menu
Artikler om fertilitet | Produktartikler

Tema: alt du skal vide om prævention

Prævention er formentlig en naturlig del af dit liv hvis du har et aktivt sexliv, eller hvis du overvejer at have det i fremtiden. Det er fornuftigt og vigtigt at du tænker sådan, hvis du ikke ønsker at blive gravid eller at risikere at få en kønssygdom.

De fleste ved at man kan få prævention som kondomer og p-piller, men er du klar over at der er så mange flere muligheder. Og måske passer en af disse meget bedre til dig, din hverdag og ikke mindst din krop?

Den prævention der passer til din veninde eller din mor er ikke nødvendigvis den rigtige for dig, og selv om jeg er ked af at skulle sige det, så kan det være nødvendigt at du prøver forskellige former for prævention indtil du finder den rigtige.

Nogle kvinder – og de mænd de har samleje med – har det fint med at bruge kondom ved hvert samleje, og da kondomer beskytter både mod kønssygdomme og at kvinden bliver gravid er det en super optimal løsning.

Men de fleste kvinder og mænd – især når de bliver enige om at blive kærester og et fast par, finder det irriterende at skulle huske kondomerne hver gang.

Så begynder overvejelserne for hvilken prævention man så kan bruge i stedet. Da der stadig ikke er opfundet prævention til mænd – er det kvinden og hendes krop som må bruge præventionen.

Kønssygdomme og prævention

Du skal vide at de fleste former for prævention beskytter ikke mod kønssygdomme – men udelukkende om du har risiko for at blive gravid eller ej.

Hvis du ikke kender din partner og vil være sikker på at du ikke får en ufrivillig bakterie som f.eks. klamydia med hjem efter at have haft sex, er du nødt til at sørge for at din mandlige partner bruger kondom eller at du vælger at bruge det kvindelige kondom – kaldet femidom

Præventionsformer

Der findes som sagt mange forskellige former for prævention på markedet, og det er godt, fordi der så er større sandsynlighed for at du kan finde den type du har det bedst med.

Her er en liste over nogle præventionsformer du kan vælge imellem

  • Kondomer
  • P-piller
  • Mini-piller
  • Spiral
  • P-sprøjte
  • P-plaster
  • P-ring
  • Pessar
  • P-stav

Mange af disse præventionsformer fås i forskellige typer, som giver dig en større sandsynlighed for at finde den du kan bruge.

De forskellige præventionsformer har alle deres forskellige fordele og ulemper, som du bør vide inden du kaster dig ud i at vælge den prævention du ønsker at bruge.

Tag også en god snak med din læge som kender dig og dit helbred, og som kan hjælpe med at vælge den prævention der passer til dig og dit liv som det er nu.

P-piller som prævention

P-piller blev udviklet første gang tilbage i 1960’erne så det er et gammelt produkt som har udviklet sig betydeligt siden da.

De fleste kvinder i Danmark vælger at bruge p-piller som prævention og statistikkerne viser at hele 25-30% af alle kvinder i den fødedygtige alder har valgt p-piller som deres foretrukne præventionsform.

P-piller er ret effektive – hvis de tages som de skal – og sørger for at kvinden ikke bliver gravid.

P-piller har dog også deres ulemper og bivirkninger som du bør læse mere om inden du starter på dem. Måske viser det sig at et mærke er bedre for dig end et andet.

For at træffe beslutningen om p-piller er den rigtige prævention for dig, vil din læge både kunne hjælpe dig med det og at vælge det p-pille mærke der passer bedst til dig.

Den største ulempe med p-piller er at de skal tages hver dag for at beskytte dig mod at blive gravid. Det kan være svært for en del kvinder at huske, og de kan da med fordel skifte over til et af de andre præventionsformer på listen som f.eks. spiral eller p-stav.

Nødprævention – fortrydelsespille

Ingen prævention er 100% sikker og derfor kan man risikere en dag at stå i den situation at man skal overveje hvad man gør hvis præventionen svigter. Det kan være at kondomet gled af under samlejet eller at man kastede op efter at have taget sin p-pille.

Hvis man ikke ønsker snart at stå med en positiv graviditetstest i hånden, kan man overveje at tage en nødprævention som f.eks. en fortrydelsespille.

Hvis man er hurtig og tager fortrydelsespillerne inden for 24 timer efter man har haft samleje, vil man kunne undgå en uønsket graviditet med hele 96-98%.

Undgå en uønsket graviditet

For at være sikker på at du ikke står med en uønsket graviditet selv om du har taget nødprævention vil det være en god ide at tage en graviditetstest efterfølgende.

Tager du graviditetstesten omkring 21 dage efter du har haft samleje vil du med stor sandsynlighed kunne finde ud af om du alligevel skulle være blevet gravid trods din indsats.

Da det er vigtigt at du føler dig tryg og er sikker på resultatet anbefaler vi at du bruger en Clearblue digital graviditetstest hvor du med ord tydeligt kan aflæse om du er gravid eller ej.

Kilder:

Sex & Samfund – Kondom

Sundhed.dk – Prævention

Sex & Samfund – P-plaster

Sexlinien.dk – Nødprævention

Relaterede artikler

Ægløsningstests er yderst nyttige værktøjer til at hjælpe dig på din rejse mod at blive gravid, men hvordan aflæser du en ægløsningstest? Hvis du før har prøvet at tage en graviditetstest er det slet ikke det samme resultat du leder efter, når man aflæser en ægløsningstest. Læs mere her

Læs mere

Der er mange forskellige holdninger når det gælder brugen af graviditetstest, og hvor tidligt man bør tage en efter ægløsningen er sket.

Læs mere

En digital ægløsningstest er en af de nyeste typer på markedet, som gør det endnu mere enkelt, hygiejnisk og sikkert for kvinder at teste derhjemme og finde ud af hvornår ægløsningstidspunktet ligger.

Læs mere

Køb dine ægløsningstest og graviditetstest på faktura hos Billlige-teste.dk, så kan du få dine teste hurtigt og betale for dem indenfor de næste 14 dage.

Læs mere

Tilbage til alle artikler