menu
Artikler om fertilitet | Nyheder om fertilitet

Fortrydelsespille og nødprævention når uheldet er ude

Mange kvinder bruger hvert år såkaldt nødprævention når de står overfor en uønsket graviditet.

De fleste bruger de såkaldte fortrydelsespiller som man kan købe som håndkøbsmedicin uden at skulle have en recept.

Fortrydelsespiller og deres virkning

En fortrydelsespille indeholder ingredienser som er beregnet til at hæmme ægløsningen eller implantation af ægget.

De virker på den måde at din ægløsning bliver udskudt i så mange dage at evt. sædceller der befinder sig i din krop ikke længere er i stand til at befrugte et æg.

Derudover kan ingredienserne i fortrydelsespillen også nogle gange forhindre at et evt. allerede befrugtet æg kan sætte sig fast i livmoderslimhinden.

Hvornår kan fortrydelsespiller være en mulighed?

Hvis du står i en af følgende situationer kan fortrydelsespillen være en nødløsning for dig som ikke ønsker at stå med en graviditetstest i hånden – og en efterfølgende uønsket graviditet.

Fortrydelsespiller kan bruges hvis du har haft samleje og:

  • Kondomet sprang eller gled af under samleje
  • Du tager p-piller og har haft opkastninger
  • Din spiral er faldet ud.
  • Din prævention er usikker fordi du glemmer at tage dine p-piller, minipiller, p-ring eller p-plaster som du skulle
  • Du bruger en meget usikker prævention som f.eks. at have samleje i de “sikre perioder” i din cyklus eller afbrudt samleje.
  • Du har ubeskyttet samleje.

Årsagerne til at man vælger at tage fortrydelsespiller kan være mange, men det er vigtigt at du tænker over at fortrydelsespiller ikke er beregnet som en erstatning for prævention. De skal udelukkende bruges som en nødprævention.

Hvis du f.eks. har svært ved at huske at tage dine p-piller som du skal kan det være en god ide at snakke med lægen omkring brug af anden daglig prævention.

Fortrydelsespiller og deres sikkerhed

Mange kvinder ved ikke at det er meget vigtigt at f.eks. fortrydelsespiller bliver taget så hurtigt som muligt for at have størst sandsynlighed for at forhindre du bliver gravid.

I en situation hvor du ved at du ikke ønsker at gennemføre graviditeten og hvor risikoen for at du er gravid er til stede, kræver det at du tager en hurtig beslutning.

Det allerbedste vil være at du har en pakke fortrydelsespiller liggende i din skuffe eller taske, så du ikke skal bøvle med at få fat i nogen hvis uheldet er ude og kan tage dem så hurtigt som muligt.

Fortrydelsespiller skal tages med det samme eller senest 2-5 døgn efter samlejet – alt efter hvilken slags fortrydelsespiller man vælger, men jo hurtigere du tager den, jo større sandsynlighed er der for, at du undgår at blive gravid.

Her ser du hvor meget tiden spiller en rolle. Statistikken er beregnet ud fra hvor lang tid du venter med at tage fortrydelsespillen efter samlejet og risiko for at blive gravid.

Tager du fortrydelsespiller efter samlejet

  • Indenfor 24 timer er risikoen for graviditet: 2-4%
  • Mellem 24-38 timer efter samlejet er risikoen for graviditet:11-14%
  • Mellem 48-72 timer efter samlejet er risikoen for graviditet:15-21%

En rapport lavet af sundhedsstyrelsen for nogle år siden viser at 17% af alle kvinder i alderen 15-24 år som gennemgik en provokeret abort havde forsøgt at forhindre graviditeten med fortrydelsespiller inden.

Fortrydelsespiller og evt. bivirkninger

Som med alt medicin – receptpligtigt eller ej – kan også fortrydelsespiller give bivirkninger, og der er det vigtigt at du især er opmærksom på en af bivirkningerne er at du kan få kvalme og kaste op.

Kaster du op indenfor 4 timer efter du har taget fortrydelsespillen er det vigtigt at du tager en til. Sandsynligheden for at den første pille ikke har nået at virke er meget stor.

Mange kvinder oplever også brystspænding, kvalme, hovedpine og måske blødning.

Findes der andre former for nødprævention?

Du kan forhindre en graviditet hvis du får opsat en såkaldt “nødspiral” men det kræver at du får bestilt en tid hos lægen først.

Vælger du at din nødprævention skal være en spiral er det vigtigt at du ringer til lægen så snart det er muligt efter du har haft samleje. Spiralen skal sættes op i livmoderen senest 5 døgn efter samleje for at kunne forhindre at en graviditet udvikler sig.

“Nødspiralen” er en helt almindelig kobberspiral som udover at kunne forhindre at du bliver gravid nu, også beskytter dig mod at blive gravid de næste 5 år.

Så det kan være en bonus for dig, som måske har svært ved at tage anden prævention som du skal huske hver dag eller som skal bruges ved hvert samleje.

Husk på at en kobberspiral – eller en hvilken som helst anden spiral – kun beskytter mod graviditet og ikke mod f.eks. kønssygdomme.

Fortrydelsespiller virker desværre ikke altid

Da risikoen for graviditet er til stede selv om du tager fortrydelsespiller, er det vigtigt at du efterfølgende sikre dig at du ikke blev gravid.

Sørg derfor for at tage en graviditetstest ca. 21 dage efter du har haft samleje så du får vished for om du slap med skrækken og undgik en graviditet.

Alle graviditetstest kan bruges til formålet og den billigste graviditetstest strimmel som kan købes mange steder kan sagtens give dig svaret.

Men hvis du er nervøs for at være blevet gravid og vil være helt sikker på at du får aflæst resultatet på graviditetstesten korrekt, kan du også overveje at bruge Clearblue graviditetstest.

Med en af deres digitale test – en digital graviditetstest stav – fra Clearblue vil du med bogstaver tydeligt kunne aflæse om du er gravid eller ej. Og herefter kan du forhåbentlig slappe af fordi du ikke blev gravid denne gang.

Kilder: Sundhed.dk – Fortrydelsespille Sexlinien.dk – Nødprævention Sundhedsplejersken.dk

Relaterede artikler

Selen har vist sig at kunne forbedre mænds sædkvalitet og påvirker også kvinders fertilitet. Derudover har både mor og barn brug for selen under graviditeten.

Læs mere

Hvor sikre er sikre perioder, og kan jeg have ubeskyttet sex, når jeg har mens? Læs mere om chancen for at blive gravid under menstruation her.

Læs mere

Læs om Danmarks nye folkesygdom ufrivillig barnløshed - om årsagerne samt hvilket behandlingsmuligheder der findes hvis I lider af barnløshed.

Læs mere

I Danmark udskyder flere og flere graviditeten til fordel for uddannelse, karriere og friheden til at rejse og nyde deres ungdom. Dette har medført, at alderen for førstegangsfødende er øget markant de sidste 60 år, hvilket har ledt til en drastisk forøgelse af fertilitetsproblemer samt et fortsat fald i den danske fødselsrate.

Læs mere

Tilbage til alle artikler