menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

3 helt almindelige spørgsmål om graviditet

Vi giver dig svar på 3 meget almindelige spørgsmål om graviditet

1. Hvor lang tid tager det at blive gravid?

Hvor lang tid det vil tage at blive gravid, kan du ikke vide på forhånd. Hvis du ikke bliver gravid med det samme, er der ingen grund til at gå i panik. Det er helt normalt.

Gennemsnitligt tager det 7 måneder for en kvinde at blive gravid. Og da det er et gennemsnit, er det lige så normalt at blive gravid efter 1 måned, som efter 14 måneder.

Indenfor 1 år er 85% af par, der prøver at undfange – og som regelmæssigt dyrker ubeskyttet sex – blevet gravide.

Faktorer som alder og livsstil har stor indflydelse på, hvor lang eller kort der går fra du dropper præventionen og bliver gravid.

2. Bliver du altid gravid, hvis du har sex omkring ægløsningen?

Nej, det bliver du ikke nødvendigvis. Selvom du har ægløsning, er chancen for at blive gravid kun ca. 40% (afhængigt af alder) – selv hvis du rammer ægløsningstidspunktet præcist. Du kan øge chancen for at ramme din ægløsning ved at bruge ægløsningstests.

3. Hvornår skal du søge hjælp hvis du ikke er blevet gravide trods forsøg?

Hvis du har prøvet at blive gravid i et år (eller mere) uden, at det er lykkedes, kan du kontakte egen læge eller en gynækolog og få en udredning.

Du kan også ringe tidligere, hvis du for eksempel har en meget uregelmæssig menstruation, endometriose (væv, som ligner livmoderens indre slimhinde, uden for livmoderen i bughulen) eller skader eller komplikationer i livmoderregionen.

Hvis du får medicin, som du ved kan påvirke fertiliteten, er det også en god ide at kontakte lægen tidligt.

Hvis du vil vide endnu mere om, hvor lang tid der går, før du bliver gravid – og finde ud af, hvad kvindens cyklus og alder betyder for fertiliteten kan du læse denne artikel nu: Hvor lang tid går der, før jeg bliver gravid?

Kilder:

Sexlinen.dk – Sex omkring ægløsning

Rigshospitalet – Hjælp til at blive gravid

Relaterede artikler

Hvad siger forskningen om fertilitet og alternativ behandling? Læs om dine alternative behandlingsmuligheder mod ufrivillig barnløshed.

Læs mere

Få svarene på dine spørgsmål om udebleven menstruation i denne artikel, hvor en læge fortæller om de mulige årsager - og hvad du skal gøre ved udebleven mens.

Læs mere

Når det kniber med at blive gravid, kan det være lidt af et detektivarbejde at finde ud af, hvad årsagen er. Her bør hormonelle forstyrrelser dog være blandt de hovedmistænkte. 5-10 % af fertile danske kvinder har nemlig en hormonel forstyrrelse ved navn PCOS. Læs mere her

Læs mere

Der opstår mange spørgsmål, når du prøver at blive gravid. Vi giver dig svar på 3 meget almindelige spørgsmål om graviditet lige her

Læs mere

Tilbage til alle artikler