menu
HomeArtikler om fertilitetHvornår bør du som mand teste din sædkvalitet?

Hvornår bør du som mand teste din sædkvalitet?

Mange mænd venter med at tage en sædkvalitetstest til parret har forsøgt i noget tid. Det kan for mange være det helt rigtige at tage det stille og roligt. Men er det altid en god idé? Vi har kigget på FOR og IMOD at tage en sædkvalitetstest allerede, når I går i gang med ’projekt baby’.

De fleste par, som går i gang med ’projekt baby’ tager det stille og roligt i starten. De ser lige tiden an nogle måneder – måske endda et halvt år eller længere. Nogle kvinder benytter ægløsningstest for at finde det optimale tidspunkt for graviditet, og mange køber på et tidspunkt en graviditetstest for lige at se, om den skulle være positiv.

Når vi omvendt kigger på manden, så er der meget få mænd, der starter ud med at tage en sædkvalitetstest med det samme, når parret går i gang med projekt baby. En sædkvalitetstest kommer ofte først på banen, hvis parret har forsøgt i en længere periode, uden der er kommet to streger på graviditetstesten.

Mange har ikke tænkt over muligheden for at hjemmeteste, men kunne det være en god idé at udføre en sædkvalitetstest fra starten af projekt baby? Vi har opstillet en række overvejelser for og imod.

Derfor er det en god idé at tage sædkvalitetstest med det samme

SwimCount: Det er nemt og sikkert at teste sædkvaliteten hjemme.

  • Mange par venter i dag med at gå i gang med ’projekt baby’ til, de er næsten færdige eller helt færdige med deres uddannelse, eller fordi de ikke lige så tidligt som andre har fundet den partner, de vil have børn med. Statistikken viser, at jo ældre vi er, når vi går i gang med ’projekt baby’, desto længere tid tager det at blive gravid, da fertiliteten falder med alderen – også hos mænd. En sædkvalitetstest er nem at udføre hjemme. I kan fra start få en god indikation på, om sædkvaliteten er normal eller nedsat.
  • Har manden nedsat sædkvalitet, kan I undgå en masse bekymringer og uvished gennem flere måneder og at spilde tid og penge hver måned på ægløsningstest, graviditetstest, folsyre m.m.
  • Udfører manden testen, efter I har forsøgt i længere tid, kan der være meget mere på spil for jer som par, end I er klar over. Hvis det viser sig, at sædkvaliteten er lav, så kan det være meget frustrerende for jer begge og være hårdere for jeres forhold, end I forventer, fordi I allerede har forsøgt i lang tid. Hvis sædkvaliteten er rigtig fin, så kan pilen samtidig uventet pege på kvinden og sætte hende under pres: ”For er det så mig, der er noget galt med, nu hvor det bare ikke vil lykkes?”
  • Hvis en hjemmetest viser nedsat sædkvalitet, kan I med det samme få en henvisning fra lægen og få hjælp til at komme videre. Alternativt skal I typisk have forsøgt i en længere periode.
  • Hvis han starter med at udføre en sædkvalitetstest inden for de første måneder, så har I sjældent gået i lang tid og spekuleret over resultatet. For nogen kan det være nemmere at få klart svar fra start – også selv om det ikke lige er det svar, som I forventede – fordi I så kan handle på det med det samme.
  • Det har aldrig været nemmere at teste derhjemme. Det er nemt, hurtigt og til en pris, hvor alle kan være med. Så hvorfor ikke bare gribe de muligheder, vi har i dag.

Derfor er det helt fint at vente lidt

  • Heldigvis er det mest almindelige, at alt er, som det skal være, så hvorfor bekymre sig unødigt. Det kan jo være, at I bliver gravid i næste måned.
  • Selv om I måske har smidt præventionen, så skal nogle mænd (og kvinder) lige vænne sig til tanken om, at de måske pludselig skal være forældre – ja, faktisk er det ikke alle, som så klar som deres partner til alt det her med test lige med det samme. Nogle har brug for lidt tid og har mere tilgangen: ”Hvis det sker, så sker det”.
  • Der kan pludselig ligge et krav til manden om at teste, som han slet ikke er med på lige nu og her. Det kan der være forskellige grunde til. Måske føler han et lige lovligt stort pres på alt det her med ’projekt baby’. Måske er han rent faktisk ret bekymret over et testsvar. Hvis han ikke vil teste lige nu og her og synes, at det er alt for meget, så kan I måske aftale af teste efter 3 eller 6 måneder, hvis I ikke er blevet gravid.
  • Hvis testen viser helt normal sædkvalitet, så kan kvinden måske pludselig blive bekymret for, om pilen peger på hende – og måske endda bekymre sig unødigt. For tænk nu, hvis der skulle være noget galt med mig?

Lige meget hvad I beslutter jeg for, så vær åben over for hinanden. Find ud af, hvad der er det rette for jer. Hvis I venter lidt med at tage en sædkvalitetstest, så kan I måske aftale ikke at vente alt for længe, og hvornår I så vil gøre det. På den måde kan I også lave en plan. Og husk at en test, der viser nedsat sædkvalitet, kan være en genvej til at få hjælp hurtigt.


Mest læste artikler

Hvilke gravdiitetstegn kommer tidligt i graviditeten, og hvilke gravdiitetstegn kommer først og er de mest almindelige. Vi giver dig svarene på dine spørgsmål.

Læs mere

Der er mange forskellige holdninger når det gælder brugen af graviditetstest, og hvor tidligt man bør tage en efter ægløsningen er sket.

Læs mere

Mange kvinder oplever blødning under graviditet, og det er naturligt at blive bekymret. Læs mere om, hvad blødningen kan skyldes.

Læs mere

Er det muligt at graviditetstesten er positiv, når der er gået op til en uge siden ægløsningen? Selvom det er meget sjældent, kan det faktisk forekomme.

Læs mere