Fertilitetstest for mænd og kvinder – hvis du vil tjekke, hvordan det står til med din fertilitet
Mellem hver 4. og hver 6. dansker har svært ved at få børn, så det er meget naturligt, hvis du overvejer, hvordan det står til med din egen fertilitet. Måske prøver du at få barn, men graviditeten lader vente på sig, eller måske vil du gerne vide, om du bør være ude i god tid, når du en dag vil have børn. Uanset hvorfor, er der flere forskellige veje til et fertilitetstjek – både for mænd og kvinder.
Test din sæd, hvis du er mand
Hos omtrent halvdelen af alle par med fertilitetsproblemer, ligger problematikken i mandens sædkvalitet. Danske mænds sædkvalitet har været faldende over en længere årrække, og kun omkring 20% af unge danske mænd har en ”optimal sædkvalitet” ifølge en undersøgelse på Rigshospitalet i København.
Det er simplere for mænd end kvinder at få en fertilitetstest, da en fertilitetstest for mænd kan foretages hjemme, og man hurtigt får resultatet. Der findes flere forskellige sædtests på markedet, der undersøger sæden på forskellige måder. Der findes nemlig både sædkvalitetstests, der måler antallet af sædceller, tests der måler antallet af ”motile” sædceller (der bevæger sig, som de skal) og endelig en sædkvalitetstest, der tester robustheden af sædens DNA. Det er tre forskellige parametre, der alle har stor betydning for mandens fertilitet.
Du kan læse mere om de forskellige typer sædkvalitetstests og købe dem alle her.
Sådan testes fertilitet hos en kvinde
Kvinder kan ikke på samme måde som mænd tage en simpel fertilitetstest hjemme. Men en fertilitetstest for kvinder er nogle relativt simple og helt smertefri undersøgelser, som giver dig vished og faktuel information om kvindens chance for at blive naturligt gravid. Så hvis du prøver at blive gravid uden held, eller hvis du har risikofaktorer som alder, under- eller overvægt, endometriose eller pcos, kan en fertilitetstest være en god idé.
En fertilitetstest af en kvinde foregår typisk ved en scanning af æggelederne for at vurdere, hvor mange anlæg til æggeblærer du har – altså hvor stor din ægreserve er. Samtidig vil man tage en blodprøve, der viser niveauet for det såkaldte anti-mullerske hormon (AMH), som ligeledes hænger sammen med din ægreserve. Endelig vil en blodprøve også kunne afsløre, om dine hormonniveauer er inden for normalen, eller om du har hormonelle forhold, der kan stå i vejen for en graviditet.
Inden du går i gang med den store fertilitetsudredning, kan det være en idé at få et overblik over din cyklus og dine ægløsninger. For mange kvinder, der starter ”projekt baby”, er ægløsningstests et logisk første skridt. En sådan fortæller dig, præcis hvornår du har ægløsning og dermed chance for at blive gravid. Køb ægløsningstests her.
Fertilitetstjek hos egen læge
Typisk siger man, at man skal have forsøgt at blive gravid i et år, inden man går til egen læge. Har du risikofaktorer, som giver øget risiko for fertilitetsproblemer, bør du dog ikke vente så længe. Din læge kan tage de nødvendige blodprøver og give dig en henvisning til en gynækolog, der kan forestå den resterende udredning. En læge har også mulighed for at henvise manden i et ufrivilligt barnløst par til en sædkvalitetstest hos en gynækolog.
Andre veje til indsigt i din fertilitet
Inden du går i gang med den store fertilitetsudredning, kan det være en idé at få et overblik over din cyklus og dine ægløsninger. For mange kvinder, der starter ”projekt baby”, er brug af ægløsningstests et logisk første skridt. Tager du ægløsningstests igennem en hel cyklus, finder du ud af, præcis hvornår din ægløsning falder – og om du overhovedet får ægløsninger. Ægløsningstests giver dig altså ikke kun indsigt i din fertilitet, men også mulighed for at time samlejet rigtigt, så du har størst mulig chance for at blive gravid. Køb ægløsningstests her.
Kan fertilitet forbedres?
Hvis du lider af infertilitet eller nedsat fertilitet, er der i mange tilfælde mulighed for at forbedre dine graviditetchancer selv. Mænds sædkvalitet påvirkes i høj grad af livsstil, og kan forbedres markant ved livsstilsænderinger og eventuelt kosttilskud. Læs mere om at forbedre sædkvaliteten her.
Kvinder med fertilitetsproblemer kan også i nogle tilfælde gøre noget selv – selvfølgelig afhængigt af, hvad infertiliteten skyldes. Undersøgelser viser, at både kost, vægt, stressniveau og vitaminer og mineraler kan have indflydelse på chancen for graviditet. Det kan du læse om her.
Overvej fertilitetsrådgivning, hvis du prøver at få barn
Projekt baby kan være en stor stressfaktor. Særligt, hvis graviditeten udebliver, kan det være en ensom og stressende proces. Derfor er det vigtigt at have nogle at tale med. Har du brug for at tale med en professionel, der kender til fertilitetsproblemer og den situation, som du står i? Så kan du booke en fertilitetsrådgivning med en erfaren fertilitetsjordemoder eller fertilitetssygeplejerske. Her kan du få svar på alle dine spørgsmål og få gode råd og vejledning.
Kilder:
Dietary patterns, foods and nutrients in male fertility parameters and fecundability: a systematic review of observational studies: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28333357/
Lifestyle factors and reproductive health: taking control of your fertility: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23870423/
19 april 2021