menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Progesteron – nøglen til en vellykket graviditet

Du har sikkert hørt om østrogen. Er du kvinde og i den fødedygtige alder, bør du dog også være på fornavn med hormonet progesteron, som er østrogens modstykke – og ifølge Sundhed.dk en nøgleingrediens i den tidlige fase af en graviditet.

Har du en mangel på progesteron i begyndelsen af en graviditet, kan du nemlig risikere en spontan abort. 

Der er dog håb forude i form af tilskud og cremer, som kan kompensere for et lavt naturligt progesteron-niveau og derved markant øge dine chancer for en vellykket graviditet.

Hvad er progesteron?

Progesteron er et bioidentisk hormon, som dannes naturligt i æggestokkene under kvindens menstruationscyklus. Hormonet styrker bl.a. din livmoderslimhinde under ægløsningsprocessen ved at fremme kirtel- og sekretdannelse.

Derved færdigmodnes livmoderen, så den er i stand til at tage imod et befrugtet æg, som på sigt kan vokse til et foster – og sidenhen et lille barn.

Velkomstkomité og radiator i én

Udover smørelsen af livmoderen er det også progesteronens ansvar at sørge for en moderat temperaturstigning efter ægløsningen.

Når ægget har haft et romantisk møde med dets udkårne, sædcellen, bliver det m.a.o. budt velkommen af et blødt og behageligt indeklima i livmoderen, og det kan det takke progesteronen for.

Symptomer på progesteron-mangel

Et lavt progesteron-niveau kan komme til udtryk i form af bl.a. uregelmæssig menstruation, humørsvingninger, hedeture, træthed, brystsmerter m.m.

Har du et eller flere af disse symptomer på progesteron-mangel, og har du samtidig problemer med at forblive gravid, så er det naturlige næste skridt en progesteron-analyse.

Lakmusprøven på dit progesteron-niveau

Ved en progesteron-analyse får du, vha. en såkaldt ”koncentrationsmåling”, målt dine progesteron-værdier – og dermed et endegyldigt svar på, hvorfor du ikke kan gennemføre en graviditet.

Ifølge Sundhed.dk kan en progesteron-analyse desuden benyttes ved øvrige menstruationsforstyrrelser.

Bodyguard for kvinder i østrogenbehandling

Er du blandt de uheldige kvinder, som har ingen eller uregelmæssig menstruation – og derfor er i østrogenbehandling?

I så fald er et progesteron-tilskud ligeledes nødvendigt for at balancere det hormonelle regnskab og beskytte kroppen. Det skriver Netdoktor.dk.

Tilskud: til dig med et lavt progesteron-niveau

Viser en progesteron-analyse, at du har progesteron-mangel, er der dog ingen grund til at gå i panik. Din gynækolog kan nemlig udskrive såkaldte gestagener; syntetiske fuldblodserstatninger for progesteron.

Ingen progesteron-bivirkninger med creme

Progesteron-tilskud kommer bl.a. i form af stikpiller og tabletter. Som med de fleste piller kan der dog være bivirkninger, og derfor udskriver mange gynækologer i stedet progesteron-creme, som du selv kan påføre.

Konsultér altid din læge hvis du har symptomer på progesteron mangel, eller hvis du er i tvivl om, hvilket tilskud der er bedst for dig.

Held og lykke med din gravitet!

Kilder:

http://denstoredanske.dk

https://netdoktor.dk

https://www.sundhed.dk

Relaterede artikler

Hvor lang tid går der fra en abort til næste ægløsning, og hvad kan man forvente af den første menstruation efter en abort? Læs alt om ægløsning og menstruation efter abort her i artiklen og find ud af, hvad du kan forvente, og hvornår du kan blive gravid igen. Hvad...

Læs mere

Bliv gravid med KISS kost, der bekæmper PCOS, ved at få din insulinproduktion under kontrol. KISS kost er udviklet af gynækolog Bjarne Stigsby og klinisk diætist Hanne Juul og inspireret af en rapport fra Nordic Nutrition Recommendations (NNR), som fokuserer på ernæring såvel som fysisk aktivitet. En af dets primære...

Læs mere

I vil gerne have et barn … Men hvad skal du egentlig tænke på? Vi har samlet 5 råd til jer, der gerne vil forberede sig inden en eventuel graviditet. 1. Spis folsyre så tidligt som muligt Sundhedsstyrelsen anbefaler et dagligt tilskud af folsyre allerede fra du planlægger graviditet til...

Læs mere

For nogle kvinder er det intet problem at blive gravid, men for andre er det knapt så let. Det afhænger ikke kun af parrets fertilitet men også af timing. Det kræver nemlig en god timing at blive gravid, for en graviditet vil ikke være mulig medmindre parret har samleje omkring...

Læs mere

Tilbage til alle artikler