menu
Artikler om fertilitet | Gode råd til at opnå graviditet

Endometriose og fertilitet

Endometriose er en kronisk tilstand, der påvirker den berørte kvinde både psykisk og fysisk. Endometriose diagnosticeres ofte i forbindelse med manglende graviditet og infertilitet. Ca. 6-10 % af alle kvinder i den fertile alder er berørt af endometriose, men eksperter mener, at tilstanden er underdiagnosticeret, fordi mange kvinder ikke oplever fysiske gener ved tilstanden og derfor ikke får den konstateret, før de oplever barnløshed og nedsat fertilitet.

Hvorfor får kun nogle kvinder endometriose?

Årsagen til at nogle kvinder har endometriose og andre ikke, er ikke klarlagt med sikkerhed. Den mest udbredte teori er, at nogle kvinders menstruation løber bagud i bughulen, og derved fører små stykker af livmoderslimhinden med sig, hvorefter de sætter sig fast og danner arvæv på et eller flere organer, eksempelvis ved æggelederne, bughinden og blæren. Arvævet på organerne gør, at befrugtningen af kvinden vanskeliggøres.

Symptomer på endometriose

Kvinder, der lider af endometriose, inddeles i to grupper, hvor den ene gruppe er kvinder, der oplever infertilitet, og den anden er kvinder med smerter, der ikke er ufrivilligt barnløse. Symptomer, der fremkommer i særlig høj grad, er bl.a. smerter omkring menstruation, smerter ved samleje og smerter i forbindelse med toiletbesøg. Typisk bliver smerterne kroniske med tiden. Hvis du oplever, at du har svært ved at blive gravid, og måske oplever nogle af ovenstående symptomer, skal du tage kontakt til din læge, der vil henvise dig til korrekt fertilitetsbehandling.

Gravid med endometriose

Der er flere grunde til at nogle kvinders oplever, at deres fertilitet bliver nedsat, når de har endometriose. Nedsat fertilitet på grund af endometriose kan skyldes, at der er dannet arvæv og sammenvoksning omkring æggelederne, og at et eventuelt befrugtet æg derfor ikke kan sætte sig fast. Derudover oplever nogle par manglende graviditet på grund af nedsat samlejefrekvens på grund af kvindens smerter i underlivet. Hvis du har endometriose er din risiko for tidlig abort og graviditet uden for livmoderen større. Men ofte vil din graviditet forløbe normalt.

Nogle kvinder oplever øgede smerter i de første måneder af graviditeten, men de fleste smerter forsvinder helt undervejs i graviditeten. Mange kvinder oplever, at de har lettere ved at opnå graviditet i anden omgang. Du kan teste din fertilitet med vores Advance Fertilitetsmonitor. Du kan også følge din ægløsning med en af vores ægløsningstest her.

Diagnosticering og behandling af endometriose

Det er svært at diagnosticere endometriose, fordi tilstanden ikke har entydige symptomer. Nogle af de smertesymptomer, der ses ved endometriose, opleves for eksempel også ved irritabel tyktarm. Antallet af symptomer på endometriose stemmer ikke overens med, hvor gral tilstanden rent faktisk er. Du kan eksempelvis godt have svært ved at blive gravid, selvom du ikke oplever at have smerter og omvendt.

Den eneste måde lægen kan stille diagnosen på, er ved at tage en vævsprøve, hvilket lægen ofte gør ved en kikkertoperation. Ved kikkertoperationen kan man således se de blå områder og cyster, eventuelle sammenvoksninger af organer mm., der alle kendetegner endometriose.

Kilder:

ENDO –  Endometriose Foreningen

Sundhed.dk

Rigshospitalet

Relaterede artikler

Hvis du prøver på at blive gravid er en fordel at kende tidspunktet for din ægløsning. Få her 3 metoder der kan hjælpe med at påvise, hvornår du har ægløsning.

Læs mere

Du har sikkert hørt om østrogen. Er du kvinde og i den fødedygtige alder, bør du dog også være på fornavn med hormonet progesteron, som er østrogens modstykke – og ifølge Sundhed.dk en nøgleingrediens i den tidlige fase af en graviditet.

Læs mere

Kinesisk medicin er kendt gennem årtusinder, men kan traditionelle kinesiske urter hjælpe barnløse? Få viden om urtemedicin og fertilitet her.

Læs mere

Hvorfor er folinsyre gavnligt ifm. graviditet? Hvad er dit daglige behov for folinsyre? Og hvilken mad indeholder folinsyre? Få svar på dette og meget mere i denne artikel om folinsyre.

Læs mere

Tilbage til alle artikler