menu
Artikler om fertilitet | Er gravid

PCOS og graviditet: 7 kendte risici og hvordan du mindsker dem

Tillykke med graviditeten! Vi ved, at det at blive gravid med PCOS som diagnose formentlig har betydet, at du har haft et længere og mere udfordrende forløb end mange andre, og måske har du også haft brug for hjælp fra en fertilitetsklinik for at komme hertil.

Uanset hvordan graviditeten er kommet i stand, så sidder du nu med et foster i maven der trives, og du skal finde ud af, hvordan resten af graviditeten skal forløbe og spille sammen med din PCOS. Du vil formentlig have tanker om, hvorvidt din diagnose kan påvirke dit barns udvikling negativt, og om der er noget du bør gøre eller holde dig helt fra.

Læs med i denne artikel, når vi sætter fokus på, hvilke mulige komplikationer man skal være opmærksom på kan forekomme, når man er gravid og har PCOS.

Hvordan påvirker PCOS fosteret under graviditeten?

At have PCOS og være gravid på samme tid er typisk helt problemfrit, men undersøgelser viser, at det ikke er helt uden øget risiko for visse komplikationer. Læs om 7 af dem herunder.

1) Øget risiko for spontan abort

I den tidlige graviditet medfører PCOS en øget risiko for spontan abort. Faktisk er risikoen 3 gange så høj som hos kvinder uden. Der forskes fortsat i, hvorvidt behandling med samme medikament som bruges til diabetes 2, kan nedsætte risikoen for aborter, og indtil videre ser resultaterne positive ud.

2) Graviditetsdiabetes

Et studie har vist, at gravide med PCOS har 2,33% højere risiko for at udvikle graviditetsdiabetes, hvilket kan medføre en lang række komplikationer for dig som mor såvel som dit ufødte barn. Hvis din læge ved, at du har diagnosen PCOS vil du igennem graviditetsforløbet blive tilbudt glukosebelastnings-tests for at checke, om du har udviklet graviditetsdiabetes, og i så fald, vejledning til hvordan du holder det i ave.

3) Svangerskabsforgiftning og for højt blodtryk

Et studie har vist, at gravide med PCOS har 1,92% større risiko for at udvikle forhøjet blodtryk under graviditeten, hvilket kan lede til komplikationer ved fødslen. Selvom risikoen kun er en lille smule højere, er det vigtigt at være opmærksom på symptomer på forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning som f.eks. hovedpine og synsforstyrrelser. Du kan nemt selv holde øje med dit blodtryk derhjemme med en brodtryksmåler til graviditet og kontakte lægen hvis det er for højt.

4) For tidlig født

At have PCOS øger risikoen for, at dit barn fødes for tidligt, hvilket hænger sammen med den øgede risiko for graviditetsdiabetes og svangerskabsforgiftning, som også øger risikoen for for tidlig fødsel. Det er dog vigtigt at understrege, at risikoen kun er meget let forøget og stadig meget lille.

5) Høj fødselsvægt

For fostre hvis mødre har PCOS er der en øget risiko for, at de er større end gennemsnittet (over 4 kg). At barnet vejer mere kan give udfordringer ved fødslen.

Det er vigtigt at pointere, at dét at barnet er større end gennemsnittet ved fødslen ikke er ensbetydende med fysiske problemer for barnet resten af livet, men efter fødslen kan det betyde at barnet har øget blodsukker ligesom risikoen for overvægt senere i livet er let øget.

6) Højere risiko for at skulle have kejsersnit

Komplikationer som forhøjet blodtryk og at babyen er større end gennemsnittet medfører, at gravide kvinder med PCOS har større risiko for at skulle have kejsersnit.

7) PCOS kan gå i arv til døtre

Venter du en pige er der en øget risiko for, at hun også vil udvikle PCOS senere i livet.

Hvad kan man gøre for at mindske komplikationerne?

Når du er gravid med PCOS, anbefales det, at du er ekstra opmærksom på din livsstil igennem de tre trimestre, og følger din læges råd både hvad angår kost og motion. For at begrænse de forskellige risici anbefales det, at :

Du ikke tager mere på i vægt end det anbefalede
Du dyrker let motion dagligt
Du spiser sundt og i moderate mængder

Kilder:

Netdoktor – PCO

Eunice Kennedy shriver national institute of child health and human development – Komplikationer

Modernfertility.com – PCOS og graviditet

Sundhed.dk – PCO

PCO.com

Dagensmedicin – Komplikationer

Relaterede artikler

Tillykke med graviditeten! Vi ved, at det at blive gravid med PCOS som diagnose formentlig har betydet, at du har haft et længere og mere udfordrende forløb end mange andre, og måske har du også haft brug for hjælp fra en fertilitetsklinik for at komme hertil. Uanset hvordan graviditeten er...

Læs mere

Gravide vil i løbet af deres graviditet blive tilbudt at komme til ultralydsscanning. Det bliver tilbudt til gravide omkring uge 11-14 af graviditeten og igen i uge 18-20. Første ultralydsscanning bliver også kaldt for første trimesterscanning eller nakkefoldsscanning, og anden scanning bliver også kaldt for 2. trimesterscanning eller misdannelsesscanning.  Hvad...

Læs mere

Kvinder oplever graviditeten meget forskelligt og det samme gælder for de symptomer som mange gravide kan få. Nogle gravide ved allerede intuitivt - inden de har taget en positiv graviditetstest og inden at de har symptomer på graviditet - at de faktisk er gravide. Mens andre gravide først får symptomer...

Læs mere

Hvilke symptomer er de mest almindelige tegn på graviditet? Få svaret her Indhold: Oplever alle de samme graviditetssymptomer? Hvilke tegn på graviditet kan du opleve? De tidlige, mest hyppige graviditetstegn  Hvornår dukker de tidlige graviditetstegn op? Hvilke tegn på graviditet kan man have i uge 1, 2 og 3? Er en...

Læs mere

Tilbage til alle artikler