menu
HomeArtikler om fertilitetIVF behandling – når storken lader vente på sig

IVF behandling – når storken lader vente på sig

Danmark oplever i disse tider et stadigt voksende problem med fertiliteten, der øger interessen for interessen for IVF behandling. Og med god grund.

Ifølge Sundhedsstyrelsen skønnes det, at 12-15 % af befolkningen i løbet af et liv har problemer med at blive gravide på naturlig vis inden for ét år. Årsagerne er bl.a. beskadigede æggeledere, dårlig sædkvalitet og et lavt progesteron-niveau.

Lægevidenskaben har dog taget syvmileskridt i de senere år, og som følge heraf er der i dag gode muligheder for at få en baby med kunstig befrugtning.

En af disse er ”In Vitro Fertilitetsbehandling” (IVF) – en yderst effektiv metode sammenlignet med naturlig befrugtning.

23,9 % chance for graviditet

Ifølge Sundhedsstyrelsen var der i 2010 solide 23,7 % chance for graviditet med en IVF behandling. Og siden da har IVF behandling holdt kadencen. I 2016 blev det således til 4.943 fødte børn ud af i alt 29.226 behandlinger på danske kvinder – fordelt på 4.661 fødsler.

IVF behandling leverer med andre ord varen for danskere med fertilitetsproblemer, men hvordan foregår det i praksis, og hvad skal der til, for at man kvalificerer sig til en IVF behandling?

Hvad er IVF behandling?

In Vitro betyder ”i glas” på latin*. Årsagen er den, at der er tale om kunstig befrugtning i et reagensglas, hvor et æg tages ud af kvindens livmoder for derefter at befrugte det med sæden.

Sæden tages direkte fra mandens testikel for at øge kvindens chance for graviditet. Donorsæd kan dog også komme på tale, hvis manden har nedsat sædkvalitet.

Efter befrugtningen dyrkes ægget i nogle dage i et laboratorium, hvorefter de bliver lagt op i kvindens livmoder. Stimulering af livmoderen for at holde på ægget, samt en graviditetstest, afslutter ofte forløbet.

* Dets modsætning hedder ”In Vivo” og kan oversættes til ”i organisme”.

Sådan kvalificerer du dig til en IVF behandling

Overvejer I en IVF behandling, er der ifølge Netdoktor.dk en række krav, som du først skal opfylde:

  • Kvindens æggeledere er beskadigede
  • Insemination med mandens sæd er forsøgt – og har fejlet – mindst tre gange grundet ”uforklarlig infertilitet eller let til moderat nedsat sædkvalitet”
  • Der er forstyrrelser i kvindens ægløsning, og stimulering af ægmodningen samt insemination er forsøgt uden held.

Få en IVF-baby med en IVF behandling

Opfylder du kravene til en behandling? I så fald er det næste skridt: research.

Behandling udføres nemlig ikke kun af det offentlige. Også private fertilitetsklinikker, praktiserende gynækologer eller klinikker ledet af jordemødre foretager IVF behandlinger.

Det kan m.a.o. være en god idé at mødes med flere godkendte behandlere, før I vælger den, som I er mest trygge ved. Husk altid at have formaliteterne på plads, når I kaster jer ud i ”projekt IVF-baby”.

» Læs mere om fertilitetsrådgivning her

Kilder:

https://sundhedsdatastyrelsen.dk

https://www.netdoktor.dk

https://www.sst.dk

Mest læste artikler

Hvilke gravdiitetstegn kommer tidligt i graviditeten, og hvilke gravdiitetstegn kommer først og er de mest almindelige. Vi giver dig svarene på dine spørgsmål.

Læs mere

Der er mange forskellige holdninger når det gælder brugen af graviditetstest, og hvor tidligt man bør tage en efter ægløsningen er sket.

Læs mere

Mange kvinder oplever blødning under graviditet, og det er naturligt at blive bekymret. Læs mere om, hvad blødningen kan skyldes.

Læs mere

Er det muligt at graviditetstesten er positiv, når der er gået op til en uge siden ægløsningen? Selvom det er meget sjældent, kan det faktisk forekomme.

Læs mere