menu
Artikler om fertilitet | Produktartikler

Guide til sædkvalitetstest

Få overblik over 4 selvtest til at måle sædkvalitet, og gør valget af den rigtige test nemmere

Der kan være mange grunde til, at det er vigtigt for jer at vide mere om mandens sædkvalitet. Måske har I prøvet at blive gravide længe, eller måske ønsker I at vide om sædkvaliteten er i orden, før I går i gang.

Op mod 20% af alle mænd har dårlig sædkvalitet, og det er i dag en af hovedårsagerne til, at par oplever problemer med at blive gravide. Derfor er det rart at få en indikation af ens egen sædkvalitet.

 Hvor tester man normalt sin sædkvalitet?

Man tester typisk sædkvalitet de følgende tre steder

  • Hos lægen; mange vil dog først foretage prøven, når I har prøvet at blive gravide i 1 år
  • På en fertilitetsklinik
  • I hjemmet med en selvtest

Hvad er en selvtest til sædkvalitet?

En selvtest er et testkit I kan bruge i hjemmet. Betragt en selvtest som første trin, der giver en indikation af, hvordan det står til med sædkvaliteten.

Det indeholder bl.a. 1-2 testkassetter, testbægre, farve og væske, så man kan måle mandens sædkvalitet. Bemærk! Testen er en s.k. screening test, og giver kun en indikation af sædkvaliteten; hvis man vil have et mere sikkert resultat skal man henvende sig til læge/fertilitetsklinik.

En selvtest er diskret og udføres, når det passer jer. Derudover sparer I tid i forhold til et besøg hos lægen, og en selvtest er billigere end at blive testet på en fertilitetsklinik.

Hvad viser en test af sædkvaliteten?

En test af mandens sædkvalitet viser mandens fertilitetspotentiale. Test måler enten koncentrationen af sperm, sædcellernes evne til at svømme eller begge dele.

Hvad gør man, hvis resultatet er negativt?

Viser testen en lavere kvalitet end grænseværdierne, giver dette anledning til at få foretaget en undersøgelse på fertilitetsklinik eller et hospital. Der er mange faktorer, der spiller ind på mandens fertilitet, og langt de fleste kan behandles. Vi anbefaler at kontakte StorkKlinik, som er den fertilitetsklinik vi samarbejder med.

Guide til Billige-teste.dk’s 4 sædkvalitetsteste I kan udføre hjemme

Hos Billige Teste finder du et stort udvalg af sædkvalitetsteste. Læs om dem alle herunder.

Babyplan sædkvalitetstestBabyplan Sædkvalitetstest – Screeningtest, der måler om manden har lav sædkvalitet

Babyplan Sædkvalitetstest bedømmer om mandens sædcellekoncentration ligger over eller under WHO’s fastsatte grænse på 15 millioner sædceller pr. ml. Testen giver et negativt resultat hvis manden har nedsat eller lav sædkvalitet. Testens nøjagtiged i forhold til en mikroskop undersøgelse er 97,94% ved et positivt resultat og 91,38% ved et negativt resultat.

» Læs mere om Babyplan Sædkvalitetstest her

FertilitySCORE spermatestFertilityScore – Mål sædcellernes evne til at svømme

FertilityScore viser om en sædprøve har normal eller mindre end normal aktivitet. Normal aktivitet forbindes med bedre chancer for graviditet.

FertilityScore ”ser” forskel på bevægelige og ikke-bevægelige sædceller. Dermed kan testen ikke alene måle hvor mange sædceller, der er i en prøve, men også deres evne til at bevæge sig, hvilket er et afgørende parameter for at befrugte en kvinde.

Pakken indeholder 2 testkit, hvor resultatet fra det første test skal sammenlignes med test nr. 2, som udføres mindst 1 uge senere.

» Læs mere om FertilityScore her

SwimCount spermatestSwimCount – Dansk sædkvalitetstest 2.0

SwimCount er et nyt dansk produkt, der måler sædkvalitet ved at se på sædcellernes evne til at svømme. Der er to kamre i test-enheden, og kun bevægelige sædceller vil svømme fra det ene kammer til det andet. Når sædcellerne er svømmet ind i det andet kammer, bliver de farvet, og viser således, hvor mange sædceller, der er svømmet ind i kammeret.

Jo kraftigere blå farve, des flere bevægelig sædceller er svømmet ind i kammeret.  SwimCount er 96% præcist, når resultaterne fra SwimCount sammenlignes med det resultat en fertilitetslæge vil måle ved at analyse din sædprøve i et mikroskop.

» Læs mere om SwimCount her

Ikke gravid indenfor 3 til 6 måneder?

Hvis I ikke er blevet gravide indenfor 6 mdr. anbefaler vi, at I undersøger problemet nærmere med en Babyplan SDI-test.

Babyplan SDI-testBabyplan SDI-test

Hos 50% af alle barnløse par skyldes nedsat fertilitet, at sædcellens DNA (arvemasse) er skrøbelig. Det problem bliver rigtig ofte overset. For mange par betyder det, at kvinden ikke bliver gravid eller risikerer at få en eller flere ufrivillige aborter. Det kan I undgå!

Med resultatet af Babyplans SDI-test i hånden, kan 3 ud af 4 mænd opnå forbedret DNA-kvalitet i sædcellerne og dermed øge chancen for en vellykket graviditet markant. Fertiliteten kan forbedres på blot 3 måneder, bl.a. ved ændringer i livsstilen.

En Babyplan SDI-test viser nemlig ikke alene, om DNA’et i sædcellerne er skrøbeligt eller robust. For langt de fleste mænd er det muligt at få forklaringen på, hvorfor fertiliteten er nedsat, så de kan gøre noget ved det.

» Læs om Babyplan SDI-test her

Kilder:

Sundhedsstyrelsen – Behandling af infertilitet

Download Babyplan sædkvalitetstest

Download FertilitySCORE sædkvalitetstest

Download SDI-test

Relaterede artikler

Mellem hver 4. og hver 6. dansker har svært ved at få børn, så det er meget naturligt, hvis du overvejer, hvordan det står til med din egen fertilitet. Måske prøver du at få barn, men graviditeten lader vente på sig, eller måske vil du gerne vide, om du bør være ude i god tid, når du en dag vil have børn. Uanset hvorfor, er der flere forskellige veje til et fertilitetstjek – både for mænd og kvinder.

Læs mere

En digital ægløsningstest er en af de nyeste typer på markedet, som gør det endnu mere enkelt, hygiejnisk og sikkert for kvinder at teste derhjemme og finde ud af hvornår ægløsningstidspunktet ligger.

Læs mere

Få overblik over 3 selvtest til at måle sædkvalitet, og gør valget af den rigtige test nemmere

Læs mere

Efter de digitale ægløsningstest blev udviklet og kom på markedet har Clearblue videreudviklet produktet yderligere.

Læs mere

Tilbage til alle artikler