menu
Artikler om fertilitet | Information til manden

Dårlig sædkvalitet svært at tale om

Dårlig sædkvalitet er sjældent et emne som omtales hen over middagsbordet men det burde det måske. Det er et følsomt område som berører omkring 25% af alle danske mænd – og deres partnere som de forsøger at gøre gravide.

Det er mange mænd og kvinder som kan risikere at skulle igennem udredning for fertilitetsproblemer og evt. Fertilitetsbehandling afhængig af hvor dårlig sædkvaliteten viser sig at være.

Fertilitetsbehandling er ikke kun hårdt for sjælen og kroppen, den er også en dyr udgift for det offentlige sundhedssystem og evt. Det enkelte par som måske selv skal finde penge i budgettet for at få ønsket om at blive forældre opfyldt.

Desværre er der ingen garantier når det gælder naturens luner og derfor beslutter nogle par at åbne deres hjem og hjerter for et eller flere adoptivbørn når det ikke lykkes dem at få biologiske børn.

Dårlig sædkvalitet eller nedsat sædkvalitet

En mands sædkvalitet bliver bedømt ud fra flere kriterier som f.eks. antallet af sædceller og den generelle mobilitet.

En mand med en normal sædkvalitet skal have mindst 15 millioner sædceller pr. Milliliter frisk sæd han leverer, mindst halvdelen af sædcellerne skal kunne bevæge sig og mindst 30% af sædcellerne skal være uden misdannelser.

Hvis bare ét af disse kriterier ikke bliver opfyldt betragtes sædkvaliteten som nedsat. Jo mindre tallene er eller jo flere kriterier der ikke matcher det normale, jo dårligere siger man at sædkvaliteten er.

Besøg hos lægen eller en sædtest hjemme?

Mandens underliv er for mange mænd – nu og engang – deres stolthed, og hvis der er noget der kan såre mandigheden er det hvis der er problemer med udstyret eller evnen til at kunne reproducere sig.

Derfor er det både svært for mænd at snakke med andre om deres fertilitetsproblematik, men at gå til lægen og få undersøgt sæden og få vished er næsten værre.

Derfor udsætter mange mænd dette og skubber i stedet for tankerne om evt. Problemer med at blive fædre langt om i baghovedet. Nogle har så svært ved at acceptere at de ikke kan gøre deres partner gravid at de begynder at påvirke dem i hverdagen og i særdeleshed deres sexliv.

SwimCount spermatestHeldigvis er der flere og flere muligheder for at manden kan “gå stille med dørene” og få testet deres sædkvalitet uden at de nødvendigvis skal ringe til lægen som det første.

Der kommer flere og flere typer sædtest på markedet og hvor nogle af dem “kun” kan afgøre om der er over eller under det antal millioner sædceller der bør være i en normal sædprøve, så kan andre også bedømme sædcellernes bevægelighed eller en kombination af de to.

En sædkvalitetstest skal ses som et supplement til undersøgelser der foretages hos læge eller fertilitetsklinik, og kan være en af de første ting man prøver når graviditeten udebliver.

Nedsat sædkvalitet – ingen kender rigtig årsagen

Forskerne kan se at nedsat sædkvalitet er et større og større problem, og forsøger at finde den eller nok nærmere de årsager der kan være til det stigende antal af mænd som har svært ved at blive fædre.

Der kommer løbende ny information omkring hvad den dårlige sædkvalitet hos danske mænd kan skyldes, og der er nok ikke et entydigt svar.

Heldigvis kan man selv gøre noget.

Læs mere om hvordan man kan forbedre mænds sædkvalitet

Der er håb forude hvis man har svært ved at få børn

I Danmark er antallet af børn som er født efter at deres forældre har været igennem fertilitetsbehandling stigende. I dag er antallet af børn født efter en eller anden form for fertilitetsbehandling ca. 10 ud af 100.

Lægerne bliver dygtigere og dygtigere og hvor man i starten da man lavede de første fertilitetsbehandlinger satte både 2,3 eller sågar 4 æg op i livmoderen efter IVF behandling for at gøre kvinden gravid kan man i dag oftest nøjes med et enkelt æg.

Kan man finde bare én levedygtig sædcelle hos manden på en eller anden måde kan manden i teorien få muligheden for at blive far, og kvinder som ikke kan producere deres egne æg kan modtage æg fra andre kvinder – såkaldte ægdonorer.

Håbet er at vi kan vende udviklingen så flere par kan opleve at blive naturligt gravide, men først skal vi finde ud af hvad der præcis er årsagen til at så mange mænd er berørt og hvorfor så mange par har problemer med at få børn.

Kilder:

Sundhed.dk – Sædanalyse

LFUB – Muligheder for fertilitetsbehandling 

Relaterede artikler

Per og hans kæreste Avi – begge 34 år – forsøgte i 1,5 år at blive gravid, før Per tog en sædkvalitetstest og opdagede, at han havde nedsat sædkvalitet. Hør hvorfor han valgte at tage en hjemmetest fra SwimCount, og hvilke tanker han har gjort sig efterfølgende.

Læs mere

Danske mænd har dårligere sædkvalitet end mænd i andre lande.Vi giver svar på hvad man som mand selv kan gøre for at påvirke for at sædkvaliteten positivt.

Læs mere

I løbet af de sidste 40 år er antallet af sædceller hos mænd i den vestlige verden faldet kraftigt - med over 50%! Dette viser et nyt studie offentliggjort i Human Reproductive Update 2017.

Læs mere

1 ud af 5 danske mænd har nedsat eller dårlig sædkvalitet inde på livet, men mange mænd har svært ved at snakke om deres problemer med at gøre kvinden gravid.

Læs mere

Tilbage til alle artikler