menu
Artikler om fertilitet | Information til manden

Drastisk nedgang af antallet sædceller hos mænd

I løbet af de sidste 40 år er antallet af sædceller hos mænd i den vestlige verden faldet kraftigt – med over 50%! Dette viser et nyt studie offentliggjort i Human Reproductive Update 2017.

Studiet er baseret på en analyse af 185 undersøgelser der fandt sted mellen 1973 til 2011 hos mænd i Nordamerika, Europa, Australien og New Zealand.

Hos disse mænd blev det set, at koncentrationen af sædceller per milliliter var faldet med 52,4% i løbet af perioden, og den samlede mængde sædceller; dvs. antallet per ejakulation, var faldet med hele 59,3%.

Forskerne ser ikke nogen tendens til, at den nedadgående kurve flader ud, men i stedet går den fortsat jævnt nedad under hele tidsperioden.

For mænd i Sydamerika, Asien og Afrika var der dog ingen reduktion.

Det er endnu ikke kendt, hvorfor den mænd i vesten har dette fald i sædcellekoncentrationen, men det kan skyldes visse kemikalier i vores miljø. Men hvis ikke trenden snart brydes, vil infertilitet blandt vores mænd komme til at blive et meget stort problem indenfor den nærmeste fremtid, da reduktionen er både stærk og vedvarende.

Forskerne opfordrer myndighederne til at se seriøst på sagen og begynde at undersøge de underliggende faktorer.

Mandlige sperm indeholder normalt 20 til 150 millioner sædceller pr. milliliter. Men det er kun motile (bevægelige) sædceller som kan befrugte et æg. Motilitet er dels et mål på hvor stor andel af sædcellene som bevæger sig, men det er også vigtigt at vide hvor stor andel som bevæger sig hurtigt fremad, og ikke bare se dem som bevæger sig uden at flytte sig.

SwimCount Sædkvalitetstest

SwimCount sædkvalitetstest er en kvalitetstest som hurtigt og nemt kan udføres i hjemmet, og som giver manden besked om hans kvalitative fertilitetspotentiale ved at måle sædceller som er progressive (bevæger sig fremad) og dermed også har mulighed for at befrugte kvindens æg.

SwimCount spermatest

SwimCount fungerer ved at det kun de progressive motile sædceller kan tage sig fra et kammer til det næste. På vejen derhen bliver de farvede, og denne favning danner derefter resultatfarven i de tredje kammer. Jo flere progressive motile sædceller der er i sædprøven, jo mørkere farve i resultatvinduet.

SwimCount har en meget høj sikkerhed. Sensitiviteten er 96%, og specificiteten 91%. Det betyder, at hvis mandens sæd har mere end 5 millioner progressive motile sædceller (sædceller som svømmer fremad) pr. ml, så er sandsynligheden 96% for at testresultatet er korrekt. Hvis testen viser at mandens sæd har mindre end 5 millioner progressive motile sædceller /ml, er testresultatet 91% sikkert.

Læs mere om, og køb SwimCount sædkvalitetstest her eller se hele vores udvalg af sædkvalitetsteste.

Kilder:

Videnskabelig artikel

Relaterede artikler

1 ud af 5 danske mænd har nedsat eller dårlig sædkvalitet inde på livet, men mange mænd har svært ved at snakke om deres problemer med at gøre kvinden gravid.

Læs mere

Mange mænd venter med at tage en sædkvalitetstest til parret har forsøgt i noget tid. Det kan for mange være det helt rigtige at tage det stille og roligt. Men er det altid en god idé? Vi har kigget på FOR og IMOD at tage en sædkvalitetstest allerede, når I går i gang med ’projekt baby’.

Læs mere

På Dr.dk kan man 16/10 læse om en undersøgelse gennemført på 1.221 mænd i alderen 18 til 28 mht. deres drikkevaner i forhold til deres sædkvalitet. Resultatet viste, at alkohol alvorligt kan skade sædkvaliteten.

Læs mere

Dårlig sædkvalitet kan være afgørende for om I bliver gravide eller ej - Læs her hvordan I kan blive testet og hvad I kan gøre hvis sædkvaliteten er lav!

Læs mere

Tilbage til alle artikler