menu
Artikler om fertilitet | Er gravid

Gravid – Beregn termin og følg din graviditet uge for uge

Når man er gravid begynder dage og specielt datoer at have en stor betydning i ens hverdag.

Der er altid en ny dato i fremtiden som man skal være opmærksom på som gravid, da kontroller og undersøgelser er en naturlig del af en graviditet.

Og så er der naturligvis den vigtigste dato – Den dag man har termin.

Hvad er termin når man er gravid?

Når man snakker om at have termin, så snakker man om den specielle dag hvor man regner med at barnet har en stor mulighed for at komme til verden. Den dag hvor fødslen forventes at ske.

Man ved at en graviditet varer 266 dage fra kvinden har ægløsning til barnet er klar til at blive født.

Det er vigtigt for lægerne at vide hvor langt henne i graviditeten du er ved de enkelte undersøgelser fastsættes denne dato allerede tidligt i graviditeten. Dette sker oftest ved 1. graviditetsundersøgelse ved egen læge.

Dagen bliver ofte i daglig tale også kaldet for en terminsdato.

Hvad er min termin?

De fleste kvinder har stor fokus på deres termin – og mange gange vil selv kvinder som endnu ikke er gravide men som venter spændt på at en graviditetstest bliver positiv – forsøge at udregne deres terminsdato.

Længere nede i artiklen fortæller jeg hvordan du kan udregne din egen termin.

Hvor præcis er termin?

En termin skal tages som en formodning for hvornår fødslen sker, men da de fleste børn bliver født fra 3 uger før termin til op mod 2 uger efter, er der ingen der kan sige specifikt hvornår barnet kommer til verden.

En termin kan også blive rykket enten frem og tilbage i løbet af graviditeten, hvis ultralydsscanning viser at barnet ser større ud i forhold til den termin der er fastsat.

Termin – hvilken uge er jeg i graviditeten?

For at kunne beregne hvor mange uger man er henne i graviditeten behøver man at vide en bestemt dato for at kunne beregne termin ud fra den.

Når man kender en datoen for en af følgende på listen nedenunder kan man enten manuelt, ved at bruge en kalender, eller ved hjælp af en terminsberegner finde ud af hvor langt henne i graviditeten en gravid er på en specifik dato.

Datoerne som du kan bruge til at beregne hvor mange uger en gravid er henne i en graviditet er:

  • Kvindens sidste menstruations første dag
  • Datoen hvor ægløsningen skete
  • En allerede fastsat terminsdato

Termin ud fra menstruation

De fleste kvinder ved hvornår de havde den første dag i deres sidste menstruation. Derfor bliver en graviditet udregnet efter denne dag. Man regner med at en graviditet varer 280 dage fra denne dato og datoen bliver derfor brugt til at finde terminsdatoen.

Termin i forhold til ægløsning

Nogle få kvinder ved hvornår de havde ægløsning, og kender man denne dato kan man mere specifikt udregne hvornår den gravide har termin. En graviditet varer 266 dage fra denne dato til kvinden når sin termin.

En kvinde kan f.eks. finde ud af hvornår hun har ægløsning ved at bruge ægløsningstest eller man kan beregn ægløsning ved at bruge en ægløsningsberegner.

Ved ægløsning regner man med at kvinden er præcis 2 fulde uger henne i sin graviditet – og det selv om hun ikke er gravid endnu.

Terminsdato

Når kvinden når sin termin er hun fulde 40 uger henne i graviditeten, også kaldet for uge 40+0. Ud fra denne dato kan man så regne baglæns og finde ud af hvornår hun var i de forskellige uger i hendes graviditet.

Beregn termin uden menstruation

Hvis en kvinde ikke har regelmæssig menstruation vil det være svært at kunne beregne termin. Derfor tilbydes disse gravide ofte en ultralydsscanning så man ved hvor langt henne i graviditeten de er.

En kvinde som pludselig opdager at hun er gravid, kan i princippet være flere måneder henne i graviditeten når den bliver opdaget, da hun måske ikke engang har haft en mistanke om at hun er blevet gravid.

At menstruationen udebliver er ofte et af de første tegn på graviditet, men hos kvinder som slet ikke har menstruation vil det være nødvendigt at de er opmærksom på andre tegn på at de er blevet gravide.

Beregn termin ved lang cyklus

På samme måde som en kvinde der overhovedet ikke har menstruation kan termin blive usikker hvis kvinden har en lang eller uregelmæssig cyklus inden hun bliver gravid.

Man vil oftest i den situation starte med at fastsætte en termin ud fra den sidste menstruation kvinden havde inden hun opdagede at hun var gravid.

Da sandsynligheden for at terminen ikke er præcis, vil den endelige terminsdato ofte fastsættes ved en ultralydsscanning på et senere tidspunkt i graviditeten.

Planlagt kejsersnit – hvor længe før termin?

Nogle kvinder ved allerede i løbet af graviditeten på præcis hvilken dato deres barn skal fødes, da kvinden får bevilliget et planlagt kejsersnit.

Det kan være forskelligt hvor tæt på termin at lægen vil have at kejsersnittet skal ske, da det afhænger af årsagen til at kejsersnittet blev bevilliget. Oftest vil man finde en dato der ligger 1-2 uger før den oprindelige terminsdato.

Skulle det ske at fødslen går i gang af sig selv inden den dato der er fastsat, vil man oftest lave et akut kejsersnit.

Hvor længe over termin kan man gå?

Man ved at risikoen for komplikationer kan blive større hvis den gravide går over termin, derfor vil man holde et ekstra øje med den gravide når termin er overskredet.

Så længe at både mor og barn har det fint vil man ofte afvente og se tiden an. Hvis der er tegn på at moderkagens funktion aftager vil man ofte anbefale at fødslen sættes i gang.

I Danmark anbefaler man at en gravid ikke går mere end 2 uger over termin før fødslen sker.

Beregn termin for fødsel

Som du kan forstå spiller termin ikke kun en vigtig rolle for de kommende forældre som glæder sig til at møde deres søn eller datter for første gang.

Men den er også vigtig i forhold til at lægerne nemmere kan finde ud af om barnet vokser som det skal og udvikler sig som det skal.

Og termin – og især hvor langt henne i graviditeten den gravide er – spiller en stor rolle i forhold til hvor hvornår man evt. skal gribe ind i naturen og hjælpe barnet til verden.

Termin kan beregnes på mange måder, men den sikreste er en beregning ud fra barnets mål lavet under en tidlig ultralydsscanning.

Nu ved du lidt mere om hvordan du kan beregne din egen termin når du får en positiv graviditetstest.

Kilder:

Sundhedsplejersken – Terminsberegner

Jordemoderforeningen – Går over termin

Rigshospitalet – Planlagt kejsersnit

Relaterede artikler

At stå med en positiv graviditetstest i hånden, især for første gang, kan virke en smule overvældende – for hvad skal der ske nu, og hvor sikker er graviditetstests egentlig? Det kan du blive meget klogere på herunder! Hvor sikker er en positiv graviditetstest? Graviditetstests er generelt utrolig præcise, men...

Læs mere

Hvilke symptomer er de mest almindelige tegn på graviditet? Få svaret her Indhold: Oplever alle de samme graviditetssymptomer? Hvilke tegn på graviditet kan du opleve? De tidlige, mest hyppige graviditetstegn  Hvornår dukker de tidlige graviditetstegn op? Hvilke tegn på graviditet kan man have i uge 1, 2 og 3? Er en...

Læs mere

Spiralen er en af de mest almindelige præventionsmidler i Danmark, og det anslås at spiralen (enten kobber- eller hormonspiral) sammen med andre hormonelle præventionsmidler benyttes af omkring 42% af danske kvinder, hvilket gør os til det land i Norden med det højeste forbrug af den slags prævention. Lav sandsynlighed for...

Læs mere

Du står med en positiv graviditetstest i hånden, og nu går det op for dig, at du ikke aner hvad der skal ske. Vi svarer på de spørgsmål, der ofte melder sig hos nygravide – så du kan komme godt fra start. Hvad gør jeg nu? Hvor langt henne er...

Læs mere

Tilbage til alle artikler