menu
Artikler om fertilitet | Information til manden

Per 34 år: ”Jeg vil nok råde andre til at tage en sædtest, lidt før jeg gjorde”

Per og hans kæreste Avi – begge 34 år – forsøgte i 1,5 år at blive gravid, før Per tog en sædkvalitetstest og opdagede, at han havde nedsat sædkvalitet. Hør hvorfor han valgte at tage en hjemmetest fra SwimCount, og hvilke tanker han har gjort sig efterfølgende.

Hvor lang tid havde I forsøgt, da du vælger at teste for nedsat sædkvalitet?

Pers erfaring med SwimCountVi havde forsøgt i ca. halvandet år, da jeg køber en test fra SwimCount. I 2017 begyndte vi på projektbaby, hvor vi tænkte: ”Sker det, så sker det.” Men der skete ikke så meget.

I 2018 begyndte vi at holde øje med Avi’s cyklus, tælle dage og bruge ægløsningstest. Og fra måned til måned begyndte vi at time det mere og planlægge, hvor tit vi skulle være sammen.

Hvornår slår det dig, at du kan have nedsat sædkvalitet?

Jeg går og spekulerer på, hvorfor vi ikke bliver gravide. Vi har glædet os til at se, om menstruationen udebliver. Hver måned søger vi tegn på, om hun er gravid, men det sker bare ikke, og vi bliver mere og mere skuffede.

Fra januar til april 2019 er Avi på et klinikophold som medicinstuderende på Grønland. Så der er en periode på lidt over tre måneder, hvor der ikke er så meget at gøre.

Inden hun kommer hjem i april, bruger jeg tid på at læse om forskellige sædkvalitetstests på internettet, og så falder jeg over den her hjemmetest fra SwimCount, som jeg køber på Babyplan.dk.

Hvad får dig til at tage en hjemmetest i stedet for at gå på en klinik?

Jeg kigger også på testlaboratorier i København. Men det må gerne være nemt. Min hverdag er fyldt med arbejde, så bare det at jeg kan få den sendt hjem, og at det er så nemt at udføre (for det er det), er klart et plus for mig.

Jeg kan se på nettet, at SwimCount har fået rigtig gode anmeldelser. Jeg undersøger testen grundigt og ser nogle instruktionsvideoer. Det ser ret nemt ud. Så den vælger jeg.

Hvordan påvirker det dig, at få resultatet af SwimCount-testen?

Jeg bruger noget tid på at aflæse testresultatet for at være helt sikker på, at jeg aflæser testen korrekt. Jo mere jeg kigger på den, må jeg sande, at den er mere lys end mørk, og så er jeg klar over, at jeg har nedsat funktion.

Det slår mig ikke helt ud – bare det, at der er liv, er afgørende for mig. Og vi har allerede på det tidspunkt talt om, at vi kunne søge hjælp.

Et barn er noget, man får sammen, og jeg synes på en eller anden måde, at det er rart at kunne sige til min kæreste, at der er liv, men at min sædkvalitet er nedsat, og at det kan være en forhindring. Jeg ved også, at man kan sortere de gode svømmere fra de dårlige, så jeg er fortrøstningsfuld, fordi testen viser, at det heller ikke er helt skidt.

Selv om Avi bliver gravid naturligt, vælger du alligevel at få taget en sædtest på Rigshospitalet?

Pers erfaring med SwimCountDa Avi kommer hjem fra Grønland prøver vi igen et par måneder. Men vi er også der, hvor vi er klar til at gå videre i behandling.

I starten af juni får vi tid hos egen læge. Vores læge er overrasket over, at vi ikke har søgt hjælp tidligere, så hun sætter straks hele møllen i gang. 

Vi skal igennem en udredning for barnløshed. Både sædtest til mig og en undersøgelse, der kan afdække, om der er passage i æggelederne hos Avi. Herudover er der nogle forskellige blodprøver. Alt det sker lige inden vi skal på ferie til Egypten, hvor Avi på forunderligvis bliver gravid helt naturligt.

Selv om Avi bliver gravid, vælger jeg alligevel at få taget sædtesten på Rigshospitalet, da vi kommer hjem. Jeg vil gerne have 100 % klarhed, hvis vi på et tidspunkt skal have flere børn. Den test viser præcis det samme som testen fra SwimCount: Moderat nedsat funktion.

Hvorfor har I valgt at dele jeres historie?

For os er det vigtigt, at det ikke skal være et tabu, at man ikke kan få børn. Vi har oplevet presset fra vores forældre og venner, som får børn, og som siger: ”Er det ikke snart jeres tur?” Og vi har stået i en situation, hvor vi igen og igen har hørt vores venner sige: ”Vi er blevet gravide. Det er så dejligt. Alt er godt osv.” Men når vi senere hører deres historie, så har de ofte forsøgt i lang tid.

Fakta er jo, at flere og flere par ikke kan få børn. Desværre skal man nok som udgangspunkt antage, at det kan være svært for at få børn. Netop derfor bør man ikke være bange for de her tests. Det skal helst være en naturlig del af det at blive gravid, at man benytter sig af tests, som jo bare er en hjælp til at få hurtig klarhed.

Hvis familie og venner presser på, så er mit bedste råd at være ærlig og åben. Det, tror jeg, kan afhjælpe meget af det pres, der ligger. Vi fortalte det først bagefter, men set i bakspejlet, skulle vi nok have sagt det tidligere, at vi forsøgte at blive gravide.

Har du et godt råd til andre?

Jeg ville nok råde andre til at tage en sædtest, lidt før jeg gjorde. Hvis man er meget bevidst om at planlægge børn, som vi har været, så er det en god idé at tage en sædkvalitetstest som SwimCount – og i øvrigt benytte sig af de hjemmetest, som findes – fordi det er så nemt, det er billigt og hurtigt overstået.

Sædtesten er ikke noget, man skal være bange for som mand. Får man et negativt resultat, får man også hurtigere afklaring og kan få hjælp i stedet for at forsøge uden held alt for længe.

Per er elinstallatør og hans kæreste Avi er medicinstuderende, begge 34 år og fra Grønland. Per har desuden anmeldt SwimCount på Babyplan.dk.


Relaterede artikler

Dårlig sædkvalitet kan være afgørende for om I bliver gravide eller ej - Læs her hvordan I kan blive testet og hvad I kan gøre hvis sædkvaliteten er lav!

Læs mere

På Dr.dk kan man 16/10 læse om en undersøgelse gennemført på 1.221 mænd i alderen 18 til 28 mht. deres drikkevaner i forhold til deres sædkvalitet. Resultatet viste, at alkohol alvorligt kan skade sædkvaliteten.

Læs mere

Per og hans kæreste Avi – begge 34 år – forsøgte i 1,5 år at blive gravid, før Per tog en sædkvalitetstest og opdagede, at han havde nedsat sædkvalitet. Hør hvorfor han valgte at tage en hjemmetest fra SwimCount, og hvilke tanker han har gjort sig efterfølgende.

Læs mere

1 ud af 5 danske mænd har nedsat eller dårlig sædkvalitet inde på livet, men mange mænd har svært ved at snakke om deres problemer med at gøre kvinden gravid.

Læs mere

Tilbage til alle artikler