menu
Artikler om fertilitet | Guide til fertilitetsbehandling

Hvad koster fertilitetsbehandling? Alt hvad du skal tage højde for

Hvad er prisen på et barn? Eller med andre ord: Hvad koster det at gå i fertilitetsbehandling på en privat klinik? Hos Babyplan giver vi et indblik i, hvad du bør vide, så du har en klar idé om, om der skal spare op, lånes penge eller lignende.

Det er utrolig svært at sætte pris på, hvad det koster at få et barn. For nogle går det nemmere end hos andre med at blive gravid i fertilitetsbehandling, så derfor kan prisen variere fra et par tusinde kroner for inseminationsbehandling til mange tusinde kroner, når behandlingen bliver mere avanceret.

Vi kigger her på, hvad det koster at gå i fertilitetsbehandling i det private, på tilskud og sundhedsforsikring, garanti, opsparing og lån.

Pris på fertilitetsbehandling

Når du vil undersøge, hvad fertilitetsbehandling koster, støder du på mange forskellige tal. Prisen for fertilitetsbehandling i det private afhænger af flere faktorer, herunder hvilken type behandling der er behov for og hvilken klinik, du vælger. Prisen starter nede fra 1.500 kroner for en enkelt behandling og strækker sig op til ca. 120.000 kr. Her er nogle generelle priser for de mest almindelige behandlinger.

Insemination (IUI): Prisen for en enkelt IUI-behandling starter fra 1.500 kroner. Hertil kommer f.eks. sædanalyse, nedfrysning og opbevaring af sæd m.m. Priserne kan stige, hvis du som kvinde har brug for medicin for at stimulere din ægløsning eller andre former for supplerende behandling. Medicin skal du selv købe på apoteket. Her vil du dog få tilskud via dit gule sygesikringskort. Du kan også få tilskud via Sygesikringen Danmark.

IVF-behandling (reagensglas): Prisen for en enkelt IVF-behandling kan variere fra 30.000-70.000 kroner. Også her skal du tage højde for, at der vil være omkostninger til hormonbehandling for at stimulere din ægløsning m.m.

ICSI-behandling (mikroinsemination): Prisen for en enkelt cyklus af ICSI-behandling starter i omegnen af 40.000 kroner. Som ved IVF-behandling skal du også her beregne omkostninger til hormonbehandling og anden medicin.

Sørg for at lave pristjek

Når du skal i fertilitetsbehandling, er det en god idé at tjekke priser. Priserne varierer meget fra klinik til klinik. Samtidig kan prislisterne være svære at gennemskue. Spørg altid ind til, hvad du skal forvente ligger ud over prisen – f.eks. ekstra scanninger eller andre tilkøb.

Der er også et stort spring prismæssigt fra simple behandlinger som insemination til avancerede behandlinger som IVF, ICSI og ægdonation, når det kommer til pris. Det betyder, at du skal være opmærksom på, at budgettet til fertilitetsbehandling kan stige. Det sker typisk, hvis du får brug for at skifte fra insemination (IUI) til IVF-behandling (reagensglas) senere i forløbet, hvis insemination ikke har den ønskede effekt. Så tal med lægen om hvor mange inseminationer, klinikken vil anbefale, før du f.eks. går videre i IVF-behandling. Så har du en idé om, hvornår du evt. skal lægge et større beløb.

Sammenlign pakkeløsninger

Du kan mange steder købe en pakkeløsning, hvor der f.eks. betales for tre IVF-behandlinger med det samme for at spare penge pr. behandling. Pakkerne er ofte prissat efter alder – dvs. priserne stiger, når kvinden er i slutningen af 30’erne.

Undersøg altid, hvad pakkeløsningerne indeholder, så du ikke bliver overrasket undervejs over ekstraudgifter. En god idé er at sammenligne pakkerne med andre klinikker. Hvis du bliver gravid i første behandling, så løber du risikoen for, at du taber penge ved en pakkeløsning. Da langt de fleste statistisk set alligevel får brug for mere end ét forsøg, kan det dog også give god mening. Samtidig giver det måske dig ro, fordi du sammen med en læge bedre kan lave en behandlingsplan med tre forsøg.

Det er dyrt at få børn gennem fertilitetsbehandling
– men de er bestemt også dyre at have.
Vidste du, at ifølge beregninger
koster det første barn rundt regnet en million kroner
i runde tal indtil det fylder 18 år.

Kilde: Danske Bank

Ingen babygaranti – men pengene tilbage

Selv om chancen for at blive gravid øges, når du starter i fertilitetsbehandling, da lægerne er dygtige til at time det rigtige tidspunkt for insemination eller oplægning af æg i IVF-behandling, er der desværre ingen garanti for, at du ender med at få en baby.

Det er også de færreste klinikker, som vil give en babygaranti. Fertilitetsklinikken IVF-SYD har dog som de eneste i Danmark lavet tilbuddet ’Baby eller pengene tilbage’. Klinikken vil gerne sende et signal om at være de bedste. Aftalen kan for mange være en økonomisk tryghed og give ro i maven over, at klinikken vil gøre alt for at hjælpe dig i mål – om ikke andet, så har du ikke tabt penge. Husk dog altid at læse en kontrakt grundigt igennem og find ud af, om det er det rette for dig. ‘Baby eller alle pengene tilbage’ koster ca. 120.000 kroner.

På andre klinikker er der andre pakketilbud og andre gode tilbud, så sørg for at sammenligne de klinikker, du overvejer at få hjælp af.

Tilskud og dækning af omkostninger med en sundhedsforsikring

Det er i nogle tilfælde muligt at benytte en sundhedsforsikring til at dække dele af omkostningen til fertilitetsbehandling. Har du en sundhedsforsikring, er det en god idé at undersøge, hvad din eller din partners sundhedsforsikring dækker, før du går i gang. Gennem Sygeforsikringen Danmark kan du også få tilskud, alt efter hvilken gruppe du er i.

Her kan du se grænserne for tilskudsberettiget medicin. Jo større udgifter du har til medicin, som er tilskudsberettiget, desto mere tilskud får du. Egenbetaling på medicin kan p.t. være maksimalt 4.435 kroner på et år.

Opsparing eller lån til fertilitetsbehandling

Har du ikke mulighed for at finde pengene i budgettet til fertilitetsbehandling nu eller på den lange bane, hvis behandlingerne bliver dyrere, kan du overveje at spare op eller låne pengene.

Når du har talt med fertilitetsklinikken om din/jeres situation, har du et bedre overblik over, hvor du står, og om du evt. får brug for at:

  • spare op til behandlinger, inden behandlingen går i gang
  • lave en opsparing, mens du er i inseminationsbehandling, så du er klar, hvis du får brug for at gå videre i IVF-behandling senere
  • få oprettet en kassekredit
  • låne penge i banken eller hos familie
  • benytte fertilitetsklinikkernes finansieringsmuligheder.

Det gør andre for at finde penge til fertilitetsbehandling

Må du selv i gang med at finde pengene til en privatklinik, er du absolut ikke den eneste. Der er rigtig mange, som må søge de private fertilitetsklinikker, fordi de rammer uden for kravene til at blive henvist til det offentlige. Her er en række gode bud på, hvad andre har gjort for at finde pengene i budgettet:

  • Jeg er medlem af sygeforsikringen Danmark og har fået al medicin refunderet
  • Vi havde en god opsparing og har fået omlagt et lån
  • Vi sad afdragsfrit i huset for at kunne finansiere det
  • Vi brugte de penge, vi fik fra vores bryllup
  • Vi blev boende i en lille lejlighed for at kunne lægge til side i stedet for at købe hus
  • Vi lånte pengene af min mor, da det ville tage for lang tid at spare op. Vi afdrager hver måned
  • Vi brugte vores opsparing til huset
  • Vi gennemgik alle vores ting og solgte ud af alt det, vi ikke havde brug for og sparede en del penge op, og så lagde vi penge til side hver måned
  • Vi har skåret benhårdt på fornøjelser (restauranter, biograf, ferier og tøj osv.).
  • Vi fik en kassekredit. Bagefter solgte vi den ene bil. Herudover lagde vi alt det til side, som ikke var basisløn – dvs. natte- og weekendtillæg osv.
  • Jeg talte med banken og fortalte, at jeg drømte om at blive mor. Min bankrådgiver havde selv lige fået et lille barn og forstod fuldt ud mit ønske. Jeg fik mulighed for at låne op til 100.000 kroner. Jeg valgte en af de klinikker, som havde de billigste priser og fik faktisk ikke brug for alle pengene.

Vær realist – du kan ikke vente for evigt

Er økonomien trang, eller overvejer du stadig at tage imod tilbuddet om fertilitetsbehandling i det offentlige, så vær altid opmærksom på, hvor lang tid, du og din krop kan vente.

En ting er, om du kan holde ventetiden ud, og om det stresser dig. En anden ting er, om det kan have betydning for din fertilitet som kvinde, hvis du venter et halvt år eller måske to år. Jo længere tid, du venter som kvinde, desto sværere og dyrere kan det blive at blive gravid. Som tommelfingerregel falder fertiliteten hos kvinder meget omkring de 35 år, og efter de 40 år styrtdykker den. Statistikker siger dog ikke ret meget om din situation. Du kan sagtens skille dig positivt ud.

Er du ikke gået i fertilitetsbehandling endnu, kan det være en god idé fra start at få målt, om du som kvindelig part har en god ægreserve (AMH), og om din partner har en god sædkvalitet.

Mange klinikker kan analysere din ægreserve (AMH), hvor du kan få svar samme dag. AMH er det såkaldte ægreservehormon – et hormon, som dannes i de tidlige follikler (ægblærer) i æggestokkene. AMH måles i en blodprøve. Med AMH-værdien kan en fagperson vurdere det antal æg, der kan modnes i dine æggestokke.

Det er også nemt at få testet din partners sædkvalitet på en fertilitetsklinik – ligeledes kan han teste det nemt via en hjemmetest.

Gratis fertilitetsrådgivning til kvinder og mænd (som ikke har en henvisning til en offentlig klinik) kan fås her:

I Fertilitetsrådgivningen undersøges kvinder og mænds fertilitet for at hjælpe dem med at træffe de rigtige beslutninger for, hvornår de skal have børn.

Hos Babyplan ønsker vi dig held og lykke på din rejse til ønskebarnet. Vi håber, du er bedre forberedt på, hvordan du skal forholde dig, hvis du skal i fertilitetsbehandling på en privatklinik.

Relaterede artikler

Ved du at vejen til ønskebarnet skal gå gennem fertilitetsbehandling, så har Babyplan lavet en guide med 5 punkter, hvor du bliver klogere på, hvad du eller I bør overveje før, du eller I sammen starter op.

Læs mere

Har I forsøgt at blive gravid med ønskebarnet gennem længere tid, og er det ikke lykkedes? Eller overvejer du/I at gå i fertilitetsbehandling? Vi har samlet 8 fakta om insemination, som giver dig et overblik over begreberne og alt det, som kan være rart at vide.

Læs mere

Hvad er prisen på et barn? Eller med andre ord: Hvad koster det at gå i fertilitetsbehandling på en privat klinik? Hos Babyplan giver vi et indblik i, hvad du bør vide, så du har en klar idé om, om der skal spare op, lånes penge eller lignende.

Læs mere

Hvad er dine muligheder for fertilitetsbehandling, hvis dit BMI ligger over det normale? Hos Babyplan kigger vi på kravene i det offentlige og i det private. Den gode nyhed er, at på nogle klinikker er BMI ikke længere en hindring.

Læs mere

Tilbage til alle artikler