Senest opdateret, 11 september 2018

Mandens fertilitet – hvornår er man infertil?

Mandens fertilitet – Få gode råd til forbedring af mandlig fertilitet

Hvor går grænsen for dårlig fertilitet? Det kan være svært at forholde sig til, hvad dårlig fertilitet er, hvis ikke man selv har oplevet at have det tæt inde på livet. Ikke desto mindre er der flere og flere danske par, der døjer med ufrivillig barnløshed og en af de helt store syndere er ofte mandens fertilitet. Rent faktuelt går grænsen, ifølge WHO, for lav sædkvalitet ved 20 millioner sædceller per milliliter sæd. WHO har tilmed vurderet, at koncentrationer på under 40 millioner sædceller per milliliter sæd ikke er optimalt – der skal mindst være 2 milliliter sæd i en sædportion, som helst skal indeholde 20 millioner sædceller per milliliter. Mindst halvdelen af disse sædceller skal derudover være aktive og kunne bevæge sig – endeligt skal et tilstrækkeligt antal – defineret som værende minimum 4% - have et normalt udseende. 

Undersøgelser fra Rigshospitalet viser dog, at det ikke nødvendigvis drejer sig om selve sædkoncentrationen, altså antallet af sædceller, når det halter med mandens fertilitet. Hovedproblemet er, ifølge Rigshospitalets undersøgelse, at den gennemsnitlige procentdel af det totale antal sædceller, der har tilstrækkelig bevægelighed, kun er på omkring 68%. Derudover er forekomsten af unormale sædceller helt oppe over 90%. 

Er du i tvivl om, om du eller din mand har dårlig sædkvalitet? Nu kan I teste det derhjemme i ro og mag vha. FertilityScore, der er en unik hjemmetest, der tester sædcellernes evne til at svømme. FertilityScore indeholder alt I behøver for at kunne indsamle og teste to separate sædprøver. Find FertilityScore lige her. 

5 kosttips til forbedring af mandens fertilitet  

Sund mand kan forbedre mandens fertilitet

Kan man selv forbedre mandens fertilitet? Svaret er kort sagt: JA. Der er heldigvis mange ting tiltag, manden selv kan gøre for at forbedre sin fertilitet. En af de helt afgørende er at sætte ind omkring sin daglige kost. 

Kosttip 1 – Valnødder

De fleste af os ved allerede godt, at nødder indeholder en masse gode næringsstoffer og er rig på naturlige olier, men med blot 75 gram valnødder om dagen kan manden rent faktisk også forbedre sin fertilitet bemærkelsesværdigt. Det viser et studie fra USA, hvor 117 raske mænd fordelt i et aldersspænd mellem 21 og 35 år blev delt ind i to grupper. Den ene gruppe skulle spise 75 gram valnødder dagligt, hvorimod den anden gruppen slet ikke måtte spise nødder i testperioden. Resultatet viste 12 uger senere, at de mænd, der igennem testperioden havde spist valnødder, havde en forbedret sperm-vitalitet, flere bevægelige sædceller per milliliter sæd og havde flere sædceller med normalt udseende end den gruppe af mænd, der ikke havde spist valnødder. Derudover havde mændene på valnødder også færre kromosomafvigelser. Så hvis din mands fertilitet godt kunne trænge til et boost, så kan det være der skal flere valnødder på menuen. 

Kosttip 2 – Fisk og skaldyr 

Fisk og skaldyr mindst én gang om ugen er en del af mange fornuftige kostråd. Fisk indeholder et højt niveau af omega-3 fedtsyrer og kan derfor have en positiv indflydelse på mandens overordnede fertilitet. Østers er derudover også en fornuftig spise, hvis man ønsker at forbedre mandens sædkvalitet. Østers er rig på zink, som har en fantastisk evne til at kunne forbedre mandens fertilitet. 

Kosttip 3 – Peanuts

I forbindelse med fordøjelsen af protein producerer kroppen aminosyren arginin. Arginin har indflydelse på fertiliteten fordi det findes i sæd, og i høje doser kan arginin være med til at afhjælpe et lavt sædtal og dårlig motilitet. En af de allerbedste plantekilder til et øget argininniveau er i særdeleshed peanuts. Alternativt indeholder valnødder, mandler, spinat og linser ligeledes også et relativt højt niveau af arginin. Derudover kan arginin også være med til at udvide arterierne, som kan resultere i, at manden opnår langt bedre erektioner. 

Alternativt kan det være, at der skal flere røde bøffer på weekendens indkøbsliste – rødt kød er nemlig også en formidabel kilde til arginin, om end det ikke er en plantebaseret kilde som de ovenstående.

Kosttip 4 – Tomater 

En ganske almindelig sund kost bestående af en masse grøntsager og forskellige frugter er selvsagt en fordel, hvis du ønsker en forbedret fertilitet. I særdeleshed har tomater vist sig at have en positiv indflydelse på manens sædkvalitet. Tomater har et meget højt indhold af lycopen, der kan modvirke antallet af sædceller med unormalt udseende. 

Kosttip 5 – Gulerødder 

Gulerødder og andre grøntsager med et højt indhold af carotenoid er ligeledes en fødevare, der kan forbedre mandens fertilitet. Carotenoid-holdige grøntsager har nemlig en positivt indvirkning på sædcellernes motilitet. Derudover er grøntsager som grønkål, spinat og hovedsalat alle sammen grøntsager med et højt indhold af antioxidanter, eksempelvis pigmentet beta-caroten, der omdannes til antioxidanter i kroppen, også med til at booste mandens fertilitet positivt. Ligeledes kan lutein-holdige grøntsager som andre kålsorter, brøndkarse og ærter også med til påvirke sædcellernes motilitet positivt. 

Kosttilskud, der forbedrer mandens fertilitet

Selen

Udover at følge de 5 ovenstående kosttips kan manden også forbedre sin fertilitet ved at indtage nogle kosttilskud. Blandt andet når det kommer til sædcellernes fremadrettede bevægelighed, har selen er et vigtigt antioxidant, som beskytter sædcellerne mod oxidative skader. Med Pharma Nords nye kosttilskud, B-Daddy, får manden den anbefalede daglige dosis af selen og kan forbedre sin fertilitet bemærkelsesværdigt. Find B-Daddy her. 

Q10

Udover selen er Q10 et vigtigt antioxidant, der kan øge sædcellernes evne til at trænge ind og befrugte ægget. Q10 beskytter også sædcellerne mod skader under deres dannelse i mandens testikler, ligesom sædcellerne også er bedre rustet til deres videre færd med et dagligt tilskud af Q10. Et for lavt Q10-niveau kan medføre trætte og langsomme sædceller, der påvirker fertiliteten. Q10 findes ligeledes i B-Daddy, som kan købes her

Zink

Som tidligere beskrevet er zink også et vigtigt stof, når det gælder mandens fertilitet. Zink indgår i vigtige enzymer og spiller en vigtig rolle ifm. produktion af sædvæsken. Hvis manden er i underskud af zink nedsættes dannelsen af testosteron, mandens testikler kan risikere at blive mindre, ligesom sædkvaliteten også nedsættes og generelt forværres mandens fertilitet. Mænd har fra naturens side et lager af zink i prostata, men derudover har mennesket ikke noget lager af zink andre steder i kroppen. Derfor er vi ganske afhængige af et stabilt tilskud af zink i dagligdagen – særligt mænd med lavt zinkniveau har større risiko for også at have dårligere fertilitet. Der findes et højt indhold af zink i bl.a. fisk og skaldyr, flere forskellige frø (f.eks. birkes, sesam, hørfrø etc.), animalsk indmad og kakaopulver. 

Folsyre 

Udover at folsyre er et kosttilskud, som kvinder bør indtage i perioden op til og i begyndelsen af graviditeten, er der også videnskabelig evidens for, at folsyre kan forbedre mænds fertilitet. Jo bedre mandens sædkvalitet er, jo mindre risiko er der nemlig for kromosomfejl hos, der kan føre til fosterskader. Det er derfor en rigtig god idé, at manden sørger for at fylde folsyredepoterne i kroppen op, da de ikke holder så længe. Du kan finde folsyre her. 

Få bedre fertilitet allerede i dag 

Udover ovenstående er der en lang række af tiltag som mænd kan gøre for at forbedre fertiliteten allerede i dag. 

Undgå f.eks. tobaksrøg og smid de overflødige kilo, hvis der er nogle kilo for meget på sidebenene. Sørg for at have sex hver eller hver anden dag, da hyppig sædafgang nedsætter mængden af DNA-skader.

Kilder: 
Sundhed.dk - Nedsat befrugtningsevne - Mænd
Sexlinien.dk - Ufrivillig barnløshed
British Medical Journal - Undersøgelse fra Rigshospitalet

 


Spar penge på januar måneds tilbud

Relaterade artiklar

Krise for danske mænds forplantningsevne?

Dr.dk skriver 1. januar 2013 om den dårlige sædkvalitet hos mange danske mænd. En række nye forskningsresultater peger på at den mandlige fertilitet er i krise. Læs mere

Drastisk nedgang af antallet sædceller hos mænd

I løbet af de sidste 40 år er antallet af sædceller hos mænd i den vestlige verden faldet kraftigt - med over 50%! Dette viser et nyt studie offentliggjort i Human Reproductive Update 2017. Læs mere

Skyggestreg, falsk/forkert resultat – hvad skyldes det egentlig

Spøgelsesstreg på graviditetstesten - hvad skyldes det egentlig? I denne artikel kan du læse om hvad den mest sandsynlige årsag er til spøgelsesstregen og et falsk/forkert resultat. Læs mere

I tvivl om helbred og kostvaner under graviditeten?

Kan for meget motion skade fosteret? Er det i orden at bruge selvbruner når man er gravid? Hvilke vitamintilskud har en gravid brug for? Læs mere

At blive gravid kræver god timing

For nogle kvinder er det intet problem at blive gravid, men for andre er det knapt så let. Mange kvinder ved ikke hvornår de har ægløsning og har derfor ikke en god timing når de har samleje selv om de ønsker at blive gravide. Læs mere

Kanonkuren - vitaminer og kosttilskud mod barnløshed

Kanonkuren er en kombination af vitaminer og kosttilskud, som skulle virke gavnligt på både mænds og kvinders fertilitet. Læs mere om kanonkuren og fertilitet her. Læs mere

Ny bog: Klar til børn - guide til sundhed og fertilitet

Klar til Børn - guide til sunhed og fertilitet hedder en ny bog af Else Marie Lehman. I bogen "Klar til børn" bliver du guidet gennem både den mandlige og kvindelige fertilitet. Du får gode råd og tips til hvordan du selv kan optimere dine chancer for at blive gravid. Læs mere

Nyhed fra Clearblue – digital graviditetstest med ugeindikator

Som eneste forhandler i Danmark kan E-Invasion A/S nu tilbyde Clearblue Digital Graviditetstest med ugeindikator. Læs mere

Ny Graviditetstest fra Clearblue med ugeindikator

Clearblue har udviklet en ny graviditetstest, som kan fortælle hvornår du er blevet gravid - en såkaldt uge indikator. Læs mere

Gi' slip på din stress – bedre resultat for at blive gravid

I et nylig udført studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fandt man at kvinder som håndterede sin infertilitet ved mental afkobling, og ved at ’gi slip’ på sin stress, fik en mærkbart højere graviditetsfrekvens. Læs mere

Spørg en ekspert i fertilitet

Det kan være svært at få svar på sine spørgsmål når man forsøger at blive gravid. men ikke længere. Send dit spørgsmål til en fertilitets ekspert gennem os. Læs i artiklen hvordan du gør. Læs mere

Ny metode kan hjælpe barnløse

En ny metode, utdviklet af forskere fra Aarhus Universitet kan hjælpe til at kaste lys over kvinders barnløshed og er et første skridt på vejen til at kunne tilbyde hver enkelt kvinde en skræddersyet behandling. Læs mere

Nyt om folinsyre - studie viser at folinsyre minimerer risikoen for autism

I følge TT 2013-02-18 så tyder et ny norsk studie på at folinsyre ikke kun minimerer risikoen for at barnet fødes med neuralrørsdefekter som f.eks. rygmargbrok, men også at folinsyre dramatisk minimerer risikoen for autisme. Læs mere

Ovusense NYT ægløsningsprodukt til brug om natten

Nu kan vi tilbyde dig et helt nyt produkt for at registrere din ægløsning (også for dig med PCOS); nemlig Ovusense. Læs mere

OvuSense Garanti

Læs mere

Barnløshed - den nye folkesygdom

Læs om Danmarks nye folkesygdom ufrivillig barnløshed - om årsagerne samt hvilket behandlingsmuligheder der findes hvis I lider af barnløshed. Læs mere

Mænd, alkohol og deres sædkvalitet

På Dr.dk kan man 16/10 læse om en undersøgelse gennemført på 1.221 mænd i alderen 18 til 28 mht. deres drikkevaner i forhold til deres sædkvalitet. Resultatet viste, at alkohol alvorligt kan skade sædkvaliteten. Læs mere

Dårlig sædkvalitet svært at tale om

1 ud af 5 danske mænd har nedsat eller dårlig sædkvalitet inde på livet, men mange mænd har svært ved at snakke om deres problemer med at gøre kvinden gravid. Læs mere

Babyplan GraviGum - Tyg dig til pålideligt svar om graviditet

Revolutionerende, nem graviditetstest fra Billige-teste: BabyPlan GraviGum – tyggegummiet, der bliver rødt, hvis du er gravid. Læs alt om GravidGum her Læs mere

PCO og graviditet

Bliv klogere på PCO/PCOS og hvordan det påvirker din fertilitet og mulighed for at blive gravid. Årsager, symptomer og mulige behandlinger - læs mere om PCO og PCOS her. Læs mere

Ude

Læs mere

Min menstruation er udeblevet - er jeg gravid?

Læs mere

Har du brug for hjælp?

info@billige-teste.dk

Man-Fre 9.00 - 12.00 | 12.30 - 15.00

70 200 128


Dine fordele

  • Vi udsender ordrer 6 dage om ugen!
  • Kvalitetsteste til gode priser
  • Hurtigt og diskret levering
  • Personlig kundeservice
  • Mulighed for fertilitetsrådgivning
  • 21 dages fuld returret – 90 dage for ægløsningstest og testsæt 
  • Testene er CE mærket og godkendt af FDA

 

Læs mere her


Ved køb for 60,00 kr.