Gravid med spiral er usandsynligt, men ikke umuligt
Spiralen er en af de mest almindelige præventionsmidler i Danmark, og det anslås at spiralen (enten kobber- eller hormonspiral) sammen med andre hormonelle præventionsmidler benyttes af omkring 42% af danske kvinder, hvilket gør os til det land i Norden med det højeste forbrug af den slags prævention.
Lav sandsynlighed for at blive gravid med spiral
Kobberspiral vs hormonspiral – uanset om du bruger den ene eller den anden slags, så kan du forvente en meget høj beskyttelse mod uønsket graviditet. For kobberspiralen er det en sikkerhed på ca. 98% og for hormonspiralen er det >99%, hvilket svarer til beskyttelsesgraden ved brug af p-piller.
Men hvordan hænger det så sammen med de historier om kvinder der alligevel bliver gravide med spiral?
Kan man blive gravid med spiral? Svaret er ja
På samme måde som du formentlig har hørt mange historier om kvinder der er blevet gravide selvom de er på p-piller, så findes der også historier om kvinder der er blevet gravide med spiral.
Med en beskyttelsesgrad på 98-99% svarer det til, at 1 ud af 100 bliver gravid med spiral, hvilket er et meget lavt antal i forhold til det antal kvinder der i Danmark bruger hormonel prævention.
Sådan kan en graviditet opstå med spiral
Spiralens funktion og effektivitet afhænger af dens placering, og da det er en fysisk genstand som sættes op, er der risiko for at den ikke bliver siddende helt præcis som den bør over den typisk mangeårige periode den får lov til at sidde i.
Spiralen kan glide ud
En af de mest normale årsager til at du kan blive gravid med spiral, er fordi spiralen er gledet ud – enten efter den er blevet sat op, eller når du har haft menstruation. Der er størst risiko for at den skulle falde ud det første år efter opsætning, men du risikerer også at få rykket til spiralen hvis du bruger menstruationskop eller tampon, og derfor bør du, såfremt du har spiral og ikke ønsker at blive gravid, sørge for at få en gynækologisk undersøgelse med faste intervaller for at sikre dig, at spiralen sidder korrekt og beskytter dig som ønsket.
Graviditetsforløb hvis du er gravid med spiral
Bruger du spiral og mistænker du, at du er blevet gravid, er der ikke et anderledes sæt symptomer du skal være opmærksom på, end ved en ganske almindelig graviditet.
Det vil altså sige, at en graviditet med spiral har samme symptomer som alle andre, og det inkluderer bl.a.
- Kvalme
- Ømme bryster
- Træthed
- Humørsvingninger
- Udebleven menstruation
Oplever du nogle af disse graviditetssymptomer bør du straks opsøge din læge med henblik på at få taget en blodprøve, som kan be- eller afkræfte om du er gravid med spiral eller ej.
Kvinder der bliver gravide med spiral har en øget risiko for en graviditet udenfor livmoderen, og dette kan medføre symptomer som svaghed, svimmelhed, smerter i underlivet og skulderen. Det er derfor vigtigt at få tjekket fostrets placering og hvorvidt det er en bæredygtig graviditet, hvis du ikke ønsker en abort. Hvis fosteret er placeret korrekt og du ønsker at gennemføre graviditeten, så vil spiralen naturligvis blive fjernet.
Hvornår kan man blive gravid efter fjernelse af spiral?
Ved brug af præventionsmidler er det, naturligvis, mest ønskværdigt at blive gravid når man beslutter sig for det, og ikke ved et teknisk uheld såsom en spiral der er faldet ud, som vi nævnte herover.
Er du en af dem der i dag bruger spiral men går med en spirende drøm om at blive gravid, så kan du starte på projekt baby så snart spiralen er fjernet.
I gennemsnit tager det omkring 3 måneder at blive gravid efter fjernelse af spiral, men det er vidt forskelligt fra person til person.
Før en graviditet kan opstå kræver det, at du har menstruation og ægløsning, og det er ikke til at sige hvor lang tid der går fra den hormonelle prævention fjernes (i dette tilfælde spiralen) til kroppen igen har fundet sin naturlige cyklus.
Nogle kvinder vil opleve at deres cyklus bliver regelmæssig så godt som med det samme, mens det for andre kan tage op til 6 måneder. Hvis du efter fjernelse af spiralen ikke har fået din menstruation inden for 6 måneder, skal du kontakte din læge.
Kilder:
21 september 2021