m.m.

Har du et eller flere af disse symptomer på progesteron-mangel, og har du samtidig problemer med at forblive gravid, så er det naturlige næste skridt en progesteron-analyse.

Lakmusprøven på dit progesteron-niveau

Ved en progesteron-analyse får du, vha. en såkaldt ”koncentrationsmåling”, målt dine progesteron-værdier – og dermed et endegyldigt svar på, hvorfor du ikke kan gennemføre en graviditet.

Ifølge Sundhed.dk kan en progesteron-analyse desuden benyttes ved øvrige menstruationsforstyrrelser.

Bodyguard for kvinder i østrogenbehandling

Er du blandt de uheldige kvinder, som har ingen eller uregelmæssig menstruation – og derfor er i østrogenbehandling?

I så fald er et progesteron-tilskud ligeledes nødvendigt for at balancere det hormonelle regnskab og beskytte kroppen. Det skriver Netdoktor.dk.

Tilskud: til dig med et lavt progesteron-niveau

Viser en progesteron-analyse, at du har progesteron-mangel, er der dog ingen grund til at gå i panik. Din gynækolog kan nemlig udskrive såkaldte gestagener; syntetiske fuldblodserstatninger for progesteron.

Ingen progesteron-bivirkninger med creme

Progesteron-tilskud kommer bl.a. i form af stikpiller og tabletter. Som med de fleste piller kan der dog være bivirkninger, og derfor udskriver mange gynækologer i stedet progesteron-creme, som du selv kan påføre.

Konsultér altid din læge hvis du har symptomer på progesteron mangel, eller hvis du er i tvivl om, hvilket tilskud der er bedst for dig.

Held og lykke med din gravitet!

Kilder:

http://denstoredanske.dk

https://netdoktor.dk

https://www.sundhed.dk

Relaterede artikler

For nogle kvinder er det intet problem at blive gravid, men for andre er det knapt så let. Mange kvinder ved ikke hvornår de har ægløsning og har derfor ikke en god timing når de har samleje selv om de ønsker at blive gravide.

Læs mere

Test meget mere, end du tror. Sådan lyder rådet fra 25-årig Julia Svanholm, som først fandt sin ægløsning, da hun begyndte at teste systematisk hver morgen. Julia blev gravid samme måned, hun fandt sin ægløsning første gang.

Læs mere

Julia er gravid for første gang. Hør historien om hvorfor Julia er begyndt at blogge og dele opslag om sin rejse med projekt baby

Læs mere

Mange kvinder oplever blødning under graviditet, og det er naturligt at blive bekymret. Læs mere om, hvad blødningen kan skyldes.

Læs mere

Tilbage til alle artikler