menu
Artikler om fertilitet | Information til manden

Hvordan kan man forbedre sædkvaliteten, hvis sæden er dårlig?

Sædkvaliteten blandt unge danske mænd er bekymrende dårlig og 15 procent vil have mere end almindeligt svært ved at gøre deres partner gravid uden hjælp af fertilitetsbehandling (kilde).

Oftest skyldes den nedsatte sædkvalitet hos manden, at han har for få sædceller, at sædcellerne ikke er aktive nok, eller at mandens sædceller er misdannede.

Der kan være mange årsager til, hvorfor danske mænds sædkvalitet er så dårlig og der er forskellige synspunktier i forhold til, hvad man kan gøre for at forbedre mandens sædkvalitet, og i hvilket omfang den kan forbedres.

Resultatet afhænger af, hvilket problem manden har i forbindelse med sin sædkvalitet.

Forskere søger efter svar

En del af forskningen har især rettet fokus mod hormonforstyrrende stoffer som mænd kan blive udsat for i deres hverdagsmiljø, gen-forskning og hvilke påvirkninger den lille ufødte dreng kan blive påvirket af, allerede inden han bliver født.

Derfor er der også en del fokus på gravide kvinder og deres livsstil før og under graviditeten samt de gravides generelle helbredstilstand for at finde ud af, hvordan det evt. kan påvirke drenges sædkvalitet senere hen.

Det er desværre sådan, at ud af alle de drenge som bliver født i Danmark, har omkring en tiendedel en form for misdannelse af kønsorganerne.

Danmark er også blandt de lande som har den højeste forekomst af testikelkræft hos mænd – begge dele har en kraftig sammenhæng med nedsat sædkvalitet.

Nogle forskere mener, at årsagen til, at disse ting sker, skal findes i vores hverdag, og man arbejder ihærdigt på at finde ud af præcis, hvad der forårsager dette problem hos danske mænd.

Først når årsagen er fundet, kan man begynde at arbejde på at vende udviklingen i en mere positiv retning.

Undgå nedsat sædkvalitet

Undersøgelser foretaget gennem mange år viser, at der er mange årsager til, at mænds sædkvalitet bliver påvirket i enten den ene eller den anden retning. Der er heldigvis mange ting en mand selv kan gøre for at forbedre sin sædkvalitet.

Ændringer i livsstil kan forbedre sæden

Ved at ændre livsstil kan manden faktisk gøre sit for at forsøge at forbedre sin sæd.

Nedenfor giver vi nogle bud på områder, man som mand skal være opmærksom på, samt en uddybende forklaring på hvad man kan gøre for at forbedre sæden via nogle ændringer i hverdagen.

Alkoholforbrug påvirker sædkvaliteten negativt

At alkohol kan påvirke mænds sædkvalitet, har man vidst i mange år, derfor anbefales det, at mænd overholder Sundhedsstyrelsens retningslinjer for indtagelse af alkohol som ligger på maksimalt 14 genstande per uge.

Der er dog ingen der ved hvor meget eller hvor lidt alkohol der skal til for at påvirke en mands sædkvalitet i negativ retning, men jo mindre alkohol, jo bedre – for at være på den sikre side.

Vægt har også betydning for forplantningsevnen

En mands vægt kan have stort betydning for hans sædkvalitet og hans evne til at få børn. Derfor er det en god ide, at manden sørger for – så vidt som muligt – at holde sin idealvægt.

Det er nemlig ikke kun overvægt som kan forårsage nedsat sædkvalitet, det kan også have negativ indflydelse, hvis han vejer for lidt.

Kost og motion er med til at forbedre sædkvaliteten

Motion er godt for mange ting, og det gælder også i forhold til mænds sædkvalitet. Mænd bør derfor sørge for at få regelmæssig motion gennem hele livet. Ikke kun når de forsøger at gøre en kvinde gravid.

Kosten spiller også en vigtig rolle i forhold til sædkvaliteten, ikke kun pga. mandens vægt, men også i forhold til at få de nødvendige og vigtige mineraler og vitaminer som er nødvendig for at opretholde en sund sædproduktion.

Der findes også kosttilskud, der kan være med til at sikre, at manden får de nødvendige vitaminer og mineraler, f.eks. Punalpin® PLUS, som er et fertilitetsprodukt til mænd til optimering af sædkvalitet.

Punalpin® PLUS – patenteret kosttilskud med granatæble og galanga. Tilsat zink, selen og aronia.

Fertilitet, gener og sædkvalitet

Den største udfordring, og der hvor man ikke kan gøre ret meget, hvis mandens sædkvalitet er nedsat, skyldes gener og kromosomfejl i sædcellerne. Der er man nødt til at få lægernes hjælp til at adskille de bedste og raske sædceller og befrugte ægget uden for kvindens krop.

På den måde får man den største chance for, at kvinden bliver gravid, og at graviditeten kan resultere i et sundt og raskt barn efter fødslen.

Man skal huske på, at der kun skal én levedygtig sædcelle og ét æg til for at få en baby, så ofte kan lægerne med deres fertilitetsbehandlinger nærmest udføre mirakler, selv om manden har nedsat sædkvalitet.

Nedsat fertilitet p.g.a. skrøbeligt DNA i sædcellerne? – Få en præcis bestemmelse af din fertilitet og konkrete råd! Læs mere om Babyplan SDI-test

Eller se hele udvalget af sædkvalitetstests hos Billige Teste

Kilder:
Sundhed.dk
Regionsjaelland.dk
Sundhedsplejersken.dk

Relaterede artikler

Mange mænd venter med at tage en sædkvalitetstest til parret har forsøgt i noget tid. Det kan for mange være det helt rigtige at tage det stille og roligt. Men er det altid en god idé? Vi har kigget på FOR og IMOD at tage en sædkvalitetstest allerede, når I går i gang med ’projekt baby’.

Læs mere

I løbet af de sidste 40 år er antallet af sædceller hos mænd i den vestlige verden faldet kraftigt - med over 50%! Dette viser et nyt studie offentliggjort i Human Reproductive Update 2017.

Læs mere

Dårlig sædkvalitet kan være afgørende for om I bliver gravide eller ej - Læs her hvordan I kan blive testet og hvad I kan gøre hvis sædkvaliteten er lav!

Læs mere

Per og hans kæreste Avi – begge 34 år – forsøgte i 1,5 år at blive gravid, før Per tog en sædkvalitetstest og opdagede, at han havde nedsat sædkvalitet. Hør hvorfor han valgte at tage en hjemmetest fra SwimCount, og hvilke tanker han har gjort sig efterfølgende.

Læs mere

Tilbage til alle artikler